Vi fortsätter projektet att styra upp en familjedag en gång i veckan, och den här gången var det min tur att bestämma aktivitet. Eftersom vi kom direkt från ett av barnens fotbollsmatch i Enskede i kyligt vårväder passade det bra med ett lättillgängligt alternativ där vi både kunde hänga inom- och utomhus.
Tyresta Nationalpark och Tyresta by är en återkommande favorit i olika familjesammanhang, men trots flera besök i Stockholms närmaste nationalpark hade vi aldrig varit inne på Naturum Nationalparkernas hus, som kan liknas vid huvudentrén till nationalparken. Det fick det bli ändring på!
Naturum Nationalparkernas hus
Känner ni igen namnet “naturum” sedan tidigare? Det finns i nuläget 33 olika naturum/besökscentrum utplacerade i hela landet, de flesta av dem i anslutning till Sveriges nationalparker.
Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. De drivs av en länsstyrelse, kommun eller en stiftelse.
Tanken är att besökarna här ska få veta mer om naturen, djuren och växtligheten som format det aktuella området, men även om kulturhistoria. Det finns också proffsig personal på plats som kan hjälpa till att tipsa om utflyktsmål och vandringar – det går även att boka guidade turer för privata sällskap eller skolklasser.
Naturum Nationalparkernas hus är alltså Tyresta nationalparks variant på besökscentrum. Det som utmärker Nationalparkernas hus från andra naturum är att byggnaden representerar, och presenterar, samtliga nationalparker i Sverige. Byggnaden i sig är utformad som en Sverigekarta – vilket i och för sig bara går att se ovanifrån (är det någon gång jag hade velat ha med en drönare är det här!).
Som besökare går det inte riktigt att ta in det faktum att vi i princip går omkring på en Sverigekarta i skala 1:31 000. Varje centimeter i huset motsvarar med andra ord 310 meter i verkliga livet. Längs väggarna finns perfekta miniatyrer av typiska svenska landskap. Jag känner mig hemma i söder och blir mer och mer fascinerad ju längre “norrut” i byggnaden jag kommer. Fjällen i norr är inte min hemmaplan.
I anslutning till de olika landskapen finns luckor att öppna för att läsa och se mer.
En av mina favoriter på utställningen, utöver landskapen, är den stora Sverigekartan…
… där Sveriges alla nationalparker finns utplacerade med hjälp av små lampor, samt faktarutor om respektive park.
Sverige har i dagsläget 30 nationalparker och jag har så många kvar att uppleva! I sommar kommer jag att besöka Abisko och Skuleskogen för första gången, och förhoppningsvis också Gotska Sandön.
Varje nationalpark har sin speciella karaktär.
Barnens favorit blev istället väggen med olika överraskningsmoment (jag ska inte avslöja vad som finns i luckorna – prova själva när ni kommer dit!).
I Naturum Nationalparkernas hus, i rummet som representerar Lappland, finns även en liten biosalong där det visas olika bildspel och film om nationalparkerna. Varje episod är ca 15-20 minuter lång.
Öppettider och bra att veta:
- Naturum Tyresta har öppet under vardagar kl. 9-16 (OBS: stängt under måndagar, med undantag för perioden juni-aug). Helger gäller kl 10-17 under mars-oktober (nov-feb stänger Naturum klockan 16). Se mer utförlig information på hemsidan.
- Naturum Nationalparkernas hus fungerar utmärkt som besöksmål för hela familjen, dessutom är det fri entré.
Här kan du läsa fler tips på gratis familjeutflykter i Stockholm med omnejd.
… och picknick i Tyresta by
När vi var lagom uppvärmda från besöket inne på Naturum Nationalparkernas hus gick vi vidare mot Tyresta by för att äta vår medhavda picknick. Dagen avslutade familjen med att kika på djuren på gården nere i byn, där inte minst de nyfödda lammen blev en succé. Tyresta by är med andra ord också ett perfekt alternativ till en 4H-gård.
Läs mer om Tyresta Nationalpark här på bloggen: Tyresta nationalpark (och ett vinnande koncept) och Sörmlandsleden: Alby friluftspark – Tyresta by.
2 comments