Close
Linda Engström: Resfredags inspiratör

Linda Engström: Resfredags inspiratör

Av alla de resebloggare jag följer finns det en person vars inlägg ständigt får mig att tänka ett extra varv kring mina egna resor och sätt att resa på. Linda Engström har lyckats med konsttycket att ge ”medvetet resande” ett ansikte.

Linda Engström och jag är kollegor på en ideell organisation och det var också så jag lärde känna henne. Vi upptäckte snart ett gemensamt intresse för att uppleva världen och i samband med att hon körde igång sin reseblogg 155cm.se fick jag upp ögonen för hennes sätt att se på medvetet resande. Linda Engström står även bakom det fantastiska initiativet #reseprocenten.

Linda Engström: Resfredags inspiratör (december 2016)

resfredags inspiratör

Linda Engström vid Lake Pukaki, Nya Zeeland.

Berätta lite kort om dig själv och bloggen

Det har så länge jag kan minnas funnits en drivkraft i mig om vilja förändra världen. Jag ville bli jurist och psykolog för hjälpa sexuellt utsatta tjejer. Jag såg hur alkohol förstörde människors liv. Klyftorna mellan människor i världen gör mig både nedslagen och inspirerad. Jag har bloggat på olika plattformar sen 2005 och när mitt starka reseintresse tog mig ett varv runt jorden startade jag resebloggen 155cm.se. Jag visste redan då att jag ville kombinera reseinspiration med något meningsfullt. Det kokade ned till att handla om att resa medvetet. För mig handlar inte det om rätt eller fel utan om att reflektera över hur ens beslut påverkar människor, miljö, omvärld och utifrån det göra aktiva val. Att resa kan vara förödande för miljön och skapa större avstånd mellan vi och dom. Men resande kan också bygga relationer mellan människor världen över, resande kan öka förståelse för andra människors agerande och resande kan vara en av nycklarna till fred på jorden. Det kan låta som en floskel men utan riktiga möten mellan människor i olika länder kommer vi aldrig skapa en gemenskap mellan världens folk och individer. Gemenskap leder till omtanke och omtanke till generositet.

linda engström

Tväråbäck, Umeå.

Varför reser du, vilka känslor vill du åt?

Jag reser för att vidga mina vyer. Jag älskar den kunskapstörst som väcks i mig när jag är på väg till ett nytt land. Att berikas av perspektiv av hur andra lever och tänker. Jag söker efter en extra dimension av meningsfullhet som jag tycks uppnå när jag bryter vardagsmönster.

Jag upplever maximal frihet när jag solen skiner i ögonen och jag går på asfalten från ett flygplan. Då känns det som att jag har hela världen framför mig och den känslan är oslagbar.

resfredags inspiratör

Julia Pfeiffer Burns National Park, Kalifornien.

Varifrån hämtar du inspiration till och information om dina resmål?

Många destinationer har jag drömt om flera år, så länge jag kan minnas. De drömmarna skapades redan som barn från böcker, disneyfilmer och TV-program. Nu för tiden hämtar jag framför allt min inspiration från andra resebloggar, genom att bildgoogla och prata med vänner och bekanta om de ställen de besökt.

resfredags inspiratör

Linda Engström vid Österlen.

Har resorna påverkat den du är och i så fall på vilket sätt?

Mina resor har gjort mig än mer tacksam för att ha Sverige som bas. Jag bor i det bästa landet i världen men har samtidigt möjlighet att besöka vilket land jag vill. Att ha den valmöjligheten, att åka vart jag vill, eller bosätta mig vart jag vill är få förunnat. Det gör mig samtidigt ödmjuk inför de stora skillnader som finns mellan människors förutsättningar och det är en av de viktigaste drivkrafterna bakom min blogg. Jag vill förändra hur vi reser. Få fler att reflektera över sina privilegier och hur dessa påverkar hur de i sin tur ser på andra människor, kulturer och världen.

linda engström

Saltöknen, Bolivia.

Vilken är din bästa resa hittills och varför?

Min bästa resa är också min största och längsta. I början av 2016 åkte jag och min sambo ett varv runt jorden under 100 dagar genom 15 länder. Att bli så bortkopplad från jobb och vardagsmåsten skapade plats i mitt huvud för att ta in mängder av intryck och kunskap vilket var en härlig känsla. Tänk att det kunde finnas så mycket plats i huvudet. Under resan upplevde jag en euforisk solnedgång över saltöknen i Bolivia, njöt av streetfood i Taipei och nakenbadade i en av Nya Zeelands alla sjöar. Jag mötte en farfar som bjöd på mat i utkanten av Kuala Lumpur, pratade om livet som Havanna-bo med ett par från Kuba som vi bodde hos och om USA:s inrikespolitik med fyra amerikaner. Så många färgstarka minnen som jag är evigt tacksam för.

linda engström resfredag

Stockholm.

Du är född utanför Umeå, men har bott Stockholm under flera år – vilket/vilka är ditt absoluta smultronställe i huvudstaden?

Jag är uppvuxen i den lilla byn Tväråbäck fyra mil utanför Umeå men har bott i Stockholm sen 2009. Jag känner mig både som västerbottning och Stockholmare – eller inget av det fullt ut. De här dubbla identiteterna, som jag satt ord på först under de senaste åren, har gett mig insikt om hur det är att känna sig lika hemma på två ställen. Men jag har också insett hur dumt det är utkräva ett svar från folk om vad de är mest. Är de mest bosnier eller mest svensk? Mest somalier eller mest svensk? För många är det en omöjlig fråga att svara på och ingen ska behöva välja. Nå väl.

Det var en liten utläggning – tillbaka till ämnet. Mina smultronställen i Stockholm är:

  1. Min egen klippa utanför mig lägenhet där solen går ned och vissa kvällar färgar himlen i alla nyanser jag älskar.
  2. Restaurangen SMAK är min favoritrestaurang alla kategorier. Välj fem eller sju smårätter som bygger på en smak var. Vad sägs om granskott, tryffel, lakrits eller honung?
  3. Friskis och Svettis parkträning med jympa i någon av Stockholms fina parker under hela sommaren. Alla är välkomna, även du som är otränad, har noll koordination eller är i din finaste form. Rörelseglädjen är i fokus.

resfredags inspiratör

Vilken är din drömdestination och varför?

Madagaskar! Sen jag spelade Den försvunna diamanten när jag var liten har jag velat åka till denna spännande ö. Tyvärr hinner jag inte med detta stopp vid nästa längre resa men tur att livet är långt. Att bara få svara en drömdestination för en person som älskar att resa är som att be en kock välja sin favoritkrydda, inte schysst! Så, jag drömmer även om att åka till Antarktis, Marocko och Iran.
resfredags inspiratör
Stora barriärrevet. 

Och sist men inte minst, har du någon resa planerad framöver (och i så fall – vart ska du åka?)

Ja, men bara en vilket stressar mig lite men samtidigt visar på ett visst beroende… Jag har länge drömt om att åka till Namibias öken och Victoriafallen. Under en månad vid årsskiftet 2016/2017 åker därför jag och min sambo på en månads äventyr. Kapstaden i Sydafrika, bila upp till Namibias huvudstad, flyg till Zambia och en tur till Victoriafallen och sen avslutar vi i Förenade Arabemiraten med åtminstone stopp i Dubai och Abu Dhabi. Så tacksam för detta!


Ett stort tack till Linda Engström för din inspiration och dina tankeställare om att resa medvetet! I morgon reser Linda i väg sin månadslånga resa med start i Afrika, följ hennes äventyr på bloggen och via Instagram.

7 comments

  1. Kloka svar! Och JA MADAGASKAR! Nu blev jag genast sugen på det jag med.

  2. Inspirerande och så kloka svar – JA. Heja Linda!!

  3. Vilken härlig intervju, och Linda är en sann inspiratör 🙂 Gillar särskilt hennes inlägg om ansvarsfullt resande. Madagaskar verkar spännande också, ett av mina drömresmål!

    1. Kul att du gillar intervjun! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close