Close
Därför ska du åka till Taiwan

Därför ska du åka till Taiwan

Varför ska du åka Taiwan? Frågan bör snarare ställas varför du inte ska åka dit. På den lilla ön, med en yta ungefär lika stor som Danmark, ryms allt från regnskogar och paradisvita stränder till shopping i världsklass. Taiwan passar därför lika bra till naturresenären såväl som stadsjunkien.

Yangminshan

Eftersom jag och mitt resesällskap reser med varsin sexmånaders bebis håller vi oss till lagom dagsutflykter från Taipei, vilket räcker mer än väl. Under min drygt veckolånga vistelse i Taiwan hittar jag motsvarigheter till Fijis paradisvita stränder (Green Bay), Costa Ricas härliga regnskogar och Islands heta källor (Yangminshan National Park), Thailands vackra buddhisttempel (Dalongdong Baoan Temple), Dubais skyskrapor (Taipei 101), Grand Canyons imponerande klippformationer (Yehliu Geopark), Amsterdams härliga parker (Flora Expo Park) och New Yorks pulserande storstadskänsla (Ximen). Dessutom är taiwaneserna själva ett fantastiskt välkomnade och hjälpsamt folk som sätter en extra guldkant på vår vistelse.

Yelihu

1. Mäktiga naturupplevelser

För den som gillar att njuta av naturupplevelser på resan är Taiwan ett perfekt resmål. En utflykt värd besväret är till exempel Yehliu Geopark med dess häftiga klippformationer. Strax utanför Taipei ligger Yangmingshan National Park där det finns ett antal aktiva vulkaner. Vid Xiaoyoukeng Recreation Area (där bilden på mig och min dotter är tagen) bubblar, ryker och pyser det för fullt. Den dagen vi är där är det tydligen mer aktivitet än vanligt, det bubblar och fräser järnet, och mycket riktigt vaknar vi dagen efter till en jordbävning. En minst sagt skakig upplevelse för mig, men taiwaneserna själva är vana eftersom här regelbundet inträffar jordbävningar. Husen är dock byggda för att klara skalven, och med den vetskapen känner jag mig relativt trygg när det gungar under mina fötter.

Taiwan

2. Vackra tempel

I Taipei finns flera fantastiska buddhistiska tempel dit taiwaneserna själva går ofta och gärna. Longshan Temple är det mest populära, och spektakulära, för turisterna. Själva väljer vi efter rekommendation att gå till Dalongdong Baoan Temple som är betydligt lugnare än Longshan.

Taiwan

3. Design

Taiwan genomsyras av influenser från den japanska mangakulturen. I Tamsui hittade vi en tidigare utbyggnad förvandlad till en häftig brandbil genom några liter målarfärg och en dos livlig fantasi. Även vanliga matförpackningar i butikerna är genomtänkta och är ofta smyckade med figurer i olika färg och form.

därför ska du åka till taiwan

4. Mat av högsta kvalité

Maten är en av de absoluta höjdpunkterna under min resa. Svensk husmanskost känns ljusår bort och jag frossar glatt i dumplings av allehanda slag. Den godaste måltiden på resan avnjuts på restaurangen Din Tai Fung som har belönats med en Michelinstjärna. Provsmaka dig gärna fram på nattmarknaderna runt om i Taipei, det är en upplevelse i sig.

Storstad Taipei

5. Inbjudande stadspuls

Taipei är ingen hysterisk storstad. Invånarantalet ligger på ca 2,6 miljoner, vilket gör att staden känns tillräckligt stor för att inge puls, men inte så stor att man känner sig bortkommen. Den som gillar stadspuls bör ta sig till området kring Ximen där neonskyltarna blinkar i kapp. Det fungerar utmärkt att ta sig runt i staden för en extremt billig peng via tunnelbanesystemet. Taipei är också väldigt välskött – här är rent och prydligt överallt. Känner du dig vilsen är det bara att fråga någon om vägen, taiwaneserna är extremt vänliga och måna om att du ska känna dig hemma!


Så ja – det finns många anledningar att åka till Taiwan. Det här var bara ett litet axplock av saker som finns att se och göra på ön. Ett stort tack till Pernilla Förnes som har tagit bilderna. Fler inlägg från min resa till Taiwan hittar du här.

13 comments

 1. Taiwan er høyt på ønskelisten. Og det ser ut til å være mer å se og gjøre enn jeg trodde.

  1. Ja Sophie, Taiwan är definitivt värt ett besök. Vi höll oss mest i närheten av Taipei, och det finns massor av andra saker att se och göra mer än det vi hann se.

 2. Taiwan ja, det er klart man må hit en gang i livet! Jeg har reist mye i Sørøst Asia, men denne delen står fortsatt ubesøkt sammen med mange andre spennende området rundt Taiwan. Inspirerende bilder!

  1. Tack Elisa! Hoppas att du får chansen att åka dit en dag. Jag har jättemycket kvar att upptäcka i Asien, vill gärna till Kambodja och Vietnam nästa gång.

 3. Vore verkligen inte fel med en resa till Taiwan! Tack för tipsen!

  1. Jag hade nog inte kommit på tanken att åka dit om det inte vore för att en kompis flyttade dit med sin familj. Är glad att hon gjorde det! 🙂

 4. Dina inlägg är så fina och lättlästa! Jag har en hel del att läsa in mig på och inspireras av inför kommande tripper.

  1. Tack Linda! Ja, det är en fantastiskt spännande resa ni har framför er. Hoppas att vi kan mötas upp någonstans på vägen…

 5. Fint indlæg du har lavet om Taiwan. Vi er meget enige med det dig. Taiwan er en overset perle der har så meget at tilbyde. Ud over de venlige lokale der er i Taiwan nød vi også at der var så få turister stadig især ikke vesterlandske turister. Et sted man skal rejse til inden andre opdager det:-)

  1. Eller hur Annette! Vi såg knappt en enda västerländsk turist, vilket sällan händer nu för tiden. Vi är så otroligt nöjda med resan.

 6. Jättebra inlägg. Har länge suttit och planerat en resa till Japan och/eller Taiwan och det här gör att jag blir ännu mer stärkt i min tanke att man inte får hoppa över Taiwan.

  Fina bilder också!

  1. Vad kul att du planerar en resa dit Peter! Jag hade själv inte riktigt fått upp ögonen för Taiwan innan mina vänner flyttade dit, men är glad att jag tog chansen att åka. Japan lockar mig också, det ligger så pass nära att en kombo verkar smart. Jag har en dröm om att få se körsbärsträden blomma i Japan någon gång, vi får väl se när det blir av…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close