Close
Roadtrip i Sverige – nu drar vi norrut!

Roadtrip i Sverige – nu drar vi norrut!

Imorgon är det midsommarafton och vi är redo att fortsätta vår sedvanliga bilturné land och rike runt.

Barnen fick en kickstart på sommarlovet under förra veckans dagar i Göteborg där de bland annat hann avverka årets första besök på Liseberg. Efter att ha mellanlandat i Nynäshamn för några dagars fullt ös på landslagets fotbollsskola (så bra grej!) och jobb kommer vi snart att dra vidare på roadtrip i Sverige. Den här gången åker vi för ovanlighetens skull norröver.

Roadtrip i Sverige (med fokus på Åre och Östersund)

roadtrip i sverige

Varför Åre?

För 1,5 år sedan besökte jag Åre för första gången i mitt liv under en Workation med Influencers of Sweden. Vi hade fantastiskt fina dagar där uppe och jag insåg snabbt att Sveriges egen lilla alpby är en plats att besöka inte bara under vinterhalvåret, utan också under övriga årstider. Sedan dess har Åre-inspirationen fullkomligt exploderat i mina kretsar, både privat och i bloggvärlden, och det är svårt att inte låta mig påverkas av de inbjudande bilderna på fjäll, utomhuslycka och aktivt liv. Tobias bästa kompis och hans sambo har köpt andelslägenhet där uppe och bjöd med oss innan jul, vilket dessvärre synkade dåligt med våra barns skolgång. Även min poddkollega Lisa och hennes familj har förälskat sig totalt i Åre, så pass att de numera äger en lägenhet i centrala Åre. Utöver Lisa har bloggarna Träningsglädje/Sara Rönne och Upp och hoppa/Sofia Bursjöö starka anknytningar till orten – Sara bor där och har en egen bloggkategori om livet i Åre och Sofia flyttar snart dit permanent.

tännforsen
Tännforsen utanför Åre. Jag hoppas kunna lämna vinterjackan hemma den här gången (?). Foto: Katarina Wohlfart

Ja alltså, ni hör ju. Åre är, av förklarliga skäl, en plats som lockar. När jag och Tobias spikade resan till Östersund som en del av sommarens planer öppnade sig en lucka för att fira midsommarhelgen norröver. När Lisa hintade om deras Åre-lägenhet som alternativ var jag inte sen att ropa yippie, hurra och JA! För första gången i mitt 38-åriga liv ska jag alltså spendera midsommarafton på en ort norr om Stockholm. Väderprognosen ser dock ganska dyster ut, men å andra sidan är det svensk midsommar… jag hade liksom inte förväntat mig något annat. Förresten – har ni grymma midsommartips i Åretrakten som passar en trebarnsfamilj får ni gärna hojta till!

Läs mer: Att göra i Åre under vintertid

Varför Östersund?

Mina referensramar för orter som är värda att se och uppleva grundar sig inte sällan på andra resebloggares rekommendationer – i alla fall från dem jag vet har ungefär samma preferenser som jag själv. Daniel Rydén/Dryden är en av dem och hans inlägg från hemorten är en av anledningarna till att jag siktar på en resa till Östersund för att utforska mer av staden tillsammans med resten av familjen. Resan till Östersund (dit vi alltså bilar efter midsommarhelgen i Åre) är ett samarbete med Visit Östersund.

Läs mer: Att göra i Östersund under sommartid

Vi har siktet inställt på Frösön, Jamtli, Storsjöbadet och en dejt med Dryden i egen hög person. Vi hade egentligen räknat med att få lite skärgårdsvibbar under resans gång (hoppas in i det sista på en båttur till Verkö slott), men det verkar inte riktigt som att vi får med oss vädergudarna under nästa vecka. Vi får väl se vad Jämtland har att erbjuda oss!

Läs mer: Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr


Fler tips och inspiration om att resa på roadtrip i Sverige hittar ni under kategorin Sverige, vill ni ha specifika tips kan jag bland annat rekommendera inlägget Roadtrip på västkusten: fem besöksvärda stopp

14 comments

 1. Vad roligt med en kall, blåsig och grå midsommar i Jämtland! Varmt (kallt?) välkomna upp! 🙂

  1. Haha – tack. Äntligen ska vi få uppleva Jämtland!

 2. Vill oxå se mer av Norrland, var på Höga Kusten nyligen men har mycket mer kvar att se och uppleva. Ser fram emot att läsa om dina upplevelser.

  1. Höga kusten ska ju vara fantastiskt vackert! Och ja, håller med, SÅ mycket fint att upptäcka och uppleva.

 3. Tycker det låter som en himla fin plan! Strunt i vädret 😉 Glad midsommar <3

  1. Halva bilen är full av varma kläder nu… ? Det blir nog toppen!

 4. Du brukar ju ha mer koll på mina blogginlägg än jag själv har 🙂 men jag har sammanställt 40 tips på saker att göra i Åre med barn i detta inlägg – http://livetfrandenljusasidan.se/2017/07/28/are-med-barn/ – kanske något som passar er.

  1. Just sommartid dvs!

  2. Men jaaaa! Läste nyss inlägget för Tobias som fick en massa flashbacks från barndomen, han var tydligen där en del och fiskade.

 5. Välkommen till norrland! Just nu skiner solen ena sekunden och den andra sekunden regnar det. Hoppas ni får riktigt många solglimtar! Köp bröd från Krus till frukostbordet hemma, klart bäst av allt ätbart i Åre! 😀

  1. Det hoppas vi också… mmm, jag älskar bröd i alla varianter, måste testa!

 6. Ser fram emot inläggen från resan! Nästa år hoppas jag vår sommarresa går norrut i Norge och Sverige!

 7. Maria Svensson says:

  Ingen Lövmarknad i staun alltså! ? Bara lugn, allt var precis som vanligt…och lär vara de närmsta 100 åren åxå! ??

 8. Så kul med Åre! 🙂 och att ni väljer norrland men alltså, du måste ju åka upp och fira midsommar i midnattssol nångång! 😉
  Jättefin promenad från Åre torg eller ish, från Lisas lgh, gå totthummeln runt! Ta Trollstigen upp och pausa på nalleklippan, fortsätt uppåt och bestig toppen innan ni går ner igen. Jag har rundan på bloggen och den finns i appen Åre trails också. Och har ni bil så titta på fallen! Häftiga sommartid, finns ju ett åt varje håll. Cykla gör ju de flesta också , själv tycker jag det verkar livsfarligt nerför 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close