Close
En lista om att resa

En lista om att resa

Att planera inför en resa känns ibland som att beta av en enda lång lista av listor. Packlistor, Att göra innan resan-listor och listor på sevärdheter. I dagens inlägg får dock packlistan ge vika för en personligare lista om att resa.

Inspirerad av Träningsglädje/Sara Rönnes blogginlägg ”En lista om träning” kommer här en lista om att resa. Vissa av rubrikerna är tagna rakt av från inlägget på Träningsglädje (som för övrigt är en av mina favoritbloggar, in och kika!), andra är modifierade för att passa med resetemat, och en del är helt nya.

Den här resan längtar jag till just nu:

Jag har, tro det eller ej, inte kommit in i den annars obligatoriska ”komma hem-till-verkligheten-depressionen” efter att nyss ha packat upp väskorna efter en fin vecka i Italien. Men det är klart, någonstans finns det alltid en längtan efter nästa resa. För tillfället ser jag fram emot att tillbringa tre långa vintermånader tillsammans med min familj på Koh Lanta i Thailand dit vi åker i januari.

… men det här står mig upp i halsen:

Oseriösa företag som hör av sig till mig och vill annonsera i bloggen för en spottstyver, alternativt föreslår att jag ska undvika att märka ut sponsrade inlägg som just sponsrade. Inte okej!

Det här stället är mitt favoritresmål just nu:

Jag märker att jag svarar olika på den här frågan beroende på humör. Just idag är svaret USA, jag skulle gärna fira Thanksgiving där borta.

Det här prioriterar jag bort till förmån för mer pengar i reskassan:

På ett övergripande plan är det boendet. Vi har gjort ett medvetet val att flytta långt utanför Stockholms innerstad för att istället få mer pengar över till annat (läs resor). På det vardagliga planet är det saker som frisörbesök och nya kläder som får stå tillbaka till förmån för flygbiljetter. När jag var liten tänkte jag i termer som ”tänk hur många tuggummin jag skulle få för den här tröjan…” Nu låter det istället ”hm, den här prislappen motsvarar en resa till …”.

Just nu stör jag mig på det här i resebranschen:

Ett fenomen som jag kallar ”resesnobbism”. Jag har märkt det i olika sammanhang på senaste tiden och det hemska är att jag själv är en del av fenomenet! Det är okej att bara vilja åka på charterresor istället för att sätta ihop sin resa själv (här får jag bita mig i tungan: ”DET FINNS JU SÅ MYCKET MER ATT UPPLEVA ÄN ATT BARA ÅKA PÅ CHARTERRESOR HELA LIVET!”). Att resa till grannbyn är också en resa, begreppet ”resa” är brett och fritt att tolka som man vill. Ingen har patent på ordet, allra minst jag själv.

En resetrend jag tror, eller hoppas, kommer att gå över är:

Alla former av resor där djur, människor eller miljön far illa (jag är väl medveten om att jag själv bidrar till negativ inverkan i miljösammanhang genom alla flygresor). På vissa plan går det i rätt riktning, ett exempel är att Ving, Fritidsresor och Apollo alldeles nyligen fattade ett gemensamt beslut att inte erbjuda elefantridning och djurshower på sina resmål.

Det här har jag en förmåga att prioritera bort i resväskan:

Böcker! Tyvärr alltså. De senaste åren har böckerna i resväskan fått ge vika till förmån för blöjor, välling och andra barnrelaterade prylar. Dels handlar det om utrymme i väskorna, dels att jag helt enkelt inte har ro att läsa just nu – vilket är väldigt ovanligt för att vara mig. Men allt har sin tid antar jag.

Jag står inte ut med:

Äcklig flygplansmat till hutlösa priser. Hur svårt ska det egentligen vara att servera fräsch och god mat för ett överkomligt pris?

Skulle jag bara få resa till en plats i resten av mitt liv skulle det vara:

Sturkö, mitt sommarparadis i Karlskronas skärgård. Jag tröttnar aldrig någonsin på den platsen.

Det allra roligaste respektive tråkigaste med att resa är att:

Roligaste? Känslan av att vara på väg. Att världen ligger för mina fötter. Förväntningar inför nya möten, nya vyer och nya intryck. Tråkigaste? Känslan av att allt är förgängligt och har ett slut, vilket blir extra påtagligt under en resa med en tydlig början och ett ännu tydligare slut.

Kommande vecka lovar jag mig själv att:

Kolla upp och boka hotell till januaris Kambodja-resa samt ordna med de sista detaljerna inför vår vistelse i Thailand. (Visum, vaccin och andra mindre roliga måsten som hör resandet till.)

Det vore hemskt roligt om ni också ville haka på och skriva en lista om att resa – kommentera nedan så länkar jag gärna till eventuella blogginlägg: Bara BrittisktTravel on a Cloud, Scottish Moments, Discovering The Planet, Monnah, Resedrömmen, Oh darling, Jennifer Sandström, Dryden, Malena och ShanghaiTowis, FABF’ÄMME, Marvelicious.

taiwan

Taiwan. Foto: Damion.

36 comments

 1. men ja – USA! kan aldrig tröttna på det. vill till colorado typ NUUUU!

  1. Jag har varit i USA 5 ggr, men aldrig i Colorado. Det kanske är dags!? Tack åter igen för inspirationen, utan dig ingen lista. 🙂

 2. Mkt bra iniativ! Hänger på så snart jag har tid! Jobbar galet mkt nu bara! Kurs å flyger igen! Härliga bilder fr Italien! Kramar

  1. Tack Lina! Hoppas att det lugnar sig på jobbfronten snart. Kram

 3. Jag brukar ha så många pågående inlägg på gång samtidigt, att jag sällan känner
  att jag har tid att vara med på roliga listor. Men denna var faktiskt kul och det
  kommer ett inlägg senare i veckan :)….

  1. Ser fram emot att läsa ditt inlägg Daniela.

  1. Tack Charlotta, ska genast in och läsa din lista. Kul att du hakar på!

 4. Helena FREEDOMtravel says:

  Vet inte om min kommentar kom fram? Provar att ta bort namnet till websidan och testar igen…

  Kul lista! Jag hänger kanske på, om jag får en ”lucka” i allt annat jag vill blogga om 😉 Kan verkligen hålla med om att jag är trött på alla oseriösa bolag som vill annonsera – mest trött på att man inte får skriva ut att det är ett samarbete. Hur länge kan de fortsätta uppvigla till lagbrott…??? Förstår att du inte hinner läsa, med små barn. När det gäller plats i packningen har vi löst det med en läsplatta (ej Ipad). Supertunn och superlätt och rymmer 2000 böcker 😉

  1. Jodå, den kom fram! Bra tips med läsplatta… men är det verkligen ”samma känsla”. Jag älskar att bläddra mellan sidorna i en bok. Men man kanske vänjer sig? Angående oseriösa bolag – jag tror och hoppas att vi är på rätt väg där. Inte minst eftersom det nu finns så många bra nätverk och att vi bloggare pratar sinsemellan.

 5. Vilken rolig lista! Blir så sugen på att hänga på! Ska försöka få till min variant av listan i morron! Kul! Känns så ”spännande” nu att blogga för jag har gjort en totalrenovering på bloggen och bytt till wordpress… så nu ser det helt annorlunda ut, både för läsaren och när jag skapar inläggen 🙂 Så mycket nytt att lära sig.. puh:)

  1. Tack, ser fram emot att läsa din lista också. Spännande med totalrenovering. Jag tyckte det var jätteläskigt att byta från Blogger till WordPress, men är SÅ glad att jag gjorde det!

   1. Ja läskigt var det 🙂 Men det kändes som nåt som måste göras, så det blir bra hoppas jag.
    Förresten, har publicerat min lista nu: http://www.scottishmoments.com/packtips-saltlakrits-och-att-absorberas-i-nuet-en-lista/

    1. Min syster bor i Skottland, hennes resväska brukar liksom din vara full av godis – haha!

 6. Vilken rolig idé! Kul att läsa din lista, där jag instämmer på flera punkter. 🙂

  Det var förresten just detta inlägg som fick mig att ta steget och starta en allmän reseblogg!
  Tusen tack för inspirationen, Aniika!

  Nu har jag också gjort en egen lista, på nya bloggen Travel on a Cloud. Välkommen dit! http://www.travelonacloud.com/2015/10/en-lista-om-att-resa.html

  1. Vad glad blir Anna – att höra att du inspireras betyder att bloggen fungerar som jag vill att den ska! 🙂 Jag har precis varit inne och läst din lista, jättekul att läsa hur ni andra tänker kring samma rubriker.

 7. Varsågod! Det märks att jag inte tillhör rätt målgrupp på mina tråkiga och okunniga svar! http://monnah.se/?p=9464

  1. Vad kul att du är med. Och du, det finns varken tråkiga eller okunniga svar! (och du, utan dig hade inte ens funnits något Resfredag.)

  1. Spännande, ska genast in och läsa.

 8. Blev så inspirerad av detta! Svarade också på frågorna 🙂 http://jennifersandstrom.se/2015/10/25/helgens-resedrommar-tankar/
  Och så kul att läsa alla svar med olika tankar och drömmar, och åsikter 😉

  1. Ja, men vad kul att du blev inspirerad kära resebloggskollega! :)! Var precis inne och läste dina svar. Weekend i München låter absolut lockande…

 9. Verkligen ett bra iniativ det här Aniika!

  1. Åh, tack Helena! Jag är så glad att det fick bra genomslag. Jag får i min tur tacka Sara på Träningsglädje!

 10. Vad roligt med en reselista! Älskar listor, så jag måste ju göra en jag med:
  http://malenaochshanghai.blogspot.se/2015/10/en-lista-om-att-resa.html

  1. Ja, listor är aldrig fel. Det gav mig dessutom en bra anledning att kika in på din blogg också!

 11. Kul, jag fick ping på det är inlägget idag (!) och jag har ju så klart gjort en egen lista redan när det begav sig. 🙂

  Funderar på det där med ”resesnobbism”. Jag gillar inte heller det riktigt men funderar på om jag själv är en del av det? Ser folk på mig som en resesnobb som åker högt och lågt hela tiden?

  1. Jag var inne och uppdaterade inlägget idag (rensar lite i bloggen), men hade faktiskt inte koll på att pingarna körs igen vid uppdatering. Sorry… Tror nog ändå att folk generellt ser resebloggare som resesnobbar i viss mån. Sorry igen, haha!

   1. Sorry? Don’t say! Fint med pingar, städa blogg och hitta gamla fina inlägg! Jag hade glömt bort det här temat och reagerade på det du skrev i början. ”Vaddå, hon har väl precis kommit från Åre och inte Italien?” Haha!

    Här landade min lista: http://www.dryden.se/2015/10/en-lista-om-att-resa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close