Close
En reseblogg utan utlandsresor, hur funkar det?

En reseblogg utan utlandsresor, hur funkar det?

I november är det tre år sedan jag var utomlands. Tre år! Det är en väldigt lång tid för en person som älskar att se sig om i världen.

Hösten 2019 reste jag till Mauritius för en veckas konferens med folk i resebranschen. Vi snackade framtidsplaner, innehållsskapande och passion, men diskuterade också för- och nackdelar med att promota resor. Ingen tänkte tanken att världen snart skulle stängas ner på grund av en pandemi.

Läs mer: Att göra på Mauritius – tips för en aktiv semester

Sedan åkte alla hem, med nya bekantskaper och erfarenheter i bagaget. Några månader senare såg jag mina nyfunna vänner sitta i karantän världen över, vissa med stenhårda restriktioner. Tiden gick. Känslorna var all over the place, lugnt sagt. När jag och min man i början av 2022 på allvar började prata om utlandssemester med familjen hade giltighetstiden för barnens pass hunnit gå ut. Vi fick tid hos polisen i september, och orkade faktiskt inte in i karusellen för att kriga om nya tider på andra sidan Sverige. Så stark var tydligen inte utlandslängtan, hos varken mig eller Tobias. Vi hade dessutom fullt upp på hemmaplan med en nystartad verksamhet som tog i princip all vår vakna tid. Efter det följde flygkaos och bilderna från diverse flygplatser över världen fick mig knappast att ångra vårt beslut. Tiden gick och Resfredag blev en reseblogg utan utlandsresor. Vissa gör ett statement av det, går ut med buller och bång om att de aldrig mer ska flyga på grund av klimatsituationen, eller besöka vissa länder pga politiskt styre etc. Så är det inte i mitt fall. Jag har alltid skrivit mycket om Karlskrona, vilket senare lade grunden till Resfredags Svenska Pärlor och en massa spännande och lärorika resor över hela landet. Jag blir stolt när jag hör att vänner, bekanta och bloggläsare hittar inspiration och tips till sina resor inom Sveriges gränser här i bloggen. Och jag kommer absolut att fortsätta skriva om och lyfta fram Sverige som resmål i alla möjliga sammanhang (det gjorde jag även innan både flygskam och pandemi slog till om någon undrar). Men visst vill jag utomlands framöver! Det finns ingen veckan om den saken. Det ena behöver inte utesluta det andra, eller?

En reseblogg utan utlandsresor?

Jag skulle ljuga om jag sa att de senaste åren har varit de bästa i mitt liv, och att jag inte saknar utlandsresorna. Sverige är fantastiskt på många sätt, väldigt många sätt, men jag tror ju att det är bra att vidga perspektiven mellan varven. Jag kan längta till andra vyer, kulturer och sammanhang, men också den bubblade känslan av äventyr och nya lärdomar.

tips om mauritius
cykla på mauritius20

Så, vilket land längtar jag mest efter just nu? Skottland, helt klart. I november är det alltså tre år sedan jag kom hem från min senaste utlandsresa, och just november kommer att bli den månad jag åker utomlands igen. Det nalkas släktbröllop i Skottland, och det uppdämda behovet av festligheter ska tas igen – med kilt och allt! Jag ser fram emot att skapa nya minnen tillsammans med nära och kära.

Den här sommaren är den blivande bruden, som alltså kommer från Skottland, här i Sverige för att hälsa på. Hon har aldrig besökt Skandinavien och är angelägen om att lära känna sin blivande mans kultur, släkt och vänner. Förutom Jane har ett gäng internationella gäster hunnit passera här på ön i sommar, bland annat från Ryssland, USA och Japan. Det är spännande att se hur barnen springer runt och försöker kommunicera genom en blandning av tyska, engelska, svenska och ryska. Det är bra att mötas över gränserna, det är bra att vidga sina vyer. Det kommer jag alltid att tycka, även om min längtan utomlands faktiskt inte är så stor just idag. Det brukar bli så under veckorna hemma i Blekinge. Jag har fortfarande semester och funderar just nu över att pricka av ett par resmål från min svenska önskelista innan vardag och jobb drar igång igen. Och så fortsätter jag såklart att drömma om våra thaimouts på Koh Lanta. Kanske, kanske får vi till det igen inom rimlig framtid!?

Hur tänker du om utlandsresor just nu? Njuter du järnet av dem, kommer du att boka fler eller färre jämfört med hur du brukade resa innan pandemin? Berätta gärna!


Omslagsbild Mauritius, 2019.

8 comments

 1. Jag bor ju utomlands, så jag har ju massor att upptäcka i mitt nya land. Hade jag bott kvar i Sverige hade jag nog klättrat på väggarna.. så är djupt tacksam över att vi hittade vårt hus här mitt i pågående pandemi. Men utanför Portugals gränser har jag ingen lust att åka just nu. Kanske en tur med bilen till Spanien, men inga längre sträckor och inte heller några långresor finns det sug för just nu. Och det är fine det också 🙂

  1. Vilken tajming med er flytt mitt i allt, förstår att ni har massor med härligheter att upptäcka både nära och längre bort.

 2. Jag har rest nästan som vanligt de senaste 3 åren. Färre pressresor dock – mer egna resor. Kul med Skottland! Dit ska jag med i oktober, dock inte för bröllop!

  1. Egna resor är ju härliga eftersom det finns sådan frihet! Hurra för Skottland, ett av de bästa resmålen jag vet.

 3. Åh, avis! Vill också på skotskt bröllop. De verkar så kul även om det är fint söder om gränsen också. Min resa tillbaka till England nyligen var så välbehövlig av flera skäl. Nu längtar jag faktiskt tillbaka massor men också till många andra platser. Det var så härligt att åka genom Tyskland igen. Sommaren trivs jag annars bra just härhemma.

  1. Vad fint att ni fick komma tillbaka och kanske landa i allt som har hänt? Men också skapa nya minnen. Sommaren är fantastiskt i Sverige, min son sa nyss att han är SÅ nöjd med den här sommaren. Vänner, lugnt tempo, men också lite miniresor i semestern (Gotland och Bohuslän).

 4. Jag tror att jag inte tänker resa mer… men jag bor på ett riktigt rövigt ställe om jag ska hålla det, i norra Sverige. Kanske jag inte ska resa mer, men flyttar utomlands istället 😀

  1. Rövigt ställe låter deppigt… bra plan att flytta utomlands tycker jag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close