London vs Brighton, vilken destination ska du egentligen satsa på? För egen del kombinerade jag båda städerna under en och samma resa.
I början av året lyfte jag några av 2018 års resetrender i SVT Morgonstudion, bland annat minibreaks och secondary cities. Den klassiska weekendresan som sträcker sig över fredag-söndag tenderar nu istället att gå över i minibreaks. Vi väljer att resa bort lite längre och även på andra veckodagar över helgen, på så sätt går det också att komma ner i pris för både flygbiljetter och boende. (Under resan till England kunde jag komma billigt undan genom att flyga ut från Arlanda tidigt söndag morgon för sedan åka tillbaka till Stockholm på onsdag kväll.) Vi resenärer är också nyfikna på så kallade secondary cities, det vill säga mindre och inte fullt så kända städer. Men är det verkligen lika roligt och intressant att besöka secondary cities istället för välkända weekendfavoriter? Hur står sig till exempel London vs Brighton? Tja, det faktum att Brighton faktiskt kallas för London-On-Sea (alternativt London-By-The-Sea), är en tydlig indikation på att staden faktiskt är ett alternativ till London, fast med ett lugnare tempo. I det här inlägget om London vs Brighton kan ni läsa mer om min resa till de respektive städerna.
London vs Brighton
Storstadspuls i London
#1. Allmän känsla i London:
Storbritanniens huvudstad går inte att missa, de allra flesta har någon slags uppfattning om staden. Om folk inte har varit där själva har de sett filmer och tv-serier som på något sätt utspelar sig i staden, listan över tv-serier som har spelats in i London är lång och vem har inte sett Notting Hill? För vissa är London kärlek vid första ögonkastet, för andra inte alls. Staden är mycket av allt, precis som vilken storstad som helst, men har ändå lyckats behålla sin engelska charm. Överallt och ingenstans finns inbjudande små pubar med blomrankor som klättrar upp för husfasaden och broarna över Themsen bidrar till stadens speciella karaktär.
För egen del började mitt intresse för London väckas i samband med att jag under högstadiet slukade böcker om det engelska kungahuset, vilket gjorde att jag senare skrev ett specialarbete om det kungliga klädmodet genom tiderna. Idag är kungahuset fortfarande en av de saker som faktiskt lockar mig till staden – att gå förbi Buckingham Palace är en självklarhet för mig. I övrigt är London en av världsstäderna där uttrycket “kulturell smältdegel” känns självklar, de flesta nationaliteter verkar finnas representerade här.
#2. Hotellupplevelse:
Det finns ungefär lika många hotell i London som det finns souvenirer med temat röda dubbeldäckare. De stadsdelar det ofta pratas om i hotellkretsar är City of London, Lambeth, Westminister, Camden, Soho, Mayfair, Notting Hill, Bayswater, Kensington och Chelsea, Greenwich och Covent Garden. Hos Reseguiden hittar du en översikt med hotellförslag i de olika stadsdelarna (med reservation för att inlägget är från 2015). Själva fastnade vi efter rekommendation för Georgian House Hotel, ett B&B med boutiquehotellkänsla, som ligger alldeles i närheten av Buckingham Palace.
#3. Kulturutbud:
Liksom de allra flesta storstäder kan London erbjuda oräkneliga kulturupplevelser. Musikalföreställlningar i absoluta toppklass, konserter med världsartister, museum på löpande band och gallerier i överflöd. För musikintresserade turister kan jag rekommendera webbsajten Songkick, där du får en bra översikt samt kan köpa biljetter till kommande konserter, gig och tourer.
#4. För vem passar resmålet:
London är en stad för alla typer av resenärskonstellationer. Tjejgäng bokar resor till storstaden för att shoppa järnet, både vuxna och barn åker hit och går i Harry Potters fotspår (läs och inspireras hos Maria/Fantasy Dining), tonåringar sparar pengar för att gå på musikal och kompisgäng åker hit och tittar på fotboll. London verkar med andra ord vara en stad som lockar alla åldersspann.
#5. Höjdpunkter i London:
För egen del har det sämsta med London blivit det bästa = att staden växer på mig. Jag föll inte alls pladask under mina första resor hit, men har fått mersmak varje gång jag åker över. Under senare år har jag också blivit inspirerad av bloggen Bara Brittiskt, som har en massa Englandspärlor att bjuda på (bland annat det här inlägget om London). När jag frågar min kusins flickvän, som född och uppvuxen i London, om hennes höjdpunkter i London svarar hon den mixade arkitekturen. Hon menar att staden aldrig blir tråkig med dess blandning av hypermodernt och riktigt gammalt. När jag frågar om stadens nackdelar nämner hon jobbhetsen som genomsyrar Londonbornas inrutade liv.
Film om att maxa reskassan i London:
Kustidyllen Brighton
#1. Allmän känsla i Brighton:
Ni vet den där jobbhetsen i London som jag skriver om ovan? Den tar många Londonbor en paus från genom att åka ut till Brighton över helgen. Det vilar en skön semesterkänsla över staden, en känsla som är påtaglig till och med under januari månad när vi är på besök. Havet, piren och strandpromenaderna bidrar till stämningen, liksom tillgängligheten till vackra vandringsstråk och naturvyer vid South Downs nationalpark strax utanför Brighton. Under Brightonresan får jag höra att det är hit, till South Downs, som Brightonborna själva åker när de i sin tur vill ta en paus från sina jobbplikter inne i Brighton.
#2. Hotellupplevelse:
Januari är den minst turisttäta månaden i Brighton vilket vi nöjt kan konstatera när vi bokar vårt hotellrum på boutiquehotellet Artist Residence och får ett bra pris i jämförelse med sommartaxan. Jag kan varmt rekommendera hotellet, som präglas av de konstnärer som har varit med och designat interiören. Eftersom Brighton är en populär turiststad är hotellutbudet stort. Ett tips är att inte stirra dig alltför blind på att bo i “stadskärnan” eller i ett hotell nere vid vattnet, eftersom staden är ganska liten är det gångavstånd till det mesta. Ett annat tips är att överväga andra boendealternativ än hotell, vi var nära att boka rum via Airbnb efter att ha fått väldigt bra rekommendationer om det här boendet.
#3. Kulturutbud:
Det går inte att undgå att kulturlivet i Brighton blomstrar. Street art blandas med smågallerier och den konstnärliga andan genomsyrar hela staden. Vi får dessutom en extra dos kultur genom att bo på det konstnärspräglade hotellet Artist Residence som jag nämner ovan. Efter att ha pratat med den hippa personalen på hotellet får jag konstaterat att många yngre konstnärsintresserade Londonbor flyttar ut till Brighton för att komma bort från Londons dyra bostadsmarknad. Här kan de komma billigare undan och samtidigt få utrymme till sina konstnärsdrömmar.
#4. För vem passar resmålet:
Många svenskar talar väldigt gott om Brighton och verkar vilja återvända gång på gång. Jag har vänner med bas i London som åker hit för att koppla bort storstadsstressen, en annan vän kommer hit för publivet och den HBTQ-vänliga scenen och ytterligare bekanta har varit här på språkresa när de har varit yngre. Under mitt besök ser jag ett stort gäng prydliga svenskar på jobbkonferens och franska skolklasser på klassresa. Brighton verkar uppenbarligen locka alla möjliga målgrupper. För egen del åker jag hit med mina två systrar och kan gott tänka mig att komma tillbaka med resten av syskonen, men också tillsammans med man och barn. I det senare fallet hade jag velat kombinera nästa Brightonbesök med en roadtrip i England, gärna under maj eller i början av juni.
#5. Höjdpunkter i Brighton:
För mig är det ingen tvekan – havet är och förblir det bästa med Brighton. Det första vi gör efter att ha klivit av bussen är att gå ner mot den välkända Brighton Pier och promenera längs vattnet till vårt hotell. Vi återvänder sedan till stranden flera gånger under vistelsen, även under kvällstid när det har hunnit blåsa upp till storm med enorma vågor som piskar in mot land. Det gäller att fylla havskvoten när chansen ges!
Inspirationsfilm från Brighton:
London vs Brighton, läs mer om att maxa reskassan i de olika städerna här:
- Att planera en resa till London och Brighton
- Tips om London: så får du ut mer av din resebudget
- Att göra i Brighton (och tips för att maxa reskassan)
- Topptips för att spara pengar på din resa till Brighton
- Topptips för att spara pengar på din resa till London
Resan till London gjordes i samarbete med VisitBritain för att uppmärksamma deras kampanj #ValueBritain. Jag har själv planerat allt från biljettbokningar till aktiviteter och boenden för att kunna skriva det aktuella inlägget om London vs Brighton. För fler restips, följ gärna Resfredag på Facebook och Instagram.
4 comments
Hihi, att du valde just det inlägget…! Tack. 🙂
Härligt inspirations- och tipsinlägg Annika! Vad mysigt hotellet såg ut i London och bilden på flickan som ritar är väldigt vacker!
Smart att resa i lågsäsong också, ekonomiskt men också för att man slipper mängderna av turister som annars rör sig här 😉