Close
Julafton 2020.

Julafton 2020.

Vi hann väl knappt blinka, och så var julafton 2020 förbi och över. Julförberedelser och förväntningar avlöste varandra även i år, trots ett något modifierat julfirande av naturliga skäl. Att vår familj skulle vara själva i år var det inget snack om – även om vi in i det sista hoppades på en repris på förra årets julfirande i Dalarna.

Läs mer: Julafton 2019 och snöiga hälsningar från Dalarna

Julafton 2020.

Barnen sov förvånansvärt länge innan de studsade upp för att se vad som låg i julstrumporna (det är en av få jultraditioner jag håller hårt i!) – för att sedan slå på sista avsnittet av årets julkalender ”Mirakel”. De fick ihop allt så himla fint i det sista avsnittet! Jag var nog lite tveksam till både skådespelarinsatser och upplägg under de första avsnitten, men måste säga att produktionen lyckades riktigt bra det här året också – hela familjen gillade mixen mellan nytt och gammalt.

Julafton 2020.

I vanlig ordning hade flera av oss redan hunnit äta sig mätta på julgodis från strumporna innan vi var redo för frukost, så det hann snarare bli någon slags brunch innan vi satte oss vid bordet.

Jag hade griljerat skinka, och köpt på mig både vörtbröd och bakverk på vårt lokala bageri. Till skinkmackorna serverades amerikanska pannkakor och varm choklad (alla verkar redan hunnit tröttna på min risgrynsgröt).

Julafton 2020.

Det var nog lite av en chock för den större delen av Sverige att både solen och frosten behagade visa sig på självaste julafton…

Julafton 2020.

… så jag och Tobias tog en promenad i solen medan barnen underhöll sig med julklapparna.

De små verkade inte lika fascinerade av solen som vi vuxna, och det kändes meningslöst att tjata ut dem.

Julafton 2020.

Framåt eftermiddagen var det dags för Kalle Anka och hans vänner…

padel julafton

… innan vi begav oss till padelhallen för både familjematch och lite jobb. (Att vår familj blev med padelhall är för övrigt en av de klart bästa sakerna som hände under eländets år 2020, men det får jag väl skriva mer om någon annan gång.)

julafton

Efteråt hade vi tänkt åka till ICA Maxi och köra en repris på förra årets julmiddag – det vill säga att alla i familjen får plocka sådant de gillar. Det visade sig vara en ganska dålig idé, med tanke på att butiken hade hunnit stänga. Vi fick ta plan B och köpa hem pizza. Det var knappast mitt förstahandsval, men mätta blev vi!

Resten av kvällen öppnade vi julklappar, pratade med släktingar och tittade på film. En av mina bästa julklappar – ett paket från mina tyska ”extraföräldrar – hämtade jag ut hos postombudet dagen innan julafton. I paketet låg en bok och überlyxiga praliner från Berlin.

julafton

Jag är redan nu ganska sugen på att sopa ut det mesta av julen tillsammans med godispapper, presentpapper och pizzakartonger. Å andra sidan känner jag inte för att lyfta ett finger, vilket är helt i sin ordning denna juldag. Nu laddar jag istället för digital släktträff senare ikväll.

God jul och god fortsättning!


Jag vet att flera i min omgivning i vanliga fall har blandade känslor inför julen, och kanske extra mycket just i år. Hoppas att de här dagarna blir okej ändå, och att vi alla snart går mot ljusare tider på flera plan än det vädermässiga.

2 comments

  1. Mysigt! Själv tycker jag att vi har haft en fantastisk jul trots att det ser ut som det gör. Är inte riktigt redo att städa ut julen än. Den håller ändå på till Trettondagen eller tjugondag Knut! Vi får väl se hur länge vår ståtliga gran orkar leverera utan att barra allt för illa.

    1. Ja, mysigt blev det faktiskt i år – på alla sätt. Hade iofs varit ÄNNU mysigare i en egen stuga någonstans i avlägsenheten, men så får det vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close