Close
Monnah: Resfredags inspiratör

Monnah: Resfredags inspiratör

Monnah, min äldsta syster, banade väg för både mig och mina syskon ut i den stora vida världen. Äventyrslusten tog henne hela vägen från en liten håla i Blekinges skogar till San Francisco via ett par mellanlandningar i Växjö och Stockholm. Inte undra på att hon kniper månadens titel som Resfredags inspiratör!

Monnah, eller Monica som hon egentligen heter, är tio år äldre än mig och kanske en av de finaste människorna som finns. Hon kan nästan allt (det är bland annat hon som ligger bakom Resfredags logga) och faktum är att hon även styrde upp min allra första utlandsresa. Hon och maken förbarmade sig över min 15-åriga uppenbarelse och lät mig hänga med på en ytterst uppskattad minisemester till Hamburg. Och ja, resten är historia.

Min syster är nyligen hemflyttad till Sverige efter sin tredje längre vistelse i USA och har sedan hon flyttade hem också hunnit med en avundsvärd resa till Irland. Varsågod, här kommer en av mina största inspiratörer på alla plan – min syster Monnah.

irland2

Irland, 2016. Foto: Klaus

Monnah: Resfredags inspiratör (september 2016)

Varför reser du, vilka känslor vill du åt?

Jag vill börja med att tala om att jag är en riktig hemmaråtta. Jag gillar det vardagliga och allt jag är van vid. Trots det har jag lyckligtvis haft möjlighet att möta människor i mitt liv som fått mig ur min bekvämlighetszon, bland annat genom att resa. Det är känslan av att gå framåt, att utmana mig själv och att få något som jag faktiskt inte kan få om jag bara stannar hemma som får mig att fortsätta resa, men jag erkänner att också rena avkopplingsresor är underbara! Jag älskar att fånga de fina stunderna genom kameran. Bilderna påminner mig om varför jag ”behöver” ut och resa igen.

yellowstone4

Yellowstone, USA.

Varifrån hämtar du inspiration till och information om dina resmål?

Inspiration hämtar jag överallt. Det kan vara ett förfluget ord i en diskussion, reseskildringar från familjemedlemmars och vänners resor, en dokumentär, en artikel, en bild eller känslan av något som jag vill uppleva i rätt miljö som får mig att hitta nya drömresmål. Dessvärre är jag urusel på att leta information bortom resguider, Google eller djungeltelegrafen.

orem

Orem, USA.

Har resorna påverkat den du är och i så fall på vilket sätt?

Det har de verkligen gjort! Som barn hade jag mina första makalösa matupplevelser bortom mammas fantastiska mat hos mammas väninna i Italien. Färsk vitlök och rosmarin, gelato, lasagne… Detta har gjort att jag alltid varit ivrig att prova lokal mat. Jag vill ju inte gå miste om nya kulinariska läckerheter! Jag har också vuxit som människa och blivit mer vidsynt efter att ha upplevt allt från amerikansk slum i norra Philadelphia till att bli otroligt uppassad på ett thailändskt hotell. En av de vänner som funnits med mig längst är min danska brevvän som jag började brevväxla med i ett vänortsutbyte inför en skolresa till Hilleród för att sedan ha träffat henne IRL flera gånger.

irland

Irland.

Vilken är din bästa resa hittills och varför?

Det är alltid den senaste resan! Allvarligt talat har jag bara haft en riktigt rutten reseupplevelse. (Jag har en oplockad gås med Gotland och cyklar, men jag lovar att ta tag i det framöver.) Jag längtar alltid tillbaka till Italien och jag är på inget vis färdig med USA. Senast gick färden till Dublin och Irlands västkust och jag blev helt såld! Jag vill lära mig iriska, fortsätta uppleva landet och lära mig köra på fel sida vägen. Den resa som hela vår familj uppskattade mest tillsammans var tre veckor i Thailand då barnen var 7, 10 och 12 år gamla. Annars har nog den ständigt återkommande favoritsemestern tillbringats på Sturkö i Karlskronas skärgård.

sturko

Sturkö, Karlskrona.

Du är född i Karlskrona och har bott en stor del av ditt liv i Stockholm – vilka är dina absoluta smultronställen i de städerna?

Karlskrona: Marinmuseum, Blekinge Museum, skärgårdsbåtarna, Brändaholm, Kristianopel (räkmacka på Café Sött & Salt), kyrkorna, promenader nästan var som helst i ”staun” och så Sturkö så klart…
Stockholm: Vilken konsert som helst med klasser från Adolf Fredriks Musikklasser (fast helst Luciamorgon i någon av Stockholms kyrkor), promenad på Söders höjder, Sandhamns ”baksida” och så alla museer!
kalifornien
Kalifornien, USA

Du och din familj har bott flera omgångar i USA, totalt 7 år, vilka är de största skillnaderna från att bo där jämfört med Sverige?

Vi har bott i Palo Alto, CA, Philadelphia, PA och Orem, UT. För mig är USA som ett gigantiskt smörgåsbord med mäktiga naturupplevelser, stora och yviga rörelser, folk som tycker högt och mycket om både politik och religion, the American Dream på riktigt, ytterligheter då det gäller nästan allt…
Många av mina vänner tyckte det var naturligt att ha vapenlicens och vapen hemma till självförsvar. 16-åringar får ta körkort, och gör det, och många fler tonåringar jobbar extra efter skolan och på helger.
Jag gillar den amerikanska lättsamma stilen som får en att känna sig välkommen och älskad också då det kanske är lite ”falskt”, men hellre ett falskt ”Hi, how are you doing?” följt av ett leende än en sur expedit som inte ens hälsar då man kommer in i en affär. Amerikanska föräldrar (läs mammor) är långt mer ofta engagerade i sina barns skoldagar än svenska föräldrar, något som gör att de tidigt lär känna sina barns klasskompisar.
Arbetsmässigt är det svårt för föräldrar att göra karriär om de inte har en partner eller föräldrar som sköter markservicen och alla skjutsar på heltid. Å andra sidan är USA långt mindre åldersdiskriminerande än Sverige och det går finfint att göra karriär när barnen blivit stora nog att klara sig själva.

Rent praktiskt för vår familj var matkontot ungefär lika stort i USA som här i Sverige, men klädkontot var inte lika hårt belastat. Bensinen kostade en bråkdel (jag har fört bensinlogg sedan jag flyttade hem och har som mål att så fort som möjligt byta bil från vår SAAB till något mindre bränslekrävande). Vi hade möjlighet att hemskola vår dotter, något som passade henne mycket väl.

newyork2

New York, USA.

Skulle du kunna tänka dig att bo i USA permanent, varför/varför inte?

Både ja och nej. Mitt hjärta tillhör både Sverige och USA. USA-vistelserna har alltid slutat med att jag är alldeles för familjekär för att bo så långt ifrån vår stora släkt… Jag kunde inte lyssna på Kristina från Duvemåla utan att gråta varje gång då jag bodde i USA. Problemet är bara att jag har liknande känslor för det som finns kvar i USA nu när jag bor i Sverige. Det är mycket möjligt att jag kommer att hamna där igen!

yellowstone2

Yellowstone, USA.

Vilken är din drömdestination och varför?

Nya Zeeland!!! Det har det varit sedan jag hade en brevvän där i tonåren. Jag hoppas komma dit inom en inte alltför lång framtid, särskilt med tanke på att maken numera har två systrar och syskonbarn i Sydney, Australien.

monnah newyork

New York, USA.

Och sist men inte minst, har du någon resa planerad framöver (och i så fall – vart ska du åka?)

Japp! Jag åker till Stockholm på höstlovet och i november planerar jag att sätta mina fötter på amerikansk mark.


Ett stort tack till Monnah för att du ständigt inspirerar mig! Samtliga bilder (förutom den översta) är tagna av Monnah.

17 comments

 1. Tack för att jag fick vara med!

  1. Det är jag som ska tacka, såklart!

 2. Härlig intervju! Det där med att leva utomlands en period har även min sambo pratat om, men först kanske när hennes barn är stora nog att klara sig själva på hemmaplan. Vi får väl se, jag skulle kunna tänka mig en sådan resa också så klart men eftersom det ändå inte är aktuellt på sex-åtta år så har jag släppt tanken tillsvidare. 🙂

  1. Tack Daniel! Jag är dålig på att släppa tankar, även om drömmarna ligger 6-8 år fram i tiden… 🙂 Hoppas att ni kommer iväg en dag! Personligen lockas jag av USA, är väl färgad av min syster antar jag…

 3. Ännu en pusselbit av dig är lagt! Tack!

  1. Sakta men säkert… 😉

 4. Jag förstår verkligen att din syster inspirerar dig!

  1. Ja, är så glad att jag har henne (och resten av alla mina syskon…)!

 5. Vad kul att kunna dela ett så stort intresse, eller snarare livsstil, som resandet ju är.

  1. Verkligen! Vi är mer eller mindre resenördar hela bunten i min familj.

 6. Härlig intervju! Så mycket inspiration – klart värdig titeln här på Resfredag!

 7. Så fint blogginlägg, ett bland många! Det är verkligen kul att följa dej på din blogg, instagram o podd! Du är så duktig o inspirerande, heja dej, Annika! Nu ska jag fortsätta på min bucketlist 🙂 Kram?

  1. Tack Cicci, SÅ glad jag blir för dina ord. Vad kul att du snickrar på en egen bucketlist, det tycker jag att alla borde göra… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close