Close
Resfredag med hälsningar från Visby

Resfredag med hälsningar från Visby

Hurra för att vakna upp i Visby med ljudet av vågbrus utanför fönstret! Det känns som en värdig inledning på den här helgen (och det här blogginlägget) tycker jag. Vi, alltså jag och Lisa, anlände Visby i onsdags. Gissa om jag fick springa till färjan eller inte? Jodå. Den som bor närmast kommer alltid sist, det verkar dessvärre vara en universell regel. Men jag hann med båten och nu är jag här. Igen får man väl säga? Jag har inte hunnit skriva om sommarens midsommartur till Gotland på bloggen ännu, men det kommer framöver. Den här fredagsfemman tänkte jag istället tillägna nuvarande sensommarresa med glada hälsningar från Visby.

Resfredag med hälsningar från Visby

#1. Första dagen på September to remember

visby gotland

På båten över till Visby från Nynäshamn klickade jag mig in på Aftonbladet. Huvudrubrikerna handlade om en ny covid-variant, om skyhöga skulder hos svenskarna och om hur Norge förbereder sig inför en eventuell attack från Ryssland. Kanske inte riktigt de nyheterna jag vill ha i bakhuvudet nu när jag kliver in i min ”september to remember”. Måste ändå säga att månaden började bra med en minnesvärd regnbåge över Almedalen tidigare idag. Efter regn kommer sol, och för all del regnbågar. Bra påminnelse!

Läs mer: September to remember.

#2. Är Visby Sveriges vackraste stad?

Ja, vad säger ni? Kan vi enas om att Visby är Sveriges vackraste stad? Jag tror att många är beredda att hålla med i detta okontroversiella påstående. Medeltidsstaden Visby är så oerhört FIN, året runt ska tilläggas. Ringmurens stadiga inramning, de söta kullerstensgränderna, rosa stockrosor och den ena otroliga byggnaden efter den andra. Det här är första gången jag besöker staden i slutet av augusti/början av september. Här någonstans går skarven mellan sommar och höst, med väder därefter. Regn ibland, gassande sol ibland, men alltid vackert.

Läs mer: Att resa till Gotland på hösten

#3. Check (in) på Villa Alma!

Jag har en mer eller mindre görbar bucketlist för resor i Sverige som betas av i sakta mak. Särskilt bråttom har jag inte, men jag måste erkänna att känslan att faktiskt bocka av en punkt är tillfredsställande…

villa alma visby

…särskilt när punkten i fråga ser ut så här! En övernattning på boutiquehotellet Villa Alma stod alltså på önskelistan och levde helt klart upp till mina högt ställda förväntningar. 21 unikt inredda rum, småskaligt och gulligt, med utsikt över Almedalen på ena sidan hotellet och havet på den andra. Hotellfrukosten då? Jodå, den åker upp på topplistan. Bra jobbat Villa Alma!

#4. Poddpeppen

Hela idén att relativt spontant dra till Visby var inte min, inte den här gången i alla fall. Lisa och jag kollade från början lite olika hotellalternativ i Stockholm för att snacka och spela in podd. Priserna var högre än vanligt (konferensvecka?) och Lisa droppade förslaget om att satsa på Gotland. Prisvärt mitt i veckan och dessutom lite guldkant på hela workation-upplägget. Jag behövde inte många minuters betänketid innan jag började kolla upp bokningsläget på Villa Alma.

visby gotland

Och vad bra det blev! Vi har varvat ”vanligt jobb” (sådant har vi båda) med ett par poddinspelningar, fix med hemsidan Att resapodden.se och strategi framöver. Detta har vi toppat med god mat, fika, promenader, löpturer samt livsuppdateringar om allt och inget. Behöver jag ens skriva att vi dessutom har snackat en hel del om potentiella resor framöver?

#5. Resor till när och fjärran

De där resorna tillägnas en helt egen (och sista) punkt i veckans fredagsfemma. Visby gav mersmak. Jag vill ha mer och fler resor i mitt liv, både när och fjärran. Den här grejen att promenera ner till färjan och drygt tre timmar senare spatsera runt i en medeltidsstad är för bra att inte göra oftare.

vagabond visby

Under pandemin fanns perioder jag undvek allt vad reseinspiration heter, nu känns det tvärtom. Jag vill inspireras! Sverige, Europa och vidare ut i världen, ge mig tips och jag lovar att kika närmare på dem.

visby gotland

Och med den peppen kliver jag alltså snart på färjan och in i helgen. Den ska bland annat tillägnas en heldag med vårt tjejevent ”Padel & Paddel”, det andra i ordningen. Det ser jag fram emot.

Det blev visst en ganska glad lista, denna första september till ära. Det känns fint att börja den nya månaden på det viset. Och med det säger jag tack och hej från Visby!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: Almedalen, Visby).

3 comments

  1. Back to back – Visby i september är lika härligt som Visby i november. Underbar stad, men jag gillar verkligen inte sommarträngseln. Detta var dock perfekt. Vi bodde på Hotell St Clemens. Vill tillbaka igen! Superb service, fint inrett, jätte- jättegod och fin frukost och så botaniska trädgården utanför innegården. Perfekt läge, så fina människor som jobbade där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close