Close
Att resa med diabetes: tankar och tips från Peter Jihde

Att resa med diabetes: tankar och tips från Peter Jihde

Är det någonting jag har lärt mig efter alla års resande är det att vi resenärer har olika förutsättningar för att resa och uppleva världen. Vissa av oss kan packa väskan och bara dra, för andra krävs det minutiös planering för att överhuvudtaget tänka tanken att åka iväg på en resa. Jag vill fortsätta lyfta andra verkligheter än min egen här i resebloggen, vilket är bakgrunden till det aktuella blogginlägget om att resa med diabetes.

Läs mer: Resa med funktionsnedsättning: erfarenheter, tips och råd

Att resa med diabetes: erfarenheter och tips från Peter Jihde

Peter Jihde. Foto: TV3/Johnny Wohlin

Den 12/12 2012 diagnostiserades tv-personligheten Peter Jihde med diabetes typ 1, vilket gjorde att hans verklighetsbild förändrades på en sekund. Peter har numera kommit att bli en frontfigur för att lyfta problematiken med diabetes, en diagnos som ungefär 500.000 personer i Sverige lever med idag. Det är lätt att klumpa ihop diabetes som en och samma sjukdom, men faktum är att diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är två helt olika sjukdomar (av 500.000 drabbade svenskar har 85-90 procent typ 2-diabetes):

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte. Många forskare menar att det krävs en kombination av dels ett ärftligt anlag och dels någon yttre miljöfaktor. Det är inte bara barn som insjuknar i diabetes typ 1 utan det kan ske även vid vuxen ålder.

Typ 2-diabetes beror antingen på att kroppen inte kan producera tillräcklig mängd insulin eller för att kroppscellerna förlorar sin insulinkänslighet. Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.

Diabetesförbundet om skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes

Peter Jihde har under november månad varit högaktuell i resesammanhang som programledare i vildmarksäventyret ”Toppar & dalar – en äventyrsresa” (se omslagsbild). Under programserien, som har visats i tre delar på TV3/ViaFree, har tittarna fått följa Peter Jihde och fyra kända diabetiker eller anhöriga när de korsar Sverige från öst till väst längs polcirkeln.

Peter Jihde är också aktuell som medförfattare till barnboken Stick!!! tillsammans med Mia Mellström. Jag fick nyligen chansen att intervjua Peter Jihde om hur det är att resa med diabetes typ 1, och jag fick även byta några ord om boken Stick!!! med Mia Mellström.

#1. Hur upptäckte du din diabetes?

I slutet av 2012 sökte jag läkarhjälp eftersom hela ansiktet svullnade upp när jag klämde en finne. I samband med läkarbesöket gjorde min läkare ett blodsockerprov – och för att göra en lång historia kort fick jag, istället för att hämta ut vanlig antibiotika på apoteket, läggas in på Sankt Görans Sjukhus akutmottagning. Tre dagar senare checkade jag ut från sjukhuset med ett gäng insulinsprutor och diagnosen diabetes typ 1.

#2. Upplever du att din diabetes har påverkat din lust att resa?

Möjligheten att vara impulsiv och spontan är helt borta, att resa med diabetes innebär att allt måste vara planerat in i minsta detalj. Om jag däremot planerar resan väldigt noga finns det förmodligen ingen plats på jorden jag inte kan resa till. Jag har i min roll som programledare för äventyrsprogram varit på flera otillgängliga ställen i världen, allt från savann och djungel till 5.000 meters höjd i Nepal där ingen läkare finns att tillgå. För sådana typer av resor krävs dock en enorm struktur.

#3. Reser du på ett annorlunda sätt idag än innan du fick din diagnos?

Foto: Peter Jihde/Privat.
Foto: Peter Jihde/Privat.

Jag måste själv reglera min diabetes typ 1 med hjälp av insulin – utan insulinet dör jag. Jag måste med andra ord alltid ha med mina insulinsprutor, de är direkt livsavgörande för mig.

Jag måste också se till att äta mat som gör att blodsockret hålls på en schyst nivå. För att ta ett konkret exempel kunde jag under en specifik jobbresa ute i djungeln inte leva på nudlar som mina kollegor gjorde, utan jag fick istället komplettera med ägg för att hålla blodsockret i balans. Det var inte helt lätt med planeringen, men det gick.

Insulinet måste därutöver hålla rätt temperatur, och jag är själv ansvarig för att se till att temperaturen regleras. För att illustrera det med ett exempel var jag under 2015 iväg på ett jobbuppdrag i Prag. Hotellpersonalen missförstod min uppmaning om att lägga insulinet i ”the fridge” – och la istället insulinet i frysen så att det frös och därmed blev odugligt. För att lösa det fick jag ringa till produktionsgänget i Sverige som skulle flyga till Prag dagen efter. De fick i sin tur hämta mina sprutor hemma hos mig i Sverige. Slutet gott allting gott, men det krävdes mycket administration för att lösa allt.

#4. Vilka saker kan vara bra att tänka på när man planerar att resa med diabetes?

Jag ser alltid till att ha med ett intyg från min läkare som visar att jag har diabetes typ 1. När jag flyger ber jag alltid om en plats i gången. Jag informerar även ansvariga i kabinen om att jag kan hamna i diabeteskoma om jag får lågt blodsocker, och ger inför resan instruktioner om att jag i ett sådant fall behöver ha något sött i munnen. Jag har ännu inte behövt motivera varför jag har med mig insulinsprutor under säkerhetskontrollen vid flyget, det har räckt med intyget från min diabetesläkare.

Vad gäller försäkring så förlitar jag mig på sjukförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Jag vet också att Diabetesförbundet har varit engagerade i möjligheten att kunna teckna livförsäkring, något som har varit svårt tidigare. Den ”försäkring” som är viktigast av alla är dock tillgången till insulin. Jag ser därför till att fördela insulinet till olika personer i sällskapet som jag reser med, för att på så sätt ha tillgång till insulin om mitt eget bagage av någon anledning skulle komma bort.

Reser du i västvärlden finns insulin att köpa på sjukvårdsställen såsom apotek, även om jag själv inte har utnyttjat den möjligheten än.

#5. Har du några andra tankar och tips om att resa med diabetes som du vill dela med dig av?

Jag kan stundtals känna mig besviken över att man fortfarande inte har löst gåtan med diabetes, eller hur sjukdomen ska kunna botas. Samtidigt är jag glad över de tekniska framsteg som faktiskt görs för att livet med diabetes ska bli lättare att leva. Jag menar att man inte ska låta diabetesen begränsa resorna, men det är givetvis viktigt att vara förberedd. För egen del såg jag till att ”trappa upp” resorna efterhand. Första utlandsresan efter min diagnos gick till ett svenskhotell på Kanarieöarna där jag kunde lägga insulinet i kylen. Därefter har jag bland annat rest till Mexico, Alaska, Malaysia och Namibia.

Var inte rädd för att prata om din diabetes, eller visa att du har det. Jag ser till att fråga personalen om matens innehåll när jag är ute och äter på restaurang, för att få reda på vad det är för typ av kolhydrater och hur mycket kolhydrater det är i kosten. Jag är heller inte rädd för att dra upp tröjan och ta sprutan i magen.

… och till sist, några avslutande ord om att resa med diabetes?

Foto: Peter Jihde/Privat.

Min uppmaning är att du som reser med diabetes vågar fortsätta att se dig om i världen och besöka andra platser. Allt är möjligt! Diabetes är inget hinder, utan gör bara utmaningen ännu större.

– Peter Jihde om att resa med diabetes

#6. Om boken Stick!!!

boken diabetes
Boken Stick!!! Illustratör: Anna Lindblom. Författare: Peter Jihde och Mia Mellström.

Under 2019 har Peter Jihde tillsammans med författaren Mia Mellström tagit fram boken Stick!!! Boken vänder sig i första hand till diabetikerbarn, diabetikerfamiljer och vänner till diabetikerbarn (skolor, förskolor etc), men även till andra barn och vuxna som inte har en aning om vad diabetes typ 1 innebär. Syftet med boken är även att hjälpa drabbade barn att förstå vad som händer dem och att handskas med sina känslor. Det finns idag inget botemedel för diabetes och de som har diabetes typ 1 möts dagligen av förutfattade meningar i stil med: ”Ska du verkligen äta det där?” eller ”Du har ju fått diabetes för att du har ätit fel mat”.

Bokens budskap är att det är väldigt krävande att leva med diabetes, men att det går om man lär sig ”samarbeta” med sjukdomen. Visst kan man äta vad man vill, och uppenbarligen resa dit man vill, men det gäller att ha stenkoll.

Allt överskott från bokförsäljningen går till organisationer som jobbar med diabetesfrågan (just nu Barndiabetesfonden). Boken kostar 50 kronor plus porto och kan beställas på den här länken. Vill du ge en julgåva med en tanke bakom kan jag varmt rekommendera Stick!!!, inte bara till diabetiker utan också till andra. Kunskap hos allmänheten ökar tryggheten för barn med diabetes och deras familjer. Varje bidrag blir ett litet steg närmare lösningen på diabetesknuten.

Mer information om diabetes hittar du på Diabetesförbundets hemsida.


Omslagsbild: Peter Jihde som programledare för äventyrsprogrammet ”Toppar och Dalar”, där deltagarna korsade Sverige från öst till väst längs polcirkeln. (Pressbild). Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

6 comments

  1. Spännande intervju!

    1. Alltid nyttigt att vidga sina vyer, eller hur!? Väldigt intressant att få veta mer om vad andra personer handskas med under sina resor.

  2. Jätteintressant! Tack för djupare kunskap om denna minst sagt kluriga sjuksom.

    1. Tack själv, för att du läser och lär dig mer!

  3. Tack för väldigt intressant läsning! En hel del visst jag om diabetes (har de i min omgivning som har det) men det är alltid spännande att höra/läsa om andra med sjukdomen och hur den påverkat både resandet och vardagslivet hemma.

    1. Fint att höra Ditte, tack för din kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close