Sverige har många historiska utflyktsmål som jag hoppas att du tar tillfället i akt att besöka om du har chansen. Ett av dessa är Karlsborgs Fästning på Vanäs Udde vid Vättern, där vi besökare kan uppleva ett stycke unik svensk krigshistoria. Bygget av fästningen påbörjades 1819, med ambitionen att bära en betydelsefull roll som Sveriges reservhuvudstad. Fästningen var från början tänkt att fungera som både kungahus, regering, riksdag och även guldreserv om Sverige skulle råka i krig. Själva byggtiden av mastodontbygget planerades till 10 år, men när allt kom till kritan hade det hunnit gå 90 år innan fästningen till slut stod klar 1907. Vid det laget var fästningen och dess roll i centralförsvarsplanen redan inaktuell.
Karlsborgs Fästning på Vanäs Udde: självklart utflyktsmål vid Vättern
Vår dag på Karlsborgs Fästning visar sig bli en väldigt lyckad familjeutflykt vid Vättern, så pass bra att vi kommer tillbaka bara några dagar senare efter våra dagar på Västgötaturen.
Läs mer: Västgötaturen – tips om att resa i Sverige med barn
#1. Fästningens läge och historia
Förra året, 2019, firade Karlsborgs fästning 200-årsjubileum. Hela grundidén med bygget utgick från den nya “centralförsvarsplanen” som lades för hur Sverige skulle försvara sig mot sina fienden (främst Ryssland). Nu skulle inte bara rikets gränser försvaras, det skulle också finnas ett rejält och robust försvar mitt i landet. När eventuella fiender väl hade kommit förbi gränserna, trötta och utslitna, skulle försvaret i mitten av landet sätta hårt mot hårt.
…En fästning skall i Västergötaland anläggas vid Vanäs å Vätterns strand.
– Kung Carl XIV Johan, 11 augusti 1819 (från skriften “Gludplats Karlsborg”)
Fästningen kallades från början för Vanäs (efter platsen den anlades) och bytte 1832 namn till Carlsborg. Numera känner vi fästningen som Karlsborgs Fästning.
Sakta men säkert anlades ett rejält bygge, som pryddes med en hel armada kanoner (438 för att vara exakt!) från Åkers styckebruk.
Som mest arbetade 3000 personer vid fästningen. Det byggdes så småningom upp ett helt samhälle innanför fästningens murar – och känslan av ett levande samhälle består än idag. Här finns bland annat konditori/restaurang, butik och en teater samlat runt det lilla kullerstenslagda torget.
Det fanns från början flera syften med uppbyggnaden av Karlsborg. Under fredstid kunde det förvaras krigsmaterial i fästningen. Vankades det krig skulle kungafamiljen, regeringen, riksbankens guldförråd och kronjuvelerna sättas i säkerhet här.
Karlsborgs fästning skulle med andra ord fungera som Sveriges reservhuvudstad. Numera kan vi besökare gå runt på området…
… vilket känns som en egen skyddad liten parallellvärld jämfört med den större utanför murarna.
Fästningen har till och med sin egen kyrka, Garnisonskyrkan, som idag ingår som en del av museet. Kyrkan är unik eftersom den byggdes som en militär kyrka, men samtidigt med syfte att fungera som plenisal för rikets ledning under krigstid. Uppe på kyrkans tornspira vajar en svensk örlogsflagg – den synen kan du bara få uppleva här!
#2. Guidade turer och museet
Under vårt besök passar vi på att gå “Jubileumsturen”, en timmes guidad tur som börjar med en nyproducerad film om fästningen och dess historia. Efter filmen får vi en minnesvärd upplevelse nere i de underjordiska gångarna på fästningen. Kanske lite för minnesvärd för vår fyraåring Nelly som blir livrädd för krutröken, de plötsliga kanonskotten, ljudet och synen av skadade soldater och känslan av gå över skälvande golv.
Vi får också hänga ner i Gravkaponjären, där verklighetstrogna miljöer finns återskapade från bland annat guldvalvet, krogen och förvaltaren på fästningen.
Efteråt går vi själva en tur inne på museet, vilket ger möjlighet att få lära sig ännu mer om fästningen och dess historia.
Inne på museet finns bland annat finns en barnhörna med utklädningskläder…
…som visar sig vara väldigt populär!
I museet finns också en verklighetstrogen miniatyr uppställd, vilken ger både oss och barnen en klarare överblick över fästningsområdet. Här blir det också tydligt hur maffigt slutvärnet bakom vallgravarna är – och vi får lära oss att de 678 metrarna räcker för att vinna titeln som Europas längst sammanhängande byggnad.
Det kostar ingenting att komma in på själva fästningsområdet, däremot får du betala inträde för museet/kyrkan och de guidade turerna (så värt!).
Mer informationhittar du på hemsidan Fästningsmuseet Karlsborg.
#4. Kungsvillan
Kungsvillan är den enda privatägda bostaden på fästningsområet. Villan byggdes 1823 och ägdes av kungen fram till 1910. Eftersom villan är privatägd får inte fästningens besökare vistas på egendomen…
… men slumpen gör att vi träffar ägarna till Kungsvillan vid en båtsluss när vi cyklar med barnen längs Göta Kanal. Detta sammanträffande gör att vi får chans att besöka den vackra villan under en fika, för att själva känna en pust av historiens vingslag inne i samma salong där flera kungar har vistats under årens lopp.
#5. Vanäs fyr
Inne på fästningsområdet ligger också den vitmålade skönheten Vanäs fyr…
… som lär vara ett av de mest fotograferade objekten i kommunen.
Den nuvarande fyren byggdes 1892, och kunde tydligen ses från alla riktningarna när båtarna var på väg mot mynningen av Göta Kanal.
Längst ut på Vanäs udde, i närheten av fyren, ligger Garnisonssjukhuset i Karlsborg, vilket lades ned 1961. Sedan dess står lokalerna tomma (jag skulle själv helst undvika att spendera en mörk kväll här i min ensamhet…)
#6. Militäranläggning, DC-3 792 och fallskärmsjägare
Om du besöker Karlsborgs fästning lär du inte missa den mäktiga DC-3:an “Munin” som ligger strax intill fästningen, symboliskt placerad på samma plats där den första förläggningen låg för värnpliktiga vid fallskärmsskolan.
Den här flygmaskinstypen sägs vara flyghistoriens mest betydelsefulla, och är också världens mest tillverkade transportflygplan.
Munin bär på många spännande historier, bland annat från dagen D i Normandie, och har senare använts för utbildningen vid Fallskärmsjägarskolan.
Efter lång och trogen tjänst hamnade Munin till slut i Karlsborg, efter att ha köpts upp av Fallskärmsjägarklubben och sedan transporterats “hem till Karlsborg” via Göta Kanal. Idag hålls regelbundet guidade turer i Munin, för att berätta mer om dess historia.
Mer info om Fallskärmsjägarna och guidad tur på DC-3 finns på Fallskärmsjägarnas hemsida (alt kontakta Rolf.kack@carlsborg.se).
#7. Tips inför ditt besök på Karlsborgs fästning:
Under vårt besök på fästningen frågade vi en före detta guide om dennes absolut bästa tips för en lyckad upplevelse på Karlsborgs fästning:
- Börja besöket med en snabb titt på museet, för att få en bra översikt över fästningen och dess historia.
- Gå upp till Garnisonskyrkan en trappa upp för att insupa den rätta känslan.
- Ta en runda till Vanäs fyr, kommunens mest fotograferade objekt.
Omslagsbild från “Götiska valvet”, huvudentrén till fästningen, som är ingraverade med kung Karl XIV Johans initialer.
Vi besökte Karlsborgs Fästning under “Västgötaturen”, vilken gjordes i reklamsamarbete med Västsverige. Här kan du läsa mer om besöksmål i Sverige (och gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!).
7 comments
Jag har en kompis som pratat mycket om Karlsborgs fästning efter att hon var där för några år sedan, och som rekommenderat mig att åka dit, så kul att läsa lite mer om den. Och den där fyren var ju bara för söt!
Ja, men åk! Känns lite som allmänbildning att åka dit faktiskt, superintressant för den som har minsta intresse av historia!
Tack för just denna artikel just nu! Vi hade planer på att åka dit i sommar, men då vi förmodligen ställer in vår Berlinresa ( Ja, vi blev så förtjusta i staden så vi vill tillbaka!) om ett par veckor vill vi göra nåt i Sverige när vi ändå tagit ledigt. Så just Karlsborg är ett alternativ, ta den nu och vända på sommar och påsksemester.
Åh – låter som en bra lösning tycker jag Maria. Hoppas du fick lite extra inspiration (och information!) och att ni kommer iväg nu i påsk!!