Min tradition att tillsammans med två vänner fira Sveriges nationaldag i en svensk nationalpark tar oss det här året till Norra Kvill strax utanför Vimmerby i Småland. Vimmerbytrakterna är i vanliga fall främst kända för kopplingarna till Astrid Lindgren, men den här nationalparkskändisen är också värd att lägga på minnet inför nästa Smålandsresa!
Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)
🌲 Norra Kvills nationalpark i Småland: tips och inspiration inför ditt besök
I Norra Kvills nationalpark har naturen dekorerat omgivningarna med enorma mossbeklädda stenblock och med upp till 35 meter höga granar som sträcker sig mot skyn. De två sjöarna Stora och lilla Idgölen hjälper också till att skapa bilden av den här vildmarksversionen av Småland. Jag, som är uppvuxen i gränslandet mellan Blekinges och Smålands skogar, förväntar mig i ärlighetens namn inte så mycket wow-känsla. Vad skulle skilja den här skogen från alla andra hektar med skog i trakterna? Men parken är speciell och bjuder absolut på några väl valda “John Bauer-ögonblick”. Det här är vår upplevelse av att besöka Norra Kvills nationalpark i norra Småland.
#1. Allmänt om Norra Kvills nationalpark och några av dess höjdpunkter


Att vandra ut i parken på tom mage kommer inte på fråga. Vi ser till att stanna på ICA i Kisa för att ladda upp med allt möjligt ätbart innan vi ger oss av. Maten intas vid ett (av flera) picknickbord precis intill nationalparkens parkering.




Efter maten går vi mot entrén, prydd av den finaste “välkomstkartan” jag har sett hittills under mina besök i svenska nationalparker. Det stora konstverket visar en topografisk karta över terrängen (inklusive höjdskillnader!) med de två olika vandringslederna utmärkta med små guldfärgade prickar. Det är väldigt snyggt gjort! Parken är ungefär 114 hektar stor, vilket storleksmässigt kan jämföras med 160 fotbollsplaner.


Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du ska välja vandringsled:
- STORA Idgölenrundan (röda markeringar) är kortast med sina 2,5 km. Namnet syftar på att leden går runt sjön med namnet Stora Idgölen vilken också brukar kallas för Trollsjön.
- LILLA Idgölenrundan (blå markeringar) är längst med sina 4 km. Den här rundan går förbi båda sjöarna, Stora respektive Lilla Idgölen, samt upp på Idhöjden vilken ligger 45 meter över Stora Idgölens yta.






Vi ger oss av på den längre vandringen för att få det bästa av parken samlat på en och samma gång. Underlaget är så mjukt och skönt att det nästan känns som att vi studsar fram på stigen (lite som den där svindyra beläggningen som finns på lekparker!).






Regnet, som har hängt i luften hela dagen, bestämmer sig till slut för att lämna sin trygga tillvaro i molnen och vi får anledning att packa upp våra regnjackor från ryggsäckarna. De båda sjöarna utgör definitivt ett par av höjdpunkterna under vandringen. Att se regnet smattra på näckrosbladen förstärker onekligen den trolska stämningen i skogen.








Utöver näckrosbladen utmärker sig även alla de där små vita bomullsbollarna som ser ut att sväva över marken. Dessa visar sig i själva verket vara en växt som heter “Skvattram”.


Ungefär halvvägs på vandringen är det dags att högtidligt plocka fram asken med svenska jordgubbar vi haffar på ICA-butiken i Kisa, där vi också köper med oss ett paket med svenska flaggor. Klart att nationaldagen ska firas med klass!


Efter att ha avnjutit säsongens första jordgubbar vandrar vi vidare. Den sista sträckan bjuder på en rejäl nivåskillnad ner mot startplatsen. Detta är också den mest utmanande sträckan mot bakgrund av att regnet nu öser ner, vilket gör att det blir rejält slirigt och lerigt i backen ner. Här är det väldigt skönt att få hjälp av de blå repen för att hålla balansen!
Vår ursprungsplan att i samma veva besöka Åsnens och Store Mosses nationalparker får vi tyvärr släppa på grund av allt annat som ska hinnas med detta års första junihelg. Vi känner oss helnöjda med dagen, trots regn och rusk. Det ska tilläggas att vi möter en enda svensk familj i parken, resten av sällskapen är tysktalande besökare. Ett av de tyska paren vi pratar med har iskallt räknat med att “hela parken skulle vara full med svenskar som ville fira sin nationaldag”. De har verkligen en poäng – var håller egentligen alla svenskar hus!?
Det blir drygt fem kilometers vandring totalt (vi går Lilla Idgölenrundan men också en bit på Stora rundan). Detta tar oss drygt 2,5 h med fika- och fotostopp.
#2. Bra att tänka på om du besöker Norra Kvills nationalpark








- Ta dig hit: Norra Kvills nationalpark ligger i norra Småland, nära gränsen mot Östergötland. Det tar cirka en halvtimme att köra till Vimmerby från nationalparken. Jag har hört om flera familjer som valt att bryta av dagarna på Astrid Lindgrens Värld med en liten skogsutflykt till Norra Kvill. Det låter som en perfekt kombination i mina öron!
- Parkering, entré och faciliteter: Efter den skyltade anvisningen mot nationalparken som leder bort huvudvägen kommer du att köra på en grusväg. Fortsätt att köra på den trots avsaknad av skyltar, snart når du nationalparkens parkering. I anslutning till parkeringen finns även ett fräscht torrdass, informationstavlor och flera bänkar utsatta för medhavd picknick.
- Mer information hittar du på Sveriges nationalparkers hemsida.
#3. Tips på saker att göra i närheten av Norra Kvills nationalpark








Kinda Kanal: Om du ska besöka Norra Kvills nationalpark finns flera fina besöksmål längs Kinda Kanal att ta sikte på, läs mer här: Kinda kanal – tips för en lyckad familjeresa. Den här delen av Sverige har verkligen en massa guldkorn att bjuda på!
Boende i närheten: Ett par av de boenden jag själv har bott på på vägen mellan Stockholm och Norra Kvills nationalpark är Vårdnäs Stiftsgård: tips på boende utanför Linköping och Rimforsa strand.
Fler nationalparker i Småland: Förutom Norra Kvill finns tre andra nationalparker i Småland, alla belägna i södra delarna av landskapet. Store Mosse (mellan Gnosjö och Värnamo), Blå Jungfrun (Kalmarsund) och Åsnen.
Följ Resfredag på Instagram för att få del av fler tips i realtid under mina resor. Här på bloggen finns fler svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.
1 comment