Close
Att starta en podcast om resor (och tankarna 4 år senare)

Att starta en podcast om resor (och tankarna 4 år senare)

Nyligen fick vi en fråga till Att resa-podden: ”Hur kom det sig att ni startade en podcast om resor?” Ja, alltså hur kom det sig egentligen? Tanken att starta en podcast om resor hade funnits hos mig ganska länge, men väcktes på allvar under en pressresa till Finland tillsammans med Lisa under sensommaren 2015. Lisa och hennes familj var inbjudna till Borgå/Porvoo utanför Helsingfors för att uppleva en weekend med barnfamiljsfokus, och Lisa bjöd i sin tur med mig eftersom hennes man inte kunde hänga med. Lisa och jag hade umgåtts lite grand i bloggsammanhang efter att ha följt varandras bloggar under flera år – men det här var första gången vi reste ihop.

lofsan plan sverige
Tjejmilen 2012, Lisa hann smita innan fotot skulle tas!

Vi blev introducerade för varandra av Lovisa ”Lofsan” Sandström under Tjejmilen 2012, och insåg snabbt att vi hade mycket gemensamt! Under resan till Finland några år senare hann vi avverka många ämnen, jag och Lisa, bland annat att vi saknade en personlig podcast om resor. Och vore det inte en bra idé att fylla det där hålet på marknaden själva!?

kryssning
Våra barn Julia och Max, på väg mot Finland 2015.

Sagt och gjort, det första avsnittet av Att resa-podden släpptes den 1 december 2015…

att resa-podden Ecuador
Att resa-podden i Ecuador, 2019.

… och fyra år och nästan 100 avsnitt senare har vi hunnit avverka ett antal teman, gäster och resmål tillsammans. Tänk om vi hade vetat det när vi satt skissade på våra planer i ett dragigt vandrarhem några mil utanför Helsingfors.

Att starta en podcast om resor (och tankarna 4 år senare)

podcast om resor

Vi anlitade ett proffs för att skapa vår logga och efter många turer fram och tillbaka satte vi igång att spela in vårt första avsnitt (min röst var typ darrig av nervositet). Lisa är den tekniska av oss, så hon tog tag i hosting, uppladdning, klippning och allt jag själv fick ångest över. Själv började jag rodda med samarbetspartners, och faktum är att vi blev sponsrade redan för vårt första avsnitt.

att resa-podden

Vi bestämde oss tidigt för att ha med gäster i podcasten för att täcka upp för de teman eller destinationer vi själva inte har full koll på. Poddens första gäster blev Helena och Peter från bloggen FreedomTravel, som fick berätta om sina månader ute i Europa med husbilen. Jag minns att Meja, Lisas yngsta dotter, var nyfödd och låg och gnydde på Lisas axel när vi spelade in avsnittet. Just pusslandet med våra familjescheman har varit ett återkommande tema under de här åren. Många avsnitt har vi spelat in efter läggdags; ”NU SOVER ÄNTLIGEN LILLAN, NU KÖÖÖÖR VI!” – en strategi som har resulterat i mer eller mindre pigga avsnitt.

att resa-podden

Under de här åren har vi anlitats som reseexperter i olika sammanhang…

… och vi har också fått möjlighet att åka på skräddarsydda jobbuppdrag för att sprida ordet om både svenska och utländska destinationer.

lofsan att resa podden
Förra året gästades vi av Lofsan i ett avsnitt om träningsresor.

Gästerna har varit många och är fortfarande ett återkommande tema i Att resa-podden.

att resa-podden

Vi har kastats mellan pepp (”det här är så sjukt kul!”) till depp (”gah, jag orkar verkligen inte klippa en enda minuuuut till av den här podden!”). 

Ibland har jag funderat över om det är dags att säga hej då och tacka för oss, eller om det är värt att köra vidare. (Tänk om jag hade lagt all podd-tid på den här bloggen istället!) Sedan landar jag i att det finns SÅ många ämnen kvar att prata om, så många gäster att intervjua och så många resmål kvar att drömma oss vidare om. Varken jag eller Lisa känner oss redo att sluta podda än på länge!

Fyra år med Att resa-podden, en podcast om resor

#1. Mest inspirerande gästen:

Foto: Helena Olmås

Vi har ett helt gäng vid det här laget, men jag måste ändå säga Helena Olmås, om vandringen som tog henne genom hela Nya Zeeland.

Lyssna här: Att resa genom Nya Zeeland till fots

#2. Mest otippade inspelningsplatsen:

guayaquil ecuador
Utsikt från hotellrummet efter vår podcastinspelning.

Ett hotellrum vid Guayaquils flygplats i Ecuador, efter några fantastiska dagar både på fastlandet och ute på Galapagosöarna.

Lyssna här: Att resa till Ecuador och Att resa till Galapagosöarna

#3. Jobbigaste situationen (situationerna):

livepodd att resa-podden

För ganska exakt 3 år sedan var vi tillfrågade att livepodda om resetrender på Caravan. Vår första livepodd, som vi hade sett fram emot så länge! I samma veva gick min pappa bort, och att köra livepodd kändes långt ifrån aktuellt från min sida. Lisa styrde upp sällskap på scenen med kort varsel (tack Peter/FreedomTravel!) och allt löste sig som det skulle.

Några månader senare hade vi ett inbokat jobb med Att resa-podden i Österrike. Samma vecka vi skulle åka dog min mamma… och Lisa åkte istället med sin man Henke. Mitt i allt det jobbiga rullade det på med podcasten, och vi släppte avsnitt typ varannan vecka ”som vanligt”. Kanske behövde jag vardagen mitt i allt, även om jag förmodligen hade mått bra av en längre paus från det mesta nu när jag tänker tillbaka på det.

#4. Mest uppskattade avsnittet bland lyssnarna

familjeresa fjällen

Jag får nog ändå säga avsnittet där vi gästades av våra respektive män, för att höra om deras syn på oss och vårt resande. Det var också ett riktigt kul avsnitt att spela in.

Lyssna här: Att resa med våra män

#5. Mest starstruck (jag alltså!)

utställning på fotografiska Jimmy Nelson

Under en pressvisning på Fotografiska fick vi möjlighet att intervjua Jimmy Nelson, en av mina absoluta favoritfotografer i hela världen. (Det aktuella avsnittet är för övrigt ett av våra mest uppskattade avsnitt hittills.)

Lyssna här: Att resa till många länder (och att räkna eller inte?)


Du hittar alla podcastavsnitt på Att resa-poddens hemsida. Podcasten finns också på Spotify och i podcastappar.

4 comments

  1. Så roligt att läsa den historiska sammanfattning och samtidigt känna hur mina relation till er förändrats under åren vilket påverkat hur jag läser era bloggar och hur jag hör er i podden. Ni gör verkligen ett superjobb!

    1. Tack Linda! Vore kul att höra HUR förändringen har påverkat dig i läsandet och lyssnandet, det får du berätta mer om vid tillfälle. 🙂

  2. Oj, har det gått 4 år redan!? Minns det ju som igår när ni var här och vi var med i podden. Jätteroligt! 🙂

    1. Ja, FYRA år! Då hade ni typ precis kommit hem från ert äventyr. Tänk vad tiden går…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close