Close
När ens mamma lämnar ett äventyr för ett annat

När ens mamma lämnar ett äventyr för ett annat

I tisdags kväll somnade min mamma in på sitt älskade Sturkö omgiven av familj. Det var dags att lämna ett äventyr för ett annat. Nu börjar den största resan av dem alla, en resa till oändligheten utan sjukdom och elände. Jag kommer att vara henne för evigt tacksam för allt hon har varit, och är, för mig.

Under nästan hela mammas sjukdomsresa (hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan) har mamma med jämna mellanrum delat med sig av sina tankar och funderingar på Facebook. När mamma visste att slutet var nära skrev hon några rader som hon ville att vi barn skulle publicera på hennes Facebookvägg när hon var borta. Jag delar gärna hennes ord vidare till er.

Mina kära!

När ni läser detta vet jag svaret på den eviga frågan – vad som finns efter döden. Min tro är att jag har gått vidare till en bättre plats, fri från smärta och bekymmer. Jag har gått med förhoppning och förväntan att få möta min Ivar och de andra mina kära som gått före mig. Var inte ledsna över att jag är borta, utan gläds över att jag har fått leva. Jag har levt ett rikt liv fullt av både tårar och skratt. Jag har fått älska och jag har blivit älskad.

Jag är så tacksam för varje steg jag har fått vandra med just Dig på livets väg. Jag är tacksam för det Du gav till mig och hoppas att jag kanske kunde ge dig någonting tillbaka. Om du vill ha ett sista livsråd från mig så blir det detta: Ta hand om och var snälla mot varandra. Bråka inte över småsaker. Klara upp alla små missförstånd och välj att se det goda hos alla människor. /…/

In i det sista var hon ett gott exempel för mig och mina syskon – en av de sista dagarna vid medvetande vaknade hon till och undrade om vi hade erbjudit hemtjänstpersonalen fika (något jag givetvis helt hade glömt bort i allt tumult).

Jag ska inte låta bloggen bli en kanal för min sorg, men det känns ändå relevant att till viss del låta er ta del av de händelser som präglar mig och min vardag. Nu har min mamma äntligen fått frid och jag ser fram emot att hedra hennes (och min pappas) minne. Hon sa ofta åt mig att följa mitt hjärta, mamma. Det lovar jag att jag ska!

*************************************************************************

Mitt FB-inlägg tidigare i veckan.

En av mammas sista önskningar som också kommer att lyftas i begravningsannonsen: tänk gärna på Barncancerfonden.

33 comments

 1. Hon verkar ha varit en extraordinärt klok och fin människa, din mamma!

  1. Ja, det var hon faktiskt. <3

 2. Beklagar sorgen…. vilket år ni haft….. Skickar alla
  Mina tankar till er alla – syskon och familj. Ni verkar vara bra på att ta hand om varandra. Fortsätt med det. styrkekramar

  1. Tack. Ja, 2018 kan bara bli bättre… Kram

 3. Vilken fin bild på din mamma.
  Så kloka ord från henne.
  De tar jag till mig.
  Många kramar från Titti

  1. Ja, hon kunde ända in i slutet… Kram Titti och tack för din omtanke.

 4. Så fantastiskt fina ord ändå, mitt i alltihop.

 5. 2016 och 2017 var åren du fick lära dig att ta livet som det kommer. 2018 kan du välja inställningen till fler saker på ett friare sätt.

  1. Ja, mitt i allt ser jag ljust på framtiden. Gillar verkligen mammas ord om att inte sörja att hon är borta, utan glädjas över tiden jag fick med henne.

 6. Så otroligt fint. Det värker i själen på mig. Men så fint!

  1. Ja – fint. Det tar jag med mig…

 7. Vilka fina sista ord din mamma delade med sig av. Jag beklagar sorgen.

 8. Så fina ord precis som din mamma verkar ha varit, en väldigt fin person. Beklagar er sorg ❤️

 9. Så vackert! Vilken gåva att få haft en sådan fin mamma! Och vilken oändlig sorg det måste vara att behöva skiljas åt. Stor kram till dig o familjen <3

  1. Ja – båda mina föräldrar hade en trygghet som jag verkligen, verkligen saknar.

 10. Små beskrivningar du ger som så vackert och tydligt beskriver en osedvanligt varm och kärleksfull människa. Det har jag förstått ända sedan jag först lärde känna dig – din lugna, kloka trygghet, din vänlighet och ödmjuk måste komma från någonstans. Från någon/några. Annika – använd precis vilka kanaler du vill och när du vill, för din sorg. Eller inte. Du avgör. Ingen annan.
  Kram ❤️

  1. jag blir alltid då glad av dina kommentarer, du har alltid tid för värmande ord. Tack Rosita!

 11. Så jättejättejättevackra ord från henne. Känns i hjärtat. Kram!

 12. Jag beklagar verkligen sorgen. Men så fint ni skriver, både du och din mamma, mitt i allt det svåra. ❤️

 13. Hon verkar fantastisk din mamma <3

 14. Så mycket kärlek det andas igenom allt det här, det lyser igenom i alla dina ord. Det finaste, finaste som finns. Tyvärr får vi ju inte ha den fysiskt omkring oss i all evighet, men tänk att vi får uppleva den ändå. Stor kram!

  1. Tack för fina ord Katta, det betyder mycket. Kram!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close