Close
Gran Canaria: Att bli positivt överraskad av ett resmål

Gran Canaria: Att bli positivt överraskad av ett resmål

Med jämna mellanrum tar jag del av diskussioner om överskattade resmål. Och visst är det bra med balans! Alla resor är verkligen inte guld och gröna skogar, även om det lätt kan se ut så i resebloggarnas förunderliga värld. Å andra sidan finns det resmål som av olika anledningar totalsågas av erfarna resenärer, vilket i sin tur bidrar till att mina egna förväntning på de platserna har varit ungefär noll. Gran Canaria är ett utmärkt exempel.

Nyligen ställdes en fråga i ett reseforum om vilket som är det mest överskattade resmålet vi har besökt, alltså en destination som inte alls motsvarade våra förväntningar. Det är såklart en befogad fråga, så pass befogad att vi kommer att ägna ett helt avsnitt om det i Att resa-podden framöver. I dagens inlägg vill jag istället lyfta det motsatta scenariot – att bli positivt överraskad av ett resmål.

För tio år sedan åkte jag och Tobias iväg på vår bröllopsresa. Vi var sent ute med bokningen och ville åka till ett relativt varmt ställe på ett specifikt datum från en specifik flygplats. Det fanns till slut bara ett alternativ kvar att välja på: Las Palmas på Gran Canaria. Jag hade nog föreställt mig någon karibisk ö med bildsköna solnedgångar (vilket förvisso blev verklighet några månader senare, men det visste jag inte då). Det slutade med att vi dagen efter bröllopet vaknade totalt däckade av influensa för att sedan ta oss ner till Köpenhamn och vidare mot Gran Canaria. Veckan som följde kantades av feberfrossa, hosta och nässpray, men näst sista dagen var vi pigga nog att hyra en bil och bege oss upp i bergen.

gran canaria kanarieöarna

gran canaria

gran canaria

gran canaria vackert

gran canaria

gran canaria

gran canaria

gran canaria beach

Ön visade sig från sin allra bästa sida och den dagen krossades alla mina fördomar om Gran Canaria som ett enda stort chartergetto med paxande av solstolar, menyer på svenska och högljudda tyskar. Vi tog sikte på molnen och körde upp mot den lilla byn Tejeda i bergstrakterna på Gran Canaria. På vägen till Tejeda fick vi stanna bilen flera gånger – det är inte ofta man möts av vyer där det knappt går att urskilja hav från himmel! Kvällen avslutade vi på en öde strand i Las Palmas. Om det här är definitionen av turistfälla fastnar jag gärna.

Tips och bra att tänka på:

hyra bil gran canaria

 • Oavsett om du flyger reguljärt eller charter – se till att våga dig ut på utflykter för att se mer av omgivningarna. Las Palmas kan definitivt upplevas som en turistort, men att basera hela sin uppfattning av Gran Canaria från en chartervecka är inte rättvist.
 • Jag och Tobias hyr bil så ofta vi kan under våra utlandsresor. Frihetskänslan att kunna stanna var, hur och när vi vill är befriande. Har du inget körkort eller är obekväm med att köra själv kan lokaltrafiken eller bussutflykter vara ett alternativ. I ett kuperat landskap med mycket höjdskillnader känner jag mig alltid mest bekväm med en bil som har en stark motor, vilket kan behövas uppför branta bergsvägar.
 • På Gran Canaria kan jag rekommendera en tur upp till Tejeda som ligger centralt på ön. Här finns för övrigt korset ”Cruz de Tejeda” som har huggits ut i sten för att markera Gran Canarias geografiska mittpunkt. Tejeda ligger drygt 1000 meter över havet och omges av terassodlingar av allehanda slag. Byn lär vara som vackrast i februari då mandelträden står i blom.
 • Fler tips om Gran Canaria, bland annat om ett Las Palmas bortom turiststråken och en utflykt till den dramatiska nordkusten, finns att läsa på Hallins reseblogg.

Har ni någon gång fått omvärdera era åsikter efter att ha blivit positivt överraskade av ett resmål – och i så fall vilket?

5 comments

 1. Phuket stad överraskade ….verkligen charmigt med en äldre stadsdel i sino-portugisk stil.
  Härlig söndagsmarknad.
  Små mysiga hotell.
  Las Palmas gillade jag och en utflykt upp i bergen.
  Dock ej turistorterna.
  Titti

 2. Haha, jeg som slo fast i mitt siste blogginnlegg, om reisedrømmer, at det begynner å bli på tide at jeg kommer meg til Spania, og at jeg da helst vil til fastlandet… Kanskje jeg burde revurdere det 😀 Jeg har jo hørt flere si det tidligere, at fjellene på noen av øyene er fantastiske og at det finnes mange herlige plasser til tross fra turistopphopningen i visse områder. Men jeg tror likevel at fastlandet står aller øverst på prioriteringslisten.

  1. Åh, det finns ju mycket härligt på fastlandet också. Madrid, Costa Brava… åh!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close