Close
Att göra i Moskva: Resfredags cityguide

Att göra i Moskva: Resfredags cityguide

Undrar du vad det egentligen finns att göra i Moskva? Jag skulle rekommendera dig att bland annat satsa på tunnelbanesafari, marknadsbesök och en balettföreställning – och sedan ta sikte på Vasiljikatedralens klassiska lökkupoler.

Moskva är ett resmål som hittills inte har stått särskilt högt upp på svenskarnas önskelistor om drömresemål. Med tanke på att fotbolls-VM hålls i Ryssland sommaren 2018, och flera av matcherna kommer att spelas i Moskva på exempelvis Luzjnikistadion och Otkrytie Arena, tror jag ändå att fler och fler svenskar kommer att få upp ögonen för denna storstad – som faktiskt är riktigt fascinerande. När mina goda vänner flyttade dit på grund av jobb fick jag anledningen jag hade väntat på att resa dit. Jag var, i ärlighetens namn, full av fördomar och hade mest förväntat mig betong och Sovjetkänsla istället för en pulserande storstad som är modern i allra högsta grad. Nedan följer mina tio tips på saker att göra i Moskva!

moskva

moskva

moskvamoskva

moskva

moskva

moskva

moskva

moskva

moskva

tunnelbanan moskva

att göra i moskva

att göra i moskva

moskva

Samtliga foton: Pernilla Förnes

Tio saker att göra i Moskva:

#1. Gå på balett eller teater

Frågar man Moskvaborna om vad som finns att göra i Moskva verkar de tycka att ett besök på en balett eller teater är givet – och jag tar gärna seden dit jag kommer! En av de upplevelser som gör störst intryck på mig under vistelsen i Moskva är en pampig uppsättning av den ryska baletten ”Våroffer”. Drömmen att få se en balettföreställning på den världsberömda Bojsjojteatern grusas dessvärre av att biljetterna är slutsålda, vi satsar istället på en tillställning som hålls i en Folkets Hus-liknande fastighet i utkanten av stan. Biljetter till de olika föreställningarna finns att köpa på nätet, men också i små bemannade ”biljettkuber” utspridda över hela staden alternativt direkt på plats. Jag betalar motsvarande 150 kr för min biljett, som visar sig vara ett riktigt fynd med tanke på hur hög klass scenshowen håller.

#2. Åk på tunnelbanesafari

En annan sak värd att göra i Moskva är att köra ett tunnelbanesafari. Ryssarna själva kallar tunnelbanan för ”Folkets palats”. Tunnelbanevalven är fyllda av exklusivt marmor, pampiga kristallkronor och vackra målningar, satsa med fördel på den bruna linjen där du hittar de vackraste stationerna. Tänk på att alla skyltar är skrivna på det kyrilliska (ryska) alfabetet och att Moskvaborna generellt sett är väldigt dåliga på engelska. Jag lär mig snabbt att memorera bokstäverna på stationen dit vi ska, för att sedan med örnöga jämföra med de stationer som susar förbi. Det krävs dock att jag sitter på helspänn hela tiden – ett bra tips är därför att plugga på det kyrilliska alfabetet innan ni ger er iväg ner i tunnelbanan. Läs mer om tunnelbanesafari här.

#3. Strosa på marknader

Våra vänner menar att ett besök på marknaden Izmailovsky är ett måste när vi går igenom listan på saker att göra i Moskva. Här vimlar det av ”matrjoskkas”, de berömda delbara ryska trädockorna som också går under namnet babushkadockor. Jag, som i vanliga fall är väldigt restriktiv med att köpa souvenirer, slår till på inte mindre än två olika dockor – de handmålade konstverken är helt enkelt för fina för att avstå! Utöver dockorna finns här också andra hantverk, julprydnader och speldosor trängs med gamla pälshattar och sunkiga souvenirer från det gamla Sovjet. På marknaden får jag också uppleva resans höjdpunkt i matväg. Shashlik, eller Sjasjlyk som det också stavas, är en kaukasisk maträtt bestående marinerade lammköttsbitar på en träpinne, som med fördel serveras med ris och lök. Maträtten, som vi svenskar rätt och slätt skulle kalla grillspett, är vanlig i hela före detta Sovjetunionen.

#4. Shoppa loss på lyxvaruhus

Föredrar du varuhus framför marknader kan jag rekommendera det stora varuhuset GUM där du kommer att bli överväldigad av överdådiga skyltningar, glastak och ett stort utbud av de mest exklusiva märkena i världen. Även om jag själv inte har plånbok nog att shoppa loss finns det andra ryssar som har det. Om man jämför med ett fattigt Ryssland i stort, är Moskva dess rika dotter. I Moskva lär det finnas flest billionärer per capita i hela världen. Personligen känner jag mig som en docka inne i ett dockhus fullt av glitter och glamour – och smyger därför relativt snabbt ut mot Röda Torget igen. Ett annat liknande lyxvaruhus finns på Tsum alldeles i närheten.

#5. Ta en båttur på Moskvafloden

Vi besöker Moskva under en bitande kall oktobervecka, men om jag hade varit här framåt våren/sommaren hade jag definitivt satsat på en båttur på Moskvafloden. Det är ett bra sätt att få överblick över staden och dessutom vila fötterna efter långa sighseeingdagar.

#6. Promenera över Röda Torget

En klassiker att göra i Moskva är att kryssa över Röda Torget med sikte på Vasiljikatedralen och Kreml – det vilar onekligen en speciell känsla över torget. Vid torget finns också Lenins mausoleum. Namnet Röda Torget har, tro det eller ej, ingenting med varken blod eller kommunism att göra. Röda Torget betyder ”Det vackra torget” eftersom ryskan tidigare hade samma ord för ”vacker” och ”röd”.

#7. Förundras över Vasililjkatedralen

Vid Röda Torget stoltserar alltså även Vasiljibasilikan – som jag har längtat efter att få se detta fulländade byggnadsverk med egna ögon! Vasiljibasilikan med dess färgglada lökkupoler utgör förlagan för det ultimata pepparkakshuset och är mäktig syn. Ett envetet rykte hävdar att Ivan den förskräcklige gav order om att arkitekterna bakom mästerverket skulle göras blinda efter de hade utfört sitt arbete – så att det inte skulle kunna återupprepa detta mirakel till byggnad.

#8. Besök Kreml och Stalins sju systrar

Kreml är Moskvas äldsta kärna och dess politiska centrum, här huserar Putin och resten av den ryska regeringen. Katedraltorget är själva hjärtat av Kreml, torget omges av vackra kyrkor, lyxiga palats, tinnar och klocktorn och rustkammaren där man kan se de berömda Fabergéäggen. Hela området genomsyras av en känsla av stormaktstid – det är svårt att gå oberörd här ifrån.

Stalinskraporna, ”Stalins Sju systrar” som de också kallas, är sju säregna skyskrapor som byggdes i Moskva under de sista åren av Josef Stalins styre. Jag hajar till när jag flera år senare får se en nästan identisk byggnad i form av ”Kulturpalatset” i Warszawa. Cirkeln sluts när jag förstår att Warszawas Stalinskrapa var en gåva från Stalin till det socialistiska Polen.

#9. Sippa på drinkar i skybaren O2 Lounge

Ett utmärkt sätt att uppleva Moskva från ovan är att satsa på en schyst takbar i sann James Bond-anda. Skybaren på Hotel Ritz Carlton lär ha en slående utsikt över staden, inklusive panoramautsikt över Kreml och Kristus Frälsarens katedral. Här hittar du mer information om O2 (ryktet skvallrar om att drinkarna är riktigt dyra).

#10. Häng i Gorkijparken

Slutligen bör parkhäng vara en uppskattad aktivitet att göra i Moskva. Gorkijparken, eller ”Kulturparken” som är dess officiella namn, ligger längs Moskvafloden och är Moskvabornas motsvarighet till Central Park. Här finns allt som behövs för att både turister och ryssar ska kunna koppla av från storstadsbruset. Under vintertid förvandlas en del av parken till skridskobana.

Fem uttryck som kan vara bra att kunna:

# 1. Hej – Privjet

# 2. Hej då – Do svidanja

# 3. Tack Spasiba

# 4. Ursäkta – Isvinitje

# 5. Ja/NejDa/Njet


Läs mer om Moskva i min artikel för Reseguiden: From Russia with love. Har ni fler tips på saker att göra i Moskva ? Dela gärna med er!

4 comments

  1. Skulle faktiskt oxå vilja åka dit! Blev ännu mer sugen av denna inspirerande läsningen. Kram

    1. Ja, det är verkligen en häftig stad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close