Close
Sju anledningar att älska Berlin

Sju anledningar att älska Berlin

2004 flyttade jag till Berlin för att plugga som Erasmusstudent på Freie och Humboldts universitet. Jag ville utomlands och de enda platserna som Stockholms universitetet kunde erbjuda var de som ingen ville ha. Berlin.

Jodå, det här var ett tag före det att Tysklands huvudstad seglade upp som ett av Europas hippaste resmål. Jag hade bara tänkt att stanna en termin, men föll pladask för staden och blev kvar ett år. Varför? Här är sju av mina (många) anledningar.

berlin
Die Mauer.
 1. Tiergarten
De flesta av oss har någon park i världen som de kallar ”sin egen”. Min heter Tiergarten. Här har jag sett våren slå ut i blom, letat efter svalka en varm sommardag, andats in Berlins krispiga höstluft, och njutit av stjärnklara vinterkvällar. Vid stadsparken, som angränsar till självaste Brandenburger Tor, hittar man Sveriges ambassad, som definitivt är värd ett besök. Byggnaden är ritad av arkitekten Gert Wingårdh som har mixat exteriör av svart Emmabodagranit och gotländsk kalksten, med interör av björkklädda väggar och linjer i etsad koppar. Genialiskt!
2. Gendarmenmarkt
Jag räknar Gendarmenmarkt i stadsdelen Mitte som Berlins vackraste torg. Berlins konserthus stoltserar i mitten, flankerad av  Franska respektive Tyska kyrkan som sina ”livvakter” på varsin sida. Vill man få ut maximal mysfaktor av torget bör man definitivt se till att pricka in på någon av torgets alla julmarknader i slutet på november/hela december.
3. Hackesche Höfe
Tänk dig ett system av sammanhängande innergårdar, med byggnader vars fasader pryds av vackra ornament, och ett virrvarr av mysiga butiker/restauranger/teatrar och gallerier. Hackesche Höfe,  som ligger precis vid Hackescher Markt i stadsdelen Mitte, representerar allt det jag gillar med Berlin. Här kan jag lätt spendera timmar!
4. Reichstagsgebäude
Min lägenhet låg precis i närheten av Berlins riksdagshus. Byggnadens vackra och promenadvänliga omgivningar är ytterligare ett av många favorithäng i Berlin. Den anrika byggnaden med dess relativt nybyggda glaskupol är något utöver det vanliga. För den som inte nöjer sig med att beundra byggnaden utifrån finns det möjlighet att gå upp i kupolen och få en överblick in i plenisalen, men också en cool utsikt över Berlin.
5. KaDeWe
Jag är definitivt ingen shoppingfantast, på mina resor undviker jag helst det mesta som har med affärer att göra. Men Kaufhaus Des Westerns, Europas näst största shoppingvaruhus, lämnar inte ens mig oberörd. Jag älskar att strosa omkring i det stora varuhuset där jag kan låtsas att jag är precis lika berlinsk som vilken berlinare som helst.
6. Humboldt-Universität
På Berlins paradgata Unter den Linden, även den i stadsdelen Mitte, reser sig Humboldts universitets huvudbyggnad. Känslan av lätt illamående på grund av nervositet varje gång jag närmar mig området är nu borta (att läsa juridik på tyska kan få vem som helst på fall), numera återvänder jag gärna för sätta mig en stund på en bänk för att insupa atmosfären på campusområdet.
7. Grunewald
Visst har Berlin en alldeles egen sagoskog, som jag gärna besöker om och om igen. Allra helst i sällskap av en cykel, lite solsken, en picknickkorg och en bra bok. Sjöarna Schlachtensee, Krumme Lanke och Grunewaldsee, på vars södra strand man hittar Berlins äldsta slott, ”Jagdschloss Grunewald”, bidrar till helhetsintrycket av Berlin som ett av Europas absolut bästa weekendresmål!
Det finns absolut ingen anledning i hela världen att inte åka till Berlin. Nattåg, flyg eller buss – möjligheterna för oss svenskar är oändliga och behöver inte alls gräva ett djupt hål i plånboken. Gå på teaterföreställningar, njut av naturomgivningarna, ta del av kunskapen på något av stadens alla fantastiska museum, och, prata för all del gärna bort några timmar med en trevlig tysk på ett av alla otaliga caféer. Ta tillfället i akt och skapa dina egna anledningar att älska Berlin!
berlin
Denkmal (Förintelsemonumentet) ligger mellan Potsdamer Platz och Parizer Platz.
Foton: Monnah

7 comments

 1. förintelsemonumenter var väl värt ett besök och universitetet gick vi förbi 🙂

  1. Kul! Åh, får värsta Berlinsuget nu. Hoppas att ni fick en fin upplevelse av Europas coolaste stad! Partisk? Jovars.

 2. Menar du att Berlin inte var poppis då? Det var det i skiftet 80/90-tal när jag slutade gymnasiet och då ”alla” skulle dit för kulturen (fast jag gick i och för sig humanistisk linje på en skola med språk, estetiska kurser och sådant – hade nog räknats som hipsterskola idag). Jag var en av få som väntade med första besöket konstigt nog eftersom jag växte upp med släkt i Wolfsburg men just jag gjorde inga gränsutflykter som barn där utan mest längs med muren istället för till andra b.
  Jag älskar den där kupolen i Riksdagshuset och jag älskar symboliken i att det är en britt som fått rita den. Blir lite gråtfärdig av tanken faktiskt och känner mig extra europeisk.
  Du måste ju vara en riktig räv på tyska för att våga läsa juridik där!

  1. Nej, Tyskland var inte alls hippt då… Tur att jag tog chansen, det blev ett av mina bästa år någonsin!

   Älskar också riksdagskupolen. Räv? Haha, i alla fall orädd. Och jag tog mig faktiskt igenom alla kurser med hedern i behåll. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close