Close
Fotbolls-VM i Ryssland 2018: en chans att uppleva Moskva

Fotbolls-VM i Ryssland 2018: en chans att uppleva Moskva

Tänk va, under sker tydligen än!? Jag vill inte påstå att jag själv är Sveriges största fotbollsfan, men med tanke på att min man Tobias var nervösare under gårdagens play-off match än under vår vigselceremoni kanske ni fattar att jag inte är oberörd av matchen. Fotbolls-VM i Ryssland 2018 är ett faktum för hela svenska folket och jag vill passa på att lyfta värdlandet som resmål.

Innan jag gick och la mig efter segerintervjuerna igår (vilka jag för övrigt blev alldeles rörd av, det kändes nästan vördnadsfullt att se spelarna stå och gråta framför kamerorna) påminde Tobias mig lite försynt om vad matchresultatet innebär för våra sommarplaner. Det blir ingen resa för vår familj under veckorna när fotbolls-VM i Ryssland 2018 går av stapeln, mer än till och från TV-soffan och chipsskålen. Lyssnar ni på Tobias inspel i Att resa-podden blir vår deal under årets fotbollsveckor extra tydlig. Jag må föreslå den ena drömresan efter den andra, men under mästerskapen i fotboll åker vi ingenstans. Punkt!

Hade jag varit lika fotbollsintresserad som min man hade jag förmodligen satsat på att uppleva fotbolls-VM i Ryssland 2018 på plats, men han verkar mena att matcherna ses bäst hemma från tv-skärmen (han vill inte gå miste om de otaliga tv-reportage som visas innan och efter matcherna). För er som funderar på att boka en biljett och se matcherna på plats vill jag bara gratulera, att resa till Ryssland i allmänhet och Moskva i synnerhet är en reseerfarenhet som verkligen sticker ut från de traditionella weekendresmålen i Europa. Självfallet kommer turismen att vara väldigt mycket mer tillrättalagd än vanligt under sommarveckorna när hela världens ögon vilar på landet och sevärdheterna kommer med all sannolikhet att svämma över av folk. Bered dig på köer, trängsel och folkmassor – men också på en stad du sent ska glömma!

tunnelbanan moskva

moskva

fotbolls-VM i Ryssland 2018
Foto: Pernilla Förnes

Fotbolls-VM i Ryssland 2018 – att se och göra i Moskva:

 • Gå på balett eller teater: Moskva har ett fantastiskt utbud av balett och teaterföreställningar, ta tillvara på det!
 • Åk på tunnelbanesafari: Underjorden med dess slottslika tunnelbanestationer är en syn du inte vill missa.
 • Strosa på marknader: Se till att ta en runda på marknaden Izmailovsky, själv köpte jag på mig ett gäng vackert handmålade ryska babushkadockor.
 • Shoppa loss på lyxvaruhus: Du behöver för all del inte handla, det räcker med upplevelsen att gå in och kika i lyxvaruhuset GUM.
 • Spana in Vasilijkatedralen: Den ultimata modellen för pepparkakshuset ligger mitt på Röda Torget i all sin imponerande prakt.
 • Besök Kreml: Moskvas äldsta stadskärna och dess politiska centrum är en häftig syn med alla dess kyrkor, palats, tinnar och torn.
 • Sippa på drinkar i skybaren O2 Lounge: Ja, de är dyra (och lär vara extra dyra under VM). Å andra sidan får du här del av stans bästa (?) utsikt.
 • Häng i Gorkijparken: Sommaren i Moskva lär vara varm till skillnad från vårt besök i oktober, satsa på parkhäng för att ladda upp inför fotbollsmatcherna.

Läs mer här:

Att göra i Moskva: Resfredags cityguide

Tunnelbanesafari i ett kyligt Moskva

Storstadssemester i Moskva – de bästa restipsen

From Russia with love


Har du planer på att resa till fotbolls-VM i Ryssland 2018, satsar du på tv-soffan eller håller du dig kanske så långt borta från fotbollar som du bara kan? Med tre fotbollsgalningar i familjen (mannens gener är starka!) lär jag också titta en del, om inte annat för att få en glimt av nya potentiella resmål på övriga orter i Ryssland där matcherna spelas. 

14 comments

 1. Jag har bara upplevt ett mästerskap på plats, EM i Ukraina 2012 och matchen mot just Ukraina. Det var en jädrigt häftig upplevelse så jag vill absolut göra om det. Fast inte till vilket pris som helst. Fotbollsbiljetter har ju en förmåga att dra iväg i pris…

  1. Ja, det är verkligen synd eftersom utvecklingen generellt gör att ”vanligt folk” inte längre har råd att gå och titta på fotboll. Företag köper upp biljetter i massvis och kränger sedan vidare. Märkligt, de borde ha något slags kvotsystem kan man tycka… men det kanske redan finns!??

   1. Jag tror (!) att SFF har utlottning av biljetter till varje match, eftersom Sverige tilldelas en viss andel på matcherna. Men det är ju typ en på 10000 att få biljett den vägen. Det som återstår är att köpa via agenter/resebyrå och då drar det iväg. Trist men sant.

    1. Ja, det är förmodligen den bistra sanningen.

 2. Fotboll är så långt i från min kopp te som det kan bli; visste inte ens att det var match i går innan någon i går vinkade hej då på eventet jag var på för att inte missa matchen. Men Moskva blev definitivt min kopp te då jag var där en dag i december på mellanlandning mot Vietnam för tre år sen. Åker gärna tillbaka och utforskar mer. Fick bra bild på Vasilijkatedralen, vilken var huvudorsaken till att jag ville till Moskva.

  1. Va, satt du inte bänkad framför matchen igår!?? 🙂

   Känner jag dig rätt är du snart där, i Moskva, igen. Kram!

 3. Annelie - Traveliero says:

  Haha. Min man är nu mycket bekymrad över att vi redan har bokat resa under fotbolls-VM, men vi kommer visst hem precis innan finalen. ? Fotbollsmästerskap brukar annars vara icke resvänliga tider för vår familj också.

  1. Hoppsan – hade ni inte kalendern framför er när ni bokade!?? 🙂 Tur i oturen att ni kommer hem till finalen i alla fall, även om sannolikheten att Sverige spelar i den förmodligen är… ganska liten. Eller!??

   1. Vet inte hur han kunde gå med på att boka resa under VM (själv har jag inte den kollen..) men han trodde väl inte att Sverige skulle kvalificera sig. 🙂 Men förra VM var vi Barcelona och Menorca och det fanns ju TV där så det lär det väl göra på den här resan också.
    Och ja Sverige i final känns osannolikt. 🙂

 4. Måste berömma dig för din kreativitet när det kommer till inläggsidéer och att hitta din tvist på nyheter 🙂 Är själv inte superintresserad av fotboll men blev sugen på Moskva nu och alla anledningar att komma iväg på resa är ju bra anledningar!

  1. Tack Isabel, blir väldigt glad av dina hejarop! Just i det här fallet var det ett givet ämne eftersom min man pratar så mycket om fotboll just nu… 🙂 Moskva var verkligen en upplevelse, åk om du får möjlighet.

 5. Vi kom hem i förrgår från Moskva och är helt kära i staden, att man aldrig åkte dit tidigare, det är ju nästgårds!

  1. Ja, men visst är det en häftig stad! Det är lätt att stirra sig blind på långväga destinationer och missa sådana här guldkorn. Kul att ni blev så nöjda med resan.

 6. Mr Wolverhampton says:

  Skall själv åka två veckor,men det blir naturligt tyngdpunkt på Sveriges matcher vilket innebär Nizhny Novgorod(gamla Gorkij för oss som var med på den tiden)..Sochi(där Kalla spurtade ned Finland och Tyskland i damernas OS stafett 2014)..och Jekaterinburg(gamla Sverdlovsk och platsen där ätten Romanov avrättades).

  Utöver så blir det Kazan..och ett litet mellanslag i Moskva..och därefter endera Samara eller St Petersburg.

  Jag ser fram emot det.Tror att det kommer att bli ett minne för livet.I alla fall blir det en bock på bucketlistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close