Close
Yoga Girl och Isabella Löwengrip (samt en koppling till flygdebatten)

Yoga Girl och Isabella Löwengrip (samt en koppling till flygdebatten)

Under gårdagen hängde jag extra mycket på vårt världsvida internet, av två olika anledningar. En är känd som Yoga Girl med hela världen, en annan gjorde sig känd här i Sverige under namnet Blondinbella .

Under en begränsad tid hade jag en bloggserie med temat Resfredags inspiratör. Grundtanken var att lyfta personer i min närhet som inspirerar mig på ett eller annat sätt. Om jag hade haft möjlighet att få till en intervju med Rachel Brathen aka Yoga Girl hade hon varit en hedersgäst, hon är den person vars Instastories jag följer allra helst. Här är mina reflektioner om gårdagens nyheter på nätet – samt en koppling till flygdebatten.

Yoga Girl och Isabella Löwengrip – om inlägg som engagerar samt en koppling till flygdebatten

Yoga Girl och ett ny typ av community

yoga och flygdebatten

Yoga Girl, som ursprungligen kommer från Sverige men numera är bosatt på Aruba, har skapat sig en enorm följarskara/community genom åren och hon använder den nu för att göra skillnad. Alltså på riktigt! Hennes röst har blivit en hel rörelse, vilket gör att jag fascineras och inspireras något alldeles oerhört. Så, vad hände då i går som gjorde att hon steg ytterligare en nivå i mina ögon? Yoga Girl lanserades som en plattform, vilken bygger på genuint content, skapat inte bara av henne, utan folk som följer hennes värderingar. På varje träning och klass som hennes community anordnar kommer det att finnas en gratisplats för någon som av olika anledningar inte har ekonomisk möjlighet att annars betala anmälningsavgift. Det kommer att erbjudas gratis yogaklasser online. Det har startats en fond för att hjälpa mammor och barn som behöver hjälp. Ja, ni fattar. Det här är så himla, himla fint! Läs mer på yogagirl.com.

Isabella Löwengrip slutar dricka alkohol

tips om Dresden

En annan nyhet på nätet igår var den att Isabella Löwengrip (tidigare Blondinbella) har bestämt sig för att sluta dricka alkohol under ett år. Den här bloggdrottningen och entreprenören har enligt egen utsago snittat 3 glas vin i veckan under tio års tid. Jag nickade igenkännande åt den här meningen:

Det kommer säkert bli knöligt socialt ibland, folk som undrar, ifrågasätter, tycker att jag är tråkig eller tänker att jag kanske väntar barn.

Senast för ett par veckor sedan landade en jobbmiddag i en lång diskussion om varför jag beställde in Cola light istället för ett glas vin. Även om jag absolut tycker att det finns en högre acceptans till en livsstil utan alkohol idag, än vad det fanns när jag var drygt 20, är det fortfarande norm att dricka alkohol. Ett av mina mest kommenterade inlägg är Nykterist på resande fot – där jag också tar upp de vanligast förekommande förutfattade meningarna om mig som nykterist.

Jag tycker personligen att alkoholfrågan blir extra intressant i skuggan av flygdebatten den senaste tiden. I ett Sverige där debattklimatet är hårt och åsiktskorridoren trång ifrågasätts flygande emellanåt som något smutsigt och skamligt. Jag välkomnar diskussionen, tro mig, jag tänker på de här frågorna varenda dag! Men ligger hela sanningen där? I att lösningen på världens problem är att sluta flyga? Jag imponeras djupt av människor som drivs av en inneboende passion att göra rätt. Men jag vet också att människan, och planeten, har anpassat sig under en väldigt massa år. Jag har framtidstro på ny teknik, på nya lösningar. Att en sakfråga får så oerhört mycket uppmärksamhet i media är bra, men samtidigt fascineras jag över det oerhörda fokuset i debatten. Under fem långa år arbetade jag för att lyfta alkoholens och alkoholindustrins inverkan på det svenska samhället och jordens befolkning i stort. Tror ni att den diskussionen är intressant för media? Eh, nej. Statistiken från IQ talar sitt tydliga språk:

Samhällets kostnader för de skador alkoholen orsakar beräknas till 45 miljarder per år. Till detta kommer det mänskliga lidandet vid alkoholproblem och alkoholrelaterade olyckor, som naturligtvis inte går att mäta i pengar.

45 miljarder är alltså vad alkoholen kostar det svenska samhället varje år. Ponera att vi alla slutar dricka alkohol och istället lägger 45 miljarder på forskning om klimatsmartare transporter och ett hållbart resande, eller för all del något annat som kan göra världen lite bättre. Skulle ni vara okej med det? Eller inte?

Jag försöker inte försvara mitt flygande med att jag är nykterist. Visst välkomnar jag flygdebatten – jag gör numera medvetna val vad gäller mitt resande på ett helt annat sätt än tidigare (vilket Resfredags Svenska Pärlor är det tydligaste exemplet på). Min poäng är att inget är svart eller vitt. Det har det aldrig varit och kommer aldrig att vara. Vi gör alla vårt bästa för att rädda världen, kolla bara på Yoga Girl ovan! Men låt oss göra det med perspektiv, och med en politik samt folkvalda politiker som sätter ramarna.

Dömer jag dig för att du dricker alkohol? Nej. Dömer du mig för att jag flyger? Den frågan får du som läsare svara på.


Så, låt mig nu få höra era tankar om mina tankegångar ovan – inklusive den om flygdebatten.

12 comments

 1. Försökte trycka gilla på översta bilden… Tycker inte att du är en dålig människa för att du flyger!

  1. Jag tänker att det inte handlar om vem som är dålig vs bra … det finns mkt vi kan göra för att ändra folks flygbeteende, men jag tror inte att skuldbeläggning är rätt väg att gå.

 2. Klockrent. Alkohol är min bästa kontrollinstans och vapen när folk öser på med sin i övriga stora medvetenhet. Bra inlägg!

  1. Tack Linda. Medvetenhet är mycket bra (vi går åt rätt håll!) – mina funderingar består just nu av att vissa har en förmåga att tycka viss medvetenhet är ”bättre” än annan. Gäller dock åt båda håll såklart – det finns väl få som sitter inne på ”all” sanning.

 3. Ja, jag håller med!
  Följer också yogagirl och wow vilket lyft senaste veckorna! Dels i sig att jag tycker det är så himla fint och fantastiskt (och tänk att sociala medier kan göra så!) och också att hon ändrat strategi och istället för att försöka skilja sig från fenomenet yogagirl och vara Rachel så låter hon fenomenet bli större än henne själv… det är mäktigt!
  Ja, jag håller med!
  Följer också yogagirl och wow vilket lyft senaste veckorna! Dels i sig att jag tycker det är så himla fint och fantastiskt (och tänk att sociala medier kan göra så!) och också att hon ändrat strategi och istället för att försöka skilja sig från fenomenet yogagirl och vara Rachel så låter hon fenomenet bli större än henne själv… det är mäktigt!
  Och ja, alkohol och flygdebatten… lätt att jag skulle sluta dricka (även om mitt bidrag till besparing vore en fis i världsrymden) samtidigt är det så jäkla svårt för det finns alltid nån annan debatt/fråga som är värre. Om det är dåliga villkor i en bransch ja men ni skulle veta hur det är att vara sjuksköterska osv men det ger ju perspektiv.

  Och ja, alkohol och flygdebatten… lätt att jag skulle sluta dricka (även om mitt bidrag till besparing vore en fis i världsrymden) samtidigt är det så jäkla svårt för det finns alltid nån annan debatt/fråga som är värre. Om det är dåliga villkor i en bransch ja men ni skulle veta hur det är att vara sjuksköterska osv men det ger ju perspektiv.
  Och såna sjuka pengar alltså, helt i onödan!

  1. Fint att läsa dina reflektioner, tack Johanna. Håller med om att det alltid finns fråga och debatt som är värre, men älskar uttrycket ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något.”

 4. Jag är också nykterist sedan många år tillbaka, jag var ingen stor konsument att alkohol innan så steget till noll var väldigt enkelt. Jag kan känna att det alkohol o semester hör ihop för dom flesta, första ölen på Arlanda till vinet o drinken när man är framme.. får nog mest frågor när jag är ute o reser.. Vi alla väljer.. men har svårt att förstå hur det kommer sig att alkohol är så socialt ok.. speciellt ihop med barn,,

  1. Ja, det där med sociala koder blir jag inte klok på. Vissa saker reagerar många så SJUKT starkt på, andra inte alls.

 5. Just nu skulle jag inte klara av att flyga utan att få sjukt dåligt samvete, vilket har gjort att jag har tänkt om och funderar istället på hur man kan göra miljövänliga resor. Utforska platser närmre kring en själv och kunna resa med tåg (där man faktiskt orkar komma en bit i Europa utan att restiden känns alltför lång iaf för mig) har blivit mer aktuellt för mig. Det kan finnas vissa resmål som är drömresor tex Japan för min del och dit skulle jag flyga. Men den resan är jag inte sugen på att göra just nu då jag tänker på hur stora utsläpp den resan faktiskt skulle göra. Skam och skuld är ju dessvärre rätt effektiva sätt att ändra människors beteende vilket definitivt har ändrat hur jag tänker kring flygresor.

  1. Jätteintressant att höra dina tankar Desire! Och ja, skam och skuld ÄR effektivt – men ännu hellre ser jag att det används politiska styrmedel för att hjälpa oss framåt i de här frågorna. Jag gillar även att du resonerar kring ditt resande i termerna ”miljövänliga resor” istället för att tänka att du ska sluta resa helt. Det finns så oerhört mkt fint att uppleva som ligger en tågresa bort!

 6. Bra att du lyfter frågan! Jag tycker alltför ofta att man tenderar att lägga ansvaret i politikernas knä i denna frågan. Självklart är det upp till dem att vägleda och skapa resurser och förutsättningar för ett klimatsmartare samhälle, men de kommer aldrig någonsin kunna bestämma över vuxna människor val. Det är upp till var och en att ta sitt ansvar och göra hållbara val för framtiden, det är våra kids som får ta konsekvenserna av att vi går runt och väntar på att politikerna ska göra underverk. De är inga trollkarlar, det är fölket som måste göra jobbet. Och om detta just nu innebär att inte flyga måste vi anpassa oss om vi vill att jordklotet ska få finnas även för våra barn. Jag håller med om att skuld inte är någon vidare värst härlig metod att använda sig av, men den är ju väldigt mycket mer effektiv än att gå runt och vänta på att miljövänliga flyg ska utvecklas. Vi har inte tid att vänta på politiker, inte alls faktiskt.
  Mvh Hanna

  1. Tack för din kommentar Hanna, uppskattar verkligen att få höra hur andra resonerar kring frågan. Sedan jag skrev det aktuella inlägget i september har MASSOR hunnit hända och klimatdebatten är mer aktuell än någonsin. För egen del ser jag en skiftning i att det faktiskt rör på sig, folk agerar och reagerar – en utveckling jag följer med stort intresse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close