Close
Europas kulturhuvudstad 2020 (och veckans fem)

Europas kulturhuvudstad 2020 (och veckans fem)

Hej då januari (du kommer INTE att vara saknad) och hej februari! Här kommer veckans fem i en salig kompott från kulturhuvudstäder till virus. Jag hoppas att ni får en bra helg! Själv ser jag fram emot ett veckoslut fullt av roligheter – jag ska läsa, gå på bio (äntligen ska jag se ”Unga Kvinnor”, som jag har längtat!) städa inför kommande middagsgäster, gå på innebandymatch och fortsätta projekt Skogspromenader. Bra mix om jag får säga det själv!

Europas kulturhuvudstad 2020 (och veckans fem)

#1. Galway på Irland och Rijeka i Kroatien föräras med titeln Europas kulturhuvudstad 2020

Det här med kulturhuvudstäder är en spännande historia. Projektet ”Europas kulturstad” (som senare ändrade namn till Europas kulturhuvudstad) startades 1985, med syftet att föra Europas folk närmare varandra. Städerna väljs ut av en jury bestående av sju personer samt en rekommendation av kommissionen. När Stockholm utsågs till kulturstad sköt tydligen besökssiffrorna i höjden något enormt, och biljettförsäljningen till exempelvis opera, museer och teatrar ökade med 72 procent jämfört med tidigare år.

För egen del blir jag lockad att resa till de flesta städer som föräras titeln. Epitetet kulturhuvudstad innebär uppenbarligen att det finns potential och som bonus händer en massa roligheter i staden under det aktuella året.

att resa till Irland
Irland, juni 2018.

I år utnämndes Galway på Irland och Rijeka i Kroatien som kulturhuvudstäder. Med tanke på vår lyckade resa till Irlands västkust för ett par år sedan hade jag kunnat boka en resa dit igen utan att ens blinka.

Läs mer: Tips om Irland och Nordirland – gröna kullar och vilt hav

Rijeka lockar dock inte alls, baserat på det jag har läst om hamnstaden. Jag blir dock mer än gärna motbevisad, vad säger ni som har varit där?

#2. Fantasiresor om att semestra billigt på radio P1

årets bloggare
Sofia/Fantasiresor.

Det är alltid lika kul att höra och se mina resebloggskollegor i olika mediarapporteringar, den här veckan var det Sofia/Fantasiresor som gästade radio P1 med temat billiga resor.

Lyssna här: Så semestrar du billigt i sommar

#3. Coronaviruset

Det går väl inte att skriva en ”veckans-fem” utan att nämna Coronaviruset som alla snackar om (och skriver om) just nu. Vi körde en snabb frågerunda på Att resa-poddens instastory häromdagen, och de allra flesta som svarade verkade faktiskt ganska lugna. Typ ”mindre dödlighet än vanlig influensa, inte orolig.” Å andra sidan skrev flera att de förmodligen hade varit mer nojiga om de faktiskt hade haft en resa till Asien inbokad inom de närmasta dagarna. Vad tänker du om hela Coronakarusellen?

#4. Höga Kusten – Sveriges snabbast växande destination

skuleskogens nationalpark höga kusten

Igår kom ännu ett pressmeddelande om ett nytt rekordår för turismen uppe på Höga Kusten. Höga Kusten-hajpen är med andra ord inte bara en snackis, nu kommer också siffror svart på vitt om utvecklingen. Här kan ni läsa hela pressmeddelandet.

Själv besökte jag Höga Kusten för första gången i somras och alltså, är det någon destination som är värd sin hajp så är det denna! Vill du köra en spontanare och åka dit redan nästa helg? Boka in dig på Höga Kusten Winter Hike, den lär vara magisk och jag vet att det finns platser kvar.

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#5. Nytt avsnitt av Att resa-podden!

att resa-podden

Japp, i veckan släppte vi ett nytt avsnitt av Att resa-podden – det nittiofemte i ordningen. Den här gången spelade jag och Lisa in på plats i Säfsen, medan våra småtjejer låg och sov (helt utslagna efter dagarna i skidbacken). Det var ett extra roligt avsnitt att spela in eftersom Lisa äntligen berättade om planerna inför hennes och familjens stora familjeresa över jul och nyår. Tanken var att jag skulle få gissa på några olika alternativ, men faktum är att jag gissade rätt på första försöket… Så väl känner vi varandra, tydligen!

Lyssna här: Att resa under 2020


Omslagsfoto: Slieve League, Irland. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

4 comments

  1. Jag har varit till Galway!
    Sommaren 1991 med min f.d. make när vi reste runt på Irland i hyrbil.

    1. Du hade koll läget redan då Titti! Så vad tyckte du om Galway?

  2. Kul med kulturhuvudstäderna! Blir särskilt sugen på Galway efter höstens Irlandsresa som väckte mersmak. Kanske dit the powerladies ska ta sig i år? Tack för tips och länk förresten <3

    1. Ja, hänger GÄRNA med till Galway!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close