Close
Ruth Kissi Klarin: Resfredags inspiratör

Ruth Kissi Klarin: Resfredags inspiratör

Ruth Kissi Klarin och hennes fantastiska foton från resor runt om i världen fick mig att vilja skapa en ny återkommande kategori här på bloggen: Resfredags inspiratör. Som resebloggare hämtar jag inspiration från alla möjliga håll och kanter, inte minst från vänner och bekantas reseskildringar på bloggar och sociala medier.

Ruth Kissi Klarin och hennes bilder får mig att vilja boka resor till Kapstaden, Namibia, Ghana och Melbourne – helst nu på studs. Jag blir verkligen glad när mina flöden på Facebook och Instagram fylls av efterlängtade resor för nära, kära, bekanta och kollegor. Ni som är rädda för att folk ska missuppfatta bilder av era resor i sociala medier som skryt, lägg ut bilderna ändå. Om inte annat för min skull, reseskildringar från världens alla hörn är bland det bästa jag vet! Jag vet inte hur många gånger jag har kikat på min vän Ruths bilder på Facebook – och jag insåg snabbt att jag, efter medgivande såklart, ville dela vidare bilderna och inspirationen till fler här på bloggen. Jag passade också på att ställa några frågor till Ruth om hennes resor.

Sydafrika - Table MountainSydafrika: Table Mountain.

Ruth Kissi: Resfredags inspiratör (augusti 2016)

Varför reser du, vilka känslor vill du åt?

Främst så handlar det nog bara om nya perspektiv. Det är så kul att se hur andra människor tänker, vad de tror på, hur de prioriterar, vad de tycker om. Att se att man kan göra saker på olika sätt men ändå nå ungefär samma resultat. Sen gillar jag bara fina vyer helt enkelt, både naturliga och såna som skapats av människor. Det är ju också automatiskt lyxigt att jag och min man kan vara tillsammans 24/7!

Sydafrika - Cape Town-3Sydafrika: Kapstaden.

Vad gäller känslor så är det nog förväntan när man bokar och planerar, nyfikenhet när man åker runt och framförallt frihet. Innerst inne vill vi väl alla ha det som på en semester? Inga måsten, att dag för dag själv bestämma vad och hur mycket man vill göra.

Singapore 1
 Singapore: Gardens by the Bay.

Varifrån hämtar du inspiration till och information om dina resmål?

Jag har såklart en lista på platser jag vill åka till som uppdateras ganska ofta när man snubblar på tips i olika sammanhang på Internet. Jag betar ju inte riktigt av listan i samma takt som den växer men det ska väl vara lite lagom ouppnåeligt? Sen är det faktiskt min man som brukar göra grovplaneringen innan vi åker. Han har nyligen blivit fotointresserad och brukar nörda ner sig i research utifrån det perspektivet, men det brukar ju bli rätt bra för mig också eftersom jag gillar att se samma saker han gillar att fota.

USA - YosemiteUSA: Yosemite.

Har resorna påverkat den du är och i så fall på vilket sätt?

Jag vill såklart tro att mina vyer vidgats. Tror det är nån antropolog som sagt att bästa sättet att studera sin egna kultur är att åka utomlands. Så det är kul att få perspektiv på ens egen vardag, det som är bra och det som är mindre bra. Och det är också intressant att se sig själv i en annan miljö och hur man beter sig. Jag har fått flera tankar om vilka andra platser jag skulle kunna tänka mig att bo på och varför jag dragits till dem. Sen tror jag relationen till min man stärkts också. När vi reser (i alla fall när saker går fel) så prövas man ju – både som individer och som par – på helt andra sätt än i vardagen. Jag upptäcker nya sidor av mig själv och min man. Långsiktigt känns det som det varit jättenyttigt.

Island - JökulsárlónIsland: Jökulsárlón.

 Vilken är din bästa resa hittills och varför?

Jag vill nog välja ett land och en stad.

1) Namibia – för otroliga naturupplevelser. Vi åkte på ökensafari och bodde i tält så det var också kul med något nytt och lite lagom äventyrligt. Och så var det spontant: vi hade bokat Sydafrika sen tidigare men bara någon månad innan så bestämde vi oss för att ta Namibia också.

Namibia - Dune 45 (2)Ruth Kissi Klarin i Namibia.

2) Melbourne – för att jag föll pladask. Vi var där under deras vinter, som var ovanligt kall förra året… och det var som en dålig svensk sommar. Sen var människor väldigt trevliga! Det var mångkulturellt, fanns gott om bra matställen och min favorit – vintagebutiker… Som om inte staden räcker så finns det också fantastisk natur – av olika slag – bara nån timme eller två bort, utmed kusten eller inåt landet. Det var bara något med känslan och att allt jag gillar med en stad fanns där. Jag skulle gärna vilja bo där med min man.

Dessutom var även den resan spontan. Vi hade från början bokat Singapore och Malaysia men vi passade på med Melbourne också eftersom det ändå är så fruktansvärt långt dit från Sverige. Spontanitet blir ju nästan alltid bra i ressammanhang!

ruth kissi
 Australien: The Twelve Apostles.

Du har själv rötter från Ghana, finns det någon plats/platser du kan rekommendera för en person som planerar att åka dit?

Bra fråga, lite svårt att svara som en turist när jag egentligen aldrig åkt dit så, utan det har alltid varit pga släkt och så. Men min man följde med för ett par år sedan och vi kom nog fram till att huvudstaden Accra är bra om man är nyfiken på en “äkta” västafrikansk upplevelse. Den är stor, livlig och varierad. Sen är den även ganska trygg. Ghana har till skillnad från många länder i regionen varit politiskt stabilt i många decennier och rankas på vissa områden som tryggare än flera europeiska länder, till exempel.

Jag måste också nämna Cape Coast. Den är betydligt mindre men har ändå rätt bra variation. Vattnet är sådär men staden har ändå en hel del inslag av avslappnad strandort; lite backpackers, mysiga små matställen nära stränderna, några rastafaris driver en liten marknad, surflektioner etc. Där ligger också Västafrikas mest besökta slavfort där en guidad tur ger en otroligt omtumlande påminnelse om en förfärlig tidsperiod i vår historia. Vi bodde också ett par nätter på Brenu Beach en bit utmed kusten som var supermysigt. Speciellt min man uppskattade en lite lugnare miljö.

Ghana - Brenu Beach (1)Ghana: Brenu Beach.

Nästa gång ska vi försöka turista lite mer! Då blir det kanske Mole National Park i norr, och kanske Axim som ligger på kusten västerut. Det är inte så långt ifrån Elfenbenskusten så kanske passar vi på att ta en snabbtur dit också.

Ghana - Cape CoastGhana: Cape Coast.

Du är född i Ghana och uppvuxen i Stockholm – vilket är ditt absoluta smultronställe i huvudstaden?

Jag måste vara lite tråkig och säga att jag inte har något! Men jag tycker att Stockholm är en otroligt vacker stad och jag gillar variation.

ruth kissi
 Island: Sólheimasandur.

Vilken är din drömdestination och varför?

Min stora dröm är att bo i Melbourne temporärt och därifrån passa på att utforska regionen ordentligt: Nya Zeeland, Barriärrevet, Tasmanien, Cooköarna, Söderhavet i allmänhet, och så vidare. Vi fick som sagt en så bra känsla för Australien, och sen känns de ställena så långt bort och utspridda så att det i princip skulle vara omöjligt att upptäcka härifrån.

Namibia - Dune 45 (1)Ruth Kissi Klarin i Namibia.

Och sist men inte minst, har du någon resa planerad framöver (och i så fall – vart ska du åka?)

Vi har inte bokat än, men planerar att möta våren i Japan. Jag tycker verkligen om japansk mat, och sen ser jag fram emot blandningen av hypermodernt och jättegammalt. Sen är det är tydligen inte helt lätt, och det blir ju tyvärr lite högsäsong, men vi tänkte försöka pricka in körsbärsblomningen!
Namibia - Deadvlei
 Namibia.

Ett stort tack till Ruth Kissi Klarin för inspiration till ett gäng nya resmål! (Samtliga bilder är tagna av Ruths make Hampus Klarin.)

18 comments

 1. Waow, vilka fantastiska foton!!! Kul med inspiratörskategori 🙂 Och Namibia har jag länge varit nyfiken på. Nu blev jag ännu mer sugen på att åka dit!

  1. Ja, men visst är bilderna helt magiska! Tänk så många fantastiska platser det finns kvar att upptäcka där ute…

 2. Vilka härliga bilder och fint blogginlägg! Älska de där sköna kontrasterna i flera av bilderna! Vackert, mycket vackert!

  1. Ja, Ruths man är en grym fotograf – vilket team! Kul att du gillade blogginlägget, det gör jag också… 😉

 3. Herlig lesning, og bildene er bare helt fantastiske!!

 4. Det är nu det blir tydligt att det är skillnad på bilder och bilder. Så coola färger!

  1. Ja, min dröm är att en gång få ta DE DÄR bilderna… Så himla fina!

 5. Så roligt att läsa. Ruth är verkligen inspirerande. På alla plan!!!

  1. Det är hon verkligen!

 6. Jag älskar Ruth och blir så glad över att bilderna gör hennes insida rättvisa! Vilket fantastiskt blogginlägg och wow, Hampus, dina bilder på din modellvackra fru är helt magiska.

  1. Ja, hon är cool och fin inifrån och ut – Ruth. Kram!

 7. Vilket bra koncept du startat!

  1. Tack! Ja, du har ju inspirerat mig i allra högsta grad – som jag också skrev för ett tag sedan. Georgien, wow…

 8. For et fint konsept! Og så blir jeg alltid så glad når jeg ser flotte bilder fra Namibia. Jeg var der faktisk for nøyaktig sju år siden, og siden da har landet vært et av mine favorittland. Det er SÅ mye å se og oppleve der!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close