Close
Om framtida planer på att studera utomlands

Om framtida planer på att studera utomlands

Det aktuella inlägget om att studera utomlands sponsras av EF Education First, men tankar, åsikter och bilder är mina egna. 

De där tankarna på att ta med familjen och flytta utomlands kommer med jämna mellanrum, extra mycket när jag nyligen har kommit hem från en resa.

Eftersom fyrtioårsdagen (och med den krisen?) närmar sig med stormsteg funderar jag ofta över hur jag vill att min och familjens framtid ska se ut. Vi håller redan nu på att planera för en tredje långvistelse i Thailand där jag kommer att jobba ungefär som jag gör idag, men jag har också börjat få tillbaka lusten att plugga. Det innebär med andra ord att tankar och planer på att studera utomlands börjar att ta form. För mig handlar det i nuläget inte om att skola om mig eller lära mig ett helt nytt språk, utan snarare om en önskan att fördjupa de språkkunskaper jag redan har. Det finns tre specifika länder i Europa som av olika anledningar skulle vara givna kandidater för ett sådant äventyr.

Platser i Europa jag skulle välja för att studera utomlands

#1. Storbritannien
att resa till Irland
Inte Storbritannien, men nära! Bild från Hill of Tara (Irland), juni 2018.

Även om jag har spenderat mycket tid i Storbritannien har jag aldrig fått, eller tagit, chansen att bo där på riktigt. Min man Tobias har bott i England och Wales under två år och har redan fått sin beskärda del av landet, men jag leker ibland med tanken på att vi ska flytta över till Skottland för att spendera mer tid med min syster och hennes familj. Inte permanent, men kanske över en skoltermin? Barnen kunde gå i skolan och jag skulle ta chansen att plugga utomlands för att ta itu med min engelska en gång för alla. Att jag rankar Skottlands naturområden som några av de vackraste i hela världen blir en bonus!

#2. Spanien

girona att studera utomlands

Mina allra första drömmar om att studera utomlands gick i uppfyllelse i Spanien. Efter tre år på juristlinjen tog jag tillfället i akt och spenderade några månader i Barcelona. Jag bodde inneboende hos en spansk primadonna som enbart pratade spanska, vilket gjorde att mitt språk förbättrades avsevärt för varje dag. Jag läste tidningen på spanska, jag gick på spanska biofilmer och jag pluggade spanska flera timmar varje dag. Dessvärre har jag inte upprätthållit mina språkkunskaper, men jag är ganska säker på att de skulle komma tillbaka om jag fick möjlighet att bo i landet ett tag. Vad barnen och Tobias tänker om att bo i Spanien medan jag lär mig mer av det inhemska språket låter jag vara osagt, men jag vet att det finns flera svenska skolor runt om i landet. Inte en helt omöjlig plan med andra ord!

#3. Tyskland

att studera utomlands Tyskland

Efter att ha pluggat utomlands i Spanien fick jag mersmak vilket ledde till ett helt år i Tyskland via ett utbyte genom universitetet. Den här gången landade jag i Berlin, där jag förbättrade mina språkkunskaper så mycket att jag faktiskt hade muntliga juridiktentor på tyska. Förra veckan skulle jag skriva ett vykort till min extramamma i Berlin och kunde knappt få ihop en enda korrekt mening utan att tjuvkika på Google Translate. Det är inte okej och jag skulle hemskt gärna återvända till Tyskland. Dels för att putsa upp grammatiken såklart, men också för att upptäcka mer av landet. Just nu lockar Dresden extra mycket (dit jag planerar att åka i början av hösten), men även München och Hannover!

4 comments

  1. Jag skulle vilja lära mig franska. Förstår en del som är skrivet och lite pratande som jag snappat upp från fransktalande vänner.

    1. Ja, franska är väldigt vackert – kan förstå några få ord mot bakgrund av spanskan, men inte mer än så…

  2. Ska bli spännande att följa och se vad det blir!

    1. Den som lever får se! Vad tippar du på??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close