Close
Vandra Kullaleden med barn (Skåneledens delled SL5)

Vandra Kullaleden med barn (Skåneledens delled SL5)

Inlägget om att vandra Kullaleden med barn är ett betalt samarbete med Visit Helsingborg.

I början av juli spenderar vår familj några fina sommardagar i Helsingborg, för en härlig blandning av strandliv och sightseeing. Vi ser också till att vandra en del av Kullaleden med våra tre barn, som är 12, 10 och 6 år gamla.

Vädret visar sig från sin bästa sida, barnen är på strålande humör och har pigga ben, vilket skapar bra förutsättningar för en lyckad vandring längs kusten. I inlägget ligger fokus på en del av Kullaleden mellan Sofiero och Domsten.

Vandra Kullaleden (SL5) med barn mellan Sofiero och Domsten

#1. Kullahalvön och Kullaleden

Kullaleden är en omtyckt och havsnära vandringsled på Kullahalvön i nordvästra Skåne. Kullahalvön är i sig ett omåttligt populärt besöksmål i Skåne, inte minst på grund av Kullaberg med sin fyr…

… men också för sina dramatiska klippkanter och milsvida utsikt. Jag gissar att vi är många som har en mer eller mindre officiell lista över platser vi vill besöka i Sverige. För egen del har jag haft både Kullahalvön och att vandra en del av Kullaleden på min önskelista ett bra tag:

Läs mer: Bucketlist för resor i Sverige – 100 saker jag vill se och göra

Som extra bonus utöver Kullens fyr och storslagen natur är Kullahalvön strösslad med söta små byar och samhällen. Sammantaget finns perfekta förutsättningar för en lyckad utflykt i området för både lokalbor och turister. Genom att vandra Kullaleden kan besökare i sin egen takt se och uppleva mer av Skånes vackra vyer.

vandra kullaleden skåne

Kullaleden är en del av Skåneledens delled ”SL5 Öresund” runt Kullahalvön i Skåne. Kullaleden sträcker sig från Helsingborg vidare mot Höganäs, Kullaberg och Arild bort till Utvälinge. Hela Kullaleden mäter ca 7 mil och skiftar i karaktär längs hela sträckan. Leden delas upp i sex olika delstäckor/etapper:

 • Helsingborg – Höganäs (22 km)
 • Höganäs – Mölle (12 km)
 • Mölle – Kullens fyr  (5 km)
 • Kullens fyr – Arild (12 km)
 • Arild – Jonstorp (10 km)
 • Jonstorp – Utvälinge (11 km)

Vår familj tar sikte på en del av etappen som går mellan Helsingborg och Höganäs. Eftersom 22 kilometer är i längsta laget för våra barn väljer vi att påbörja vandringen vid Sofiero och avsluta vid Domsten. Det blir en behaglig sträcka på drygt 6,5 kilometer, alldeles lagom för vår familj innan åker vidare mot andra aktiviteter i Helsingborg.

#2. Vandra Kullaleden mellan Sofiero och Domsten

Vår familj kommer med bil från Stockholm, och åker raka vägen till Sofiero slott & slottsträdgård där vi parkerar bilen. Innan vi påbörjar vår vandring på Kullaleden passar vi på att uppleva Sofiero med utgångspunkt från ”Barnens Karta” som finns att hämta vid entrén.

helsingborg

Här får barnen ett smakprov på vackra promenadstråk inför själva Kullaleden.

Inne vid cafét/Glasverandan på slottets baksida hämtar vi upp en förbeställd picknickkorg med lunchsallad. Vi hade kunnat ta med maten på vandringen, men väljer istället att äta vår lunch inne i parken för att ladda med energi.

Tips! Det finns i skrivande stund fyra olika picknickkorgar att välja på, det rekommenderas att förbeställa korgen innan avhämtning.

vandra kullaleden skåne

Efter att ha strosat runt i de vackra slottsomgivningarna och fyllt på med lunch är vi redo att ta oss an Kullaleden, som går förbi precis utanför Sofieros entré. Vi följer oranga markeringar på lyktstolpar och gatuskyltar genom ett bostadsområde vidare genom ett litet skogsparti. Vi hinner knappt ut från stigen…

vandra kullaleden skåne

… innan vi når den första badbryggan och tillhörande strand. Resten av familjen är ganska otåliga och vill gärna trampa vidare, men vår sexåring har inte bråttom.

vandra kullaleden skåne

Det ska plockas stenar och utforskas, och här finns också en gunga som givetvis måste provas!

vandra kullaleden skåne

Sträckan vi går är flack och lättvandrad, och vi ser havslinjen i stort sett hela tiden. Vi vandrar fram och har välskötta villakvarter på ena sidan…

vandra kullaleden skåne

… och söta små fiskstugor, kustremsor och stranddyner på den andra.

vandra kullaleden skåne

Längs leden finns bänkar utplacerade, perfekt för fika- och utsiktspaus! Det finns också minst en handikappanpassad toalett som är väldigt fräsch.

Snart kommer vi fram till Hittarp, ännu en badplats som även huserar en liten lekpark…

vandra kullaleden skåne

… liksom ett av områdets många badbryggor.

vandra kullaleden skåne

Vi fortsätter vidare längs kusten, med vyer bestående av allt från sanddyner till grönskande ängar och lummiga skogspartier. I havet guppar båtar, värmen är behaglig och det enda som hörs är fågelkvitter och ljudet av våra skor som traskar fram.

kullaleden helsingborg

Allra vackrast är förmodligen partiet med sanddyner drygt en kilometer från Domsten.

vandra kullaleden skåne

Strax innan Domsten går vi förbi ett helt gäng vita stugor som liknar någon slags Skånelängor i miniatyr. Vi blir nyfikna och får en trevlig pratstund med ett par av ägarna till stugorna. Marken arrenderas av godset Kulla Gunnarstorp, och själva stugorna plockas isär inför vintern. Här har det funnits sommargäster sedan början av femtiotalet, från början stod här tält istället snarare än stugor. Stugorna är för små för att rymma toalett/dusch etc, detta finns dock i gemensamma utrymmen på området.

vandra kullaleden domsten

Vi går vidare och ser snart de röda fiskestugorna nere vid Domstens hamn…

… och jag kan garantera att ”Christians Fiskebod” och glassen de serverar är en tämligen välkommen syn för hela familjen!

Busshållplatsen ”Domsten Seglarevägen” ligger bara ett par hundra meter rakt upp från hamnen/kiosken, och bussarna går regelbundet tillbaka till Helsingborg via Sofiero där vår bil väntar på oss.

Vandringen är omväxlande, barnvänlig och kan anpassas efter tycke, smak och förutsättningar. Hade vi haft äldre barn och mer tid hade vi gärna fortsatt hela Kullaleden upp mot…

… Mölle och så småningom Kullens fyr. (Vi väljer istället att ta bilen dit ett par dagar senare.)

Vår vandring mellan Sofiero och Domsten blir ett fint smakprov på de vackra vyerna som Kullaleden har att erbjuda. Letar du efter vackra och havsnära vandringsupplevelser i Sverige är Kullaleden i Skåne definitivt ett alternativ värt att överväga!

#3. Höjdpunkter och bra att tänka på inför att vandra på Kullaleden (Sofiero – Domsten):

vandra kullaleden
 • Barnvänliga stopp längs Kullaleden: Under vår vandring mellan Sofiero och Domsten finns flera barnvänliga stopp, inte minst badplatserna, badplatserna och bryggorna längs vägen. Mest uppskattat av våra barn är stoppet vid Hittarps badplats.
 • Militärbunkrar: Längs vandringen går vi förbi några militärbunkrar, vilka förvaltas av Beredskapsmuseet utanför Helsingborg. De aktuella bunkrarna byggdes för att försvara den skånska kusten under andra världskriget. Det här blir en höjdpunkt för vår tolvåring, som läser och återberättar allt som står på informationstavlorna vid bunkrarna.
 • Glass i Domsten: Vid slutmålet Domsten äter hela familjen välförtjänt glass vid ”Christians Fiskebod”, en av de röda sjöbodarna vid hamnen. Från Domsten är det smidigt att ta buss 220 tillbaka mot Helsingborg, bussen stannar också vid Sofiero. Ladda ner appen Skånetrafiken för att köpa biljett.
 • Vindskydd längs leden hittar du i Domsten, vid Strandbaden, Josefinelust, Skäret och Svarteland.
 • Delsträckor/etapper på Kullaleden: Kullaleden har totalt sex delsträckor/etapper.
 • Mer information om Kullaleden hittar du på den här hemsidan. Utöver information om de olika dellederna finns även förslag på mat och boende.

#4. Fler barnvänliga tips i Helsingborg med omnejd

tips om Helsingborg med barn

Kombinera gärna vandringen på Kullaleden med ett besök på Sofiero. Utöver Sofiero och Kullaleden erbjuder Helsingborg med omnejd en hel uppsjö med roliga och barnvänliga platser, aktiviteter och sevärdheter.

Läs det här inlägget för inspiration och fler konkreta tips: Helsingborg med barn – tips för en lyckad familjeresa.


Inlägget om att vandra Kullaleden är ett betalt samarbete med Visit Helsingborg. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inte annat anges. Här hittar ni fler svenska pärlor. Omslagsbild från Kullaleden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close