Jag skulle kunna skriva att Marinmuseum i Karlskrona är Sveriges bästa museum, men jag är väldigt partisk. Det var nämligen här, i museets galjonshall med skärgården som ett pärlband utanför de gigantiska glaspartierna, som jag och min man gifte oss i december 2007. Det finns dock fler än jag som rankar Marinmuseum högt på listan över favoritmuseum i Sverige, i det här inlägget kan ni läsa om vilka faktorer som gör att museet är värt ett besök eller två.
Marinmuseum i Karlskrona: favoritmuseum i Sverige
#1. Museibyggnaden och läget på Stumholmen
Varje gång jag kommer hem till Karlskrona försöker jag prioritera en promenad på ön Stumholmen, där Marinmuseum stolterar som juvelen på kronan. Själva ön hade länge rollen som produktions- och provianteringsområde – och här fanns fullt med verkstäder och förråd. Efter att ha fungerat som militär arbetsplats upprustades så småningom flera av de militära byggnaderna till flerbostadshus (inför Bomässan 1993 gjordes en omfattande upprustning) och senare tillkom det omtalade museet. Idag är Stumholmen en oemotståndligt charmig plats där stadsplanerarna har lyckats bevara det gamla arvet från Karlskrona som världsarvsklassad örlogsstad, samtidigt som det utöver museet också finns en uppskattad badplats, yrkeshögskola (Hyper Island) och privata bostäder.
Marinmuseum vilar på en pir ut i vattnet, och arkitekturen är avskalad men vacker i sin enkelhet med vita fasader, pampiga pelare och enorma glaspartier. Längs den vänstra sidan av piren ligger ett urval av kändisfartyg på rad, där min favorit är Sveriges sista fullriggare HMS Jarramas.
En av mina vackraste vyer i Karlskrona är just den när Jarramas ljusslingor bryter igenom mörkret över “staun” – särskilt under vintertid.
#3. Fokus på den svenska marinens historia
Fokus för det statliga museet Marinmuseet i Karlskrona ligger på Sveriges sjöförsvar, och att lyfta den svenska marinens historia. Vi som är uppvuxna i Karlskrona är stolta över stadens arv som marinstad – och personligen tycker jag att alla som har vägarna förbi Karlskrona borde besöka museet för att få en dos allmänbildning av Sveriges historia.
Museet på Stumholmen slog upp portarna i juni 1997, innan dess låg museet i det som brukade vara Skeppsgossekasernen utanför örlogshamnen. Kung Adolf Fredrik hade å andra sidan lagt grunden för museets verksamhet långt innan dess, när han 1752 instiftade flottans modellkammare för att samla skeppsmodeller av de fartyg som byggdes.
I museet huserar idag ett gäng utställningar, både fasta och tillfälliga, som alla har den gemensamma nämnaren att de lyfter den svenska marinens historia. Här finns också en vraktunnel där besökarna kan se mer av livet under ytan, och specifikt örlogsskeppet Prins Carl som ligger på havets botten.
#2. Ubåtshallen
Ubåtshallen är det senaste tillskottet till Marinmuseum, då vi besökare får chans till en inblick i vår tidigare så hemlighetsfulla ubåtshistoria. Här går det också att kliva ombord på ubåten HMS Neptun, som användes under kalla kriget. I Ubåtshallen får också besökarna en sammanfattning om den omtalade oktoberdagen 1981, då hela världens ögon riktades mot Karlskrona i samband med att den ryska ubåten U 137 gick på grund i Karlskronas skärgård.
#4. Galjonshallen
Utställningar i all ära, men det som utmärker Marinmuseum från andra svenska museum är den mäktiga galjonshallen med dess bedårande utsikt över Karlskronas skärgård. Galjonsbilderna i trä, som när det begav sig satt i fören på våra svenska krigsfartyg, är flera meter höga. Många av dem är tillverkade av amiralitetsbildhuggaren Johan Törnström som arbetade på Karlskronavarvet under 1700-talet.
#5. Pysselverkstad för barnen, museumbutik och restaurang Skeppsgossen
När jag ändå är uppe i mitt hyllningstal över museet vill jag också lyfta Marinmuseets butik vid entréplan som en av Sveriges bästa museumsbutiker, dock under förutsättning att du gillar marint tema. Här köper jag gärna presenter till nära och kära, allt från Karlskronalampor till tvålar.
Museet huserar också restaurangen Skeppsgossen där jag har hört recensioner om lunchbuffén (med fokus på husmanskost) som “riktigt god och prisvärd”, men också som “medioker”. För egen del kan jag varmt rekommendera Karlskronaglassen som säljs i restaurangen.
På övre plan ligger Sjömansverkstaden, en pysselverkstad för barn mellan 6-12 år. Här kan barnen pyssla, rita och skapa – med hjälp av personal som alltid finns på plats. Du kan däremot inte lämna barnet/barnen, utan måste själv vara med i verkstaden (Tanken är alltså inte att Sjömansverkstaden ska fungera som någon barnpassningsverksamhet medan du själv utforskar museet.)
#6. Bra att veta om Karlskrona Marinmuseum
Hitta hit:
Marinmuseum ligger på ön Stumholmen, som i sin tur ligger öster om Karlskronas “huvudö” Trossö. Räkna med drygt 20 minuters promenad från Karlskronas Centralstation.
Parkering:
Hela Stumholmen är bilfritt, däremot finns handikapparkering utanför museets entré. Avgiftsbelagda parkeringsplatser finns på Sparregården, andra rekommenderade parkeringsplatser finns nere vid Handelshamnen.
Inträde och öppettider:
Marinmuseet i Karlskrona har fri entré. Under högsäsong juni-augusti håller museet öppet dagligen mellan klockan 10-18. Övriga tider under året gäller öppettider som du hittar på den här länken.
Övrig information om Karlskrona marinmuseum…
…hittar ni på Marinmuseums hemsida.
Här kan ni läsa fler tips om saker att se och att göra i Karlskrona. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver!
2 comments