Close
Bästa resmålen 2019 enligt Lonely Planet

Bästa resmålen 2019 enligt Lonely Planet

När resevärldens mytomspunna skribenter på Lonely Planet kommer med olika typer av listor och rekommendationer – då lyssnar de flesta av oss inbitna resejunkies med andakt.

För ett tag sedan skrev jag om Lonely Planets lista med resmål att rekommendera i Europa 2018 i ett av veckosvepen här på Resfredag. Nu är det dags för ännu en topplista, den här gången med de bästa resmålen 2019 enligt samma aktör. Listan delas upp i fyra olika kategorier x 10 platser: Top Countries, Top Cities, Top Regions och Best Value. Jag väljer i det här veckosvepet att fokusera på länder och städer.

tips om Dresden

tips om Dresden

bästa resmålen 2019 dresden

RESFREDAG om bästa resmålen 2019

Jag gillar listor, det har jag alltid gjort. Att ett gäng creddiga skribenter på Lonely Planet med återkommande mellanrum listar sina personliga favoriter kan man väl tycka vad man vill om… men jag vill tro att de i alla fall är något på spåren. Kom dock ihåg att det aldrig finns något facit (listorna är såklart subjektiva), och glöm inte heller att det också finns många fina svenska semesteralternativ.

#1. Rekommenderade länder att besöka 2019

 1. Sri Lanka – jag har hört ris och ros om landet och låter det stanna där. Något enormt sug har jag inte, trots att resmålet toppar listan.
 2. Tyskland – men JA! Äntligen får Tyskland upprättelse. Berlinromantiken är total efter året jag pluggade och jobbade där, men visst finns det oerhört många fler platser att lyfta och besöka. En av dem är Dresden.
 3. Zimbabwe – jag kan för lite om landet, men har förstått att naturen är magisk (kolla bara 4000mils rapporteringar).
 4. Panama – efter mitt korta besök i landet under jorden runt-resan kan jag egentligen inte uttala mig, däremot har mina nära vänner nyligen flyttat dit vilket förstås får tankarna om ett besök att snurra igång.
 5. Kirgizistan – min bloggkollega Johnnys uppdateringar från Kirgizisitan väcker definitivt nyfikenhet.
 6. Jordanien – hit hoppas jag komma en dag, inte minst efter Lisas inlägg Guide till Jordanien.
 7. Indonesien – det snackas mest om Bali här i Sverige, men jag förstår att det finns mycket mer!
 8. Vitryssland – borde jag åka hit? Kanske, kanske inte. Tror ni att Minsk kan toppa Moskva?
 9. São Tomé and Príncipe – jag får faktiskt erkänna att jag inte ens hade hört namnet på de här öarna förrän en poddlyssnare nämnde öarna (som ligger ute i havet i höjd med Gabon, Afrika) som drömresemål, vilket genast fick mig att googla loss. Nu förstår jag varför hen vill dit.
 10. Belize – landet, som gränsar till Guatemala, Mexiko och Karibiska havet, ser ut som omslaget till en resekatalog. Paradis!

#2. Rekommenderade städer att besöka 2019

 1. Köpenhamn – ni vet, det där med att inte se skogen för alla träd? Japp, det är Köpenhamn för oss svenskar. Så nära och ändå relativt få som åker dit med tanke på hur enkelt det är att ta tåget.
 2. Shenzhen (Kina) – jag hör stadens namn allt oftare i olika sammanhang. Det går tydligen att ta tåget från Hongkong och vara i Shenzhen på 40 min. Kanske är det dags att läsa på ordentligt?
 3. Novi Sad (Serbien) – Balkanländerna kommer i raketfart.
 4. Miami (USA) – Nja, eller? Alltså, jag har varit där två gånger – men älskar San Francisco ungefär 10 gånger mer.
 5. Kathmandu (Nepal) – ja tack!
 6. Mexico City (Mexiko) – mina förutfattade meningar associerar staden med skottlossningar och hög kriminalitet.
 7. Dakar (Senegal) – min bloggkollega reser till Dakar i Senegal över höstlovet, jag ser fram emot rapporter.
 8. Seattle (USA) – det här är på allvar ett resmål jag vill besöka väldigt, väldigt snart. Drömmer att, precis som Sofia & co, få vara Sömnlös i Seattle.
 9. Zadar (Kroatien) – vi spenderade mycket tid i Kroatien i sommar, men prioriterade inte Zadar. Det borde vi tydligen ha gjort.
 10. Meknes (Marocko) – hm, om jag åker till Marocko igen gör jag det i sällskap av Tobias (att resa till Marocko med en tjejkompis, det gör jag inte igen).

Läs mer om listorna om bästa resmålen 2019 och ingående kommentarer här: The best places to visit in 2019 – Lonely Planet


Om du hade fått välja ett enda alternativ av listan över bästa resmålen 2019, vilket hade du valt och varför? För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Samtliga bilder är tagna i Dresden, Tyskland, ett resmål jag vill rekommendera för 2019!

14 comments

 1. Håller med om Tyskland 💪 Bodde där (Köln, Kiel och Bremen) under studietiden, och har varit på många semestrar i landet som har så mycket att erbjuda.
  Jag t o m träffade min tillkommande fruga i Berlin (hon kom från Stockholm – och jag från Oslo) 😁😍

  1. Kul att höra Dag! Jag har så mycket kvar att se i Tyskland…

 2. Jag har hört en del om Belize – som verkar vara en oupptäckt pärla, men sååå mycket att ge inom massa områden. Siktar ditåt, jag. (Om jag nu måste välja bara ett)

  1. Jag har bekanta som bodde där under en period. Alltså bilderna på (bild)google ser helt overkligt fina ut!

 3. Även denna lista har jag tänkt påta ihop något om. Puh, ska jag hinna. 🙂 Alltid kul när de kommer.

  1. Lika spännande varje år!

 4. Tack för länk 🙂 Och jag som alltid tycker det är lika idiotiskt när Lonely Planet kommer med sin lista med bästa resmål för nästa år. Det känns liksom bara som slumpen, man har tagit bort världens krigszoner, lagt alla andra länder i en hatt och sen får man se vilka 10 man lyckas dra ut hatten. Varför Kirgizistan och inte Uzbekistan (som ju har ändrat i sina visumregler så att det nu blir mycket enklare att åka), varför Jordanien och inte Libanon, varför Zimbabwe och inte Sydafrika (Nej just det, Sydafrika var förra året). Och varför Sri Lanka? Ja, det måste ju vara för att jag ska dit, som den resetrendsättare jag är (sagt med lite ironi).

  1. Haha, du tror på tombola alltså? 🙂 Trendsättare indeed, till och med ditt Kirgizistan var ju med på listan!

 5. Kul lista! sitter och funderar på vart min semester ska gå i detta nu. Sri Lanka vill jag väldigt gärna åka till men med en äventyrskompis som inte kan vara ledig nu. Tar mycket tid att söka resor.

  1. Ja, men visst är sådana listor lite kul ändå! Sri Lanka ja, många verkar vilja åka dit just nu – inte bara för att det toppar listan skulle jag tro!? 🙂

 6. jag är snart på väg till sri lanka. ska bli spännande att uppleva det landet!

  1. Ser fram emot att läsa dina äventyrsuppdateringar och inspireras av grymma bilder!

 7. Kul med både Tyskland och Seattle! Hoppas du kommer dit. Förstår att den är med på listan. Sri Lanka – ja ALLA verkar åka dit. Är sjukt sugen själv. Känns verkligen som årets/vinterns Zanzibar typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close