Close
För ett år sedan var vi i Thailand…

För ett år sedan var vi i Thailand…

… och njöt något alldeles oerhört av färgrika solnedgångar, varma vindar och kravlöshetens befriande känsla.

När mitt Facebookflöde svämmar över av bilder från vänner och bekanta som återvänder till Koh Lanta år efter år är det oundvikligt att resmagen börjar kurra. Jag hade gärna tagit med hela släkten och flyttat dit halvårsvis. Fast det är klart, alla i min omgivning är inte lika begeistrade över fenomenet ”thaimout”. Häromdagen pratade jag med min pappa i telefon om mina framtidsplaner och nämnde kort vår dröm om att återvända till Thailand. Min fars reaktion lät inte vänta på sig: ”Ni åker väl inte tillbaka till Thailand och bor där, det är ju bara en låtsasvärld!”. Och ja, för en hårt arbetande skogsarbetare som gillar husmanskost och som inte har ro att sitta ner i mer än några minuter åt gången skulle en längre Thailandsvistelse skulle vara outhärdlig. Dessvärre har min pappa fått en dotter som helt har snöat in på vita sandstränder, vattenmelonsmoothies och barfotaliv, och som troligen just därför kommer att återvända till Thailand både en, två och tre gånger under längre perioder framöver. Varför? Tja, scrolla ner får ni se.

äventyrare

barnen_om_thailand1

Lanta_festival

Lanta_festival

thailändskor

guide om koh lanta

thaimout

thai_cat

coconut_grove

coconut_grove

thaimout

Är ni sugna på att läsa mer om våra långvistelser på Koh Lanta i Thailand? Här finns alla inlägg samlade.


Hur är det med er, tänker ni som min pappa eller mig? Lockar en längre vistelse i Thailand, eller skulle ni få spader av att vara där under flera månader i sträck?

30 comments

 1. Längre vistelse, absolut. Thailand, kanske inte. Resa långt bort och göra något annat, absolut. Sitta ner och göra minsta möjliga i ett kvartal, kanske inte. Om Maria och tjejerna skulle vilja haka på, absolut. Om deras pappa skulle jubla… kanske inte. 😛

   1. Hehe, gissade nästan det.

  1. Intressanta tankegångar. Jag är jättesugen på att testa något annat än Thailand en längre period, men verkar inte få med mig min man på det spåret. Han älskar allt som har med Koh Lanta att göra, eller hm, kanske specifikt beachvolleybollen på Slow Down… 🙂

 2. Åh såna härliga bilder. På lördag åker vi – hurra!

  1. Alltså, jag kommer att GRÅTA när jag ser dina bilder… 🙂

 3. Å som jag längtar tillbaka. Kom hem från Khao Lak för 5 dagar sedan. Vi gärna stanna längre nästa gång

  1. Åh, men då har du känslan med dig ett bra tag framöver. Låter underbart!

 4. Men, vilka magiska bilder! Jag har varit i Krabi och det var så jäkla fint. Med min mamma när jag var 17. Skulle nog absolut kunna åka tillbaka, men just nu finns annat på listan som lockar. Kanske en dag när barn finns med i bilden? Vem vet… 🙂 Blir ju inte mindre inspirerad av den här typen av inlägg iaf 😉

  1. Ja – det är ju alla dessa andra resmål som lockar och pockar… I know the feeling. 🙂

 5. Jo, det skulle jag lätt kunna göra. Och inte mindre sug efter det här inlägget!

  1. Eller hur! Vi drar! Imorgon!?

 6. Grymt sugen!!!!! Minns fortfarande när du berättade om det på Rosa Skrot för lääänge sen… verkar aldrig bli någon Thaimout för mig 🙁 tyvärr 🙁

  Hoppas någon gång kanske… kramar

  1. Rosa Skrot, ja, det var verkligen länge sedan. Tänk vad tiden går snabbt. Kanske en dag Lina, vem vet!?

 7. Mmm härligt! Just nu efter vår Thaimout känner jag mig faktiskt mätt, men 2018 åker vi tillbaka! Gärna lite extra länge på Koh Jum. Paradiset!

  1. Åh, redan spikat alltså? Vi drömmer också om en repris 2018, får se om allt klaffar. Då måste jag alltså boka in en tur till Koh Jum säger du?

 8. Vi ska om tre år bosatta oss i Thailand i ett år, innan vår största resa börjar. Mest för att vi alla tre (min dotter, min man och jag) ska lära oss thailändska. Jag pratar svenska med min dotter eftersom jag pratar mkt bättre svenska och varken kan skriva eller läsa thai. Och så att min dotter får absorbera thai kulturen! Min familj bor i Bangkok så vi har tänkt att bo nära Bangkok men också nära till stranden. Rayong, Koh samed ellerPattaya känns inte lockande. Jag ska läsa igenom din vistelse i Koh Lanta. Låter det bra kanske packar vi våra saker dit!?

  1. Låter som en helt fantastisk plan Dawan! Jag är dock inte övertygad om att Koh Lanta är stället att vara på under ett helt år, då hade jag nog provat något annat. Håller med om att Pattaya inte är något alternativ…

 9. Är ju ett par månader om vintern i Thailand
  Iår började dock resan lite trist med översvämning i byn och på andra ställen längre söderut.
  Hade regnat i 1 vecka, i januari!
  Väldigt besvärligt i områdena kring Bang Saphan 4-6 mil söder om Huay Yang. Tusentals miste allt.
  Här i byn var det som värst i närheten av där vi bor. Stora vägen spolades delvis bort.
  Tur nog ligger vårt hus lite högre upp och vattnet kom ej in på vår lilla gata.
  Var lite otäckt ett tag med stigande vatten runt omkring oss.. Vi panikpackade i plastpåsar.
  Även sjukdom för mig och maken, bra nog inte samtidigt. Magåkomma!
  Dock kommer vi att ändra vårt koncept framöver och åka lite mera på lågsäsong.
  Börjar bli väl mycket folk här på högsäsong.
  Titti

  1. Men oj vad tråkigt att höra om både översvämningar och sjukdom, hoppas det är okej nu.

 10. Glömde skriva att översvämningar berodde på att en damm i bergen flödade över p.g.a. allt
  regnande.
  Därav de stora vattenmassorna.
  Titti

  1. Ja, har förstått att det har varit ovanligt mycket regn i Thailand den här säsongen!

 11. Vilket inspirerande inlägg! Jag har bara kommenterat en gång tidigare och det var innan vi skulle åka till Taiwan i höstas. Det blev en fantastisk resa och jag hade så mycket nytta av dina inlägg om landet, tack!
  Vår familj drömmer om att åka utomlands i några månader och kan gräma oss att vi aldrig fick till det under våra två föräldraledigheter. Men vi köpte bl a hus istället och det blev i alla fall ett par kortare resor. Men vi har det som mål någon gång även om det kanske inte blir till just Thailand och inte i samband med föräldraledighet. Och ibland är det skönt att i alla fall ha en dröm som man kan njuta av ett tag innan äventyret blir av på riktigt:).

  1. Åh, blir SÅ glad över sådana här kommentarer – tack Jessica! Kul att höra att inläggen faktiskt kommer till nytta. Visst är det fint att ha drömmar att sikta på, ibland kan just drömmarna vara halva nöjet…

 12. Fick jag chansen att inte ha åtaganden så jag kunde bo längre någon annanstans skulle jag nog välja USA igen. Usch, jag är så tråkig! En månad tillbaka i Thailand hade jag dock kunnat tänka mig för att ”göra ingenting”.

  1. Jag tror du hade behövt en månad för att komma ner i varv, sedan ytterligare två för att börja andas på riktigt. Kram!

 13. Absolut, I love it! 🙂
  Kanske inte just till Thailand, men jag har många andra platser på min lista där jag gärna skulle bo halvårsvis. Förhoppningsvis blir det även så en dag, eller kanske 8 månade borta och fyra månader hemma.

  1. Låter som drömmen!

 14. Tack för en riktigt inspirerande blogg. Jag och min familj var 5 veckor på Ko Lanta samtidigt som ni 2016 och vill gärna åka tillbaka nästa år igen. Skulle ni välja Sai Naam eller Slow down om ni åkte tillbaka, eller något helt annat ställe? Jag har så svårt att välja själv och besökte tyvärr aldrig Slow down så jag kan inte riktigt jämföra de två men det verkar vara ett intressant alternativ. Vi kommer inte ha skolbarn så närheten till skolan på Klong Dao spelar ingen roll. Jag tyckte generellt sätt att Klong Dao var väldigt rörigt med så mycket trafik och lite för turistigt. Däremot var det ett schysst restaurangutbud, Jag älskade stranden längst ner på Long beach och närheten till Relax bay men saknade fler strandrestauranger och kvällsliv på stranden när vi bodde på Sai Naam, även om det fanns några få riktigt bra ställen. Det blev lite tråkigt att ofta äta uppe vid vägen och vi har så kvällströtta barn att vi inte tar oss iväg allt för långt och för många gånger i veckan på kvällen. Egentligen tycker jag stämningen på Klong Khong är riktigt härlig men jag vill bo riktigt bekvämt med bra pool och andra svenska familjer för barnens skull. Vet du något om Sunset residence? Frågar jag barnen vill de absolut tillbaks till Sai Naam och poolen var perfekt och restaurangen toppen men det är det där om gräset är grönare… Jag gillar ju strandhäng på kvällarna och tycker det är lite jobbigt att alltid tänka på taxi och vill absolut inte köra moppe. Tänkte att du är ju expert!

  1. Hej Maria, tack för din fina kommentar! Vi tänker nog lite olika där, jag och min man. Han vill tillbaka till Slow Down på grund av beachvolleybollen som spelas flitigt där – medan jag ÄLSKAR Long Beach och gott kan tänka mig att bo på Sai Naam igen. Tycker precis som du att Klong Dao är lite för stökigt. Samtidigt gillar jag att hänga på Slow Down – det beror helt på vilken stämning ni är ute efter!

   Våra barn älskade Slow Down eftersom de hade så många andra barn att leka med, vilket jag kan känna har både för- och nackdelar (kan bli lite FÖR intensivt ibland). Är ni sociala och vill umgås mycket med andra (svenska familjer) är Slow Down bra, vill ni hålla er lite mer för er själva är Sai Naam bättre.

   Jag kan tänka mig att bo på Klong Khong och Klong Nin också, där är inte lika mycket svenskar, och inte lika mycket trafik. Jag känner tyvärr inte till Sunset residence.

   Sammanfattningsvis, tänk efter vad ni vill ha ut av vistelsen där nere. Varje ställe har sina för- och nackdelar! Jag tror det blir bra vad ni än väljer, det brukar vara så på Koh Lanta! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close