Close
Black Friday, nuhet, bikepacker och klonade bloggare

Black Friday, nuhet, bikepacker och klonade bloggare

Resfredag? Nope, idag är det tydligen Black Friday. Det, i sällskap med en uppdatering om orden bikepacker och nuhet, skottlandsvyer och klonade bloggare blir mina snackisar i veckans fem.

Jag vet inte riktigt hur det gick till, men idag smyger vi igång sista helgen innan advent och jul drar igång på riktigt. Snart lär bloggen fyllas av tindrande ljus, lussekatter och julmarknader, men först blir det Resfredag vecka för vecka. Bikepacker och nuhet är ett par nya ord jag har lärt mig den senaste tiden, har ni hört talas om begreppen tidigare?

RESFREDAG:

#1. Nuhet

nuhet
Att hänga runt bebisar är ett utmärkt sätt att tanka nuhet. (Här Nelly på Teneriffa.)

För ett tag sedan fick jag tack vare Lofsans instagramkonto lägga till ett nytt ord i min parlör: nuhet. När jag googlar ser jag att ordet används som ett uttryck i detaljhandeln för att symbolisera något som är aktuellt precis just nu – som en flirt med ordet nyhet. Lofsan använder istället begreppet ”att tanka nuhet” när hon håller i en nyfödd bebis, och det är just det sammanhanget jag fastnade för. Ett tillstånd som är här och nu – och något jag definitivt behöver bli bättre på att anamma under mina resor.

#2. Digitala bloggare/robotinfluencers

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Isabella Löwengrips nya affärsdrag. Säga vad man vill om Isabella, men idéfattig är hon inte. Den här gången ska hon lansera en digital ”klon” av sig själv för att marknadsföra sina produkter ute i världen. Den påhittade personen har ett eget instagramkonto och kommer leva sitt ”Sex and the city”-liv (min egen tolkning) i New York. Det här fenomenet går tvärtemot allt jag har hört om att det kommer att bli allt viktigare med genuinitet och trovärdighet i influencervärlden. Isabella själv menar å andra sidan att vi söker oss till sociala medier för att fly verkligheten. Då spelar det ingen roll om det vi läser är sant (i så fall hade vi ju bara tittat på filmer/läst böcker som är baserade på verkliga händelser). Med tanke på att hela Blondinbellas varumärke byggdes på en persona som aldrig ens existerade mer än i bloggen så är detta  egentligen inga konstigheter. Personligen föredrar jag att följa personer ”based on a true story” snarare än ”science fiction” – i alla fall i influencervärlden.

#3. Outlander

dunottar castle Stonehaven

När vi ändå är inne i filmvärlden och snurrar måste jag nämna Outlander som jag och Tobias följer på Viaplay just nu. Filmserien utspelar sig mestadels i sjuttonhundratalets Skottland och får mig att vilja åka tillbaka de storslagna vyerna helst redan igår.

#4. Bikepacker

Det här var tydligen en vecka där jag lärde mig flera nya ord. Först ”nuhet” och sedan ”bikepacker”. Visst har jag hört talas om backpacker och flashpacker, men bikepacker/bikepacking var faktiskt helt nytt för mig. Begreppet bikepacker är ju genialiskt, såklart. En person som upplever världen genom att cykla – precis som Velovelo-paret som vi intervjuade i podden. (Bikepacking verkar översättas ”långfärdscykling” på svenska.) Jag kom i kontakt med begreppet på podcasten Huskys instagramkonto och scrollade mig vidare hit: Avsnitt 188: Mairawa/Ann Johansson . Detta avsnittet kommer jag definitivt att lyssna på inom kort!

#5. Black Friday

Jag vet inte hur många negativa och upprörda kommentarer jag har läst om Black Friday de senaste veckorna. Folk är upprörda över köphets och över köpbeteenden. Själv tänker jag som alltid att det finns två sidor av myntet. För egen del shoppar jag väldigt sällan, men när jag väl shoppar är det väl toppen om jag kan köpa grejer jag ändå har spanat på ett tag och samtidigt göra en bra deal?


Omslagsfoto taget av Lisa Fahlåker. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

10 comments

 1. Jag har hört det argumentet om Black Friday, men tror du att det är representativt för fenomenet som helhet? Jag är kanske inte lika övertygad om det och undrar då vad det har för effekt på det stora hela liksom. Men där är ju inte Black Friday egentligen ensamt ansvarig, men det spär ju liksom på köphetsen. Och jag tror att det finns en risk att vi köper mer av sånt vi kanske egentligen inte skulle handlat om vi gör en bra deal.

  1. Jag mår lite illa när jag ser amerikanare springa ner varandra när affärerna öppnar på Black Friday, men ingen tvingar dem att åka dit. De flesta gillar ju reafynd, så är det bara. För egen del fokuserar jag på att hitta grejer jag ändå har på inköpslistan. Visst finns det risk att folk köper mer, men då kanske de köper mindre nästa månad (jag hörde på nyheterna igår att folk tidigarelägger julklappsinköp genom att handla på BF). Konsumtion är inte alltid något negativt, men visst bör vi alla tänka på fler hållbara köp – det är jag helt med på!

 2. Är med dig om black friday. Här blir det några julklappar och har även köpt ett par grejer jag spanat på och behövt länge. Perfekt tillfälle.
  Ska vi jobba mot köphets, vilket vi bör, finns väldigt många fler dagar på året.
  Men det är tydligen en bra ståndpunkt i år, i år fokuserar vi på Black friday-hetsen och känner oss duktiga.
  /lite less 🙂

  1. Jag köpte klart mina julklappar och en hel del grejer till mig själv som har stått på önskelistan länge. /mvh nöjd

 3. Jag gick genom Karlskrona centrum idag och tänkte precis på samma sak. Vi borde verkligen reflektera mer över vår konsumtion. Själv passade jag på att köpa tre saker som stått på listan länge nu (vinterjacka exv eftersom den gamla gått helt sönder). Då känns BF inte så dumt. Visst fanns där mer som lockade men mina inköp kändes fullt tillräckliga och helt utan konsumtionshets.

  1. Tack för din kommentar Nipe! Jag har också handlat idag, gick uppifrån och ner på min inköpslista, med riktigt bra rabatter. Några av grejerna har stått på listan i flera år…

 4. Bikepacker var ett roligt ord :’) Något som jag är väldigt sugen att testa på! 🙂

  reselycka.heymo.se

  1. Men visst är det ett bra ord! Jag vill också bli en bikepacker någon gång.

 5. Jag tycker inte det är något fel med Black Friday men jag tror absolut att reor självklart bidrar till att få folk att vilja köpa mer, men det är ju knappast Black Fridays fel då det inte är den enda dagen som det är rea. Just nu så känner jag mest att folk bara vill ha något att skylla på med Black Friday. Lite så som det har blivit med flygdebatten just nu (enligt mig).

  Jag köper gärna saker jag ändå har planerat att köpa på rea, eller köper julklappar eller presenter om jag hittar något som är riktigt bra pris på. Det gör ju inget att man då köper det i förväg. Sen är jag väl inte den som jagar reafynd heller, speciellt inte i butik. Har aldrig gillat att shoppa när det är rea, det är för mycket folk där och bara jobbigt.

  1. Håller med om det där med paniken att shoppa i butik när det är rea – nätshopping passar mig utmärkt. Köpte allt på nätet i år… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close