Close
Visum till Thailand

Visum till Thailand

Vad ska man som turist egentligen tänka på när man söker visum till Thailand? För närvarande finns det två olika typer av turistvisum du kan ansöka om i Sverige: turistvisum för en inresa (single entry) och turistvisum för multipla inresor (multiple entry).

Till att börja med behöver man inget visum om man åker som turist och ska stanna max 30 dagar, har svenskt eller nordiskt pass och det finns en utresebiljett inom 30 dagar. Här faller alltså kategorin ”vanliga turister” in, det vill säga en person som till exempel bokar en charterresa. Vill man stanna längre än 30 dagar bör man dock söka visum på förhand från Sverige. Ska du åka till Thailand krävs med andra ord antingen visum eller utresebiljett inom 30 dagar. Tänk på att reglerna är stränga, åk aldrig till Thailand utan att ha koll på vad som gäller i just din situation! I annat fall riskerar du dryga böter för overstay och i värsta fall även fängelse.

visum

Nedan listar jag kraven för turistvisum, för mer information kan ni besöka den thailändska ambassadens hemsida. Förra gången vi bodde i Thailand ansökte vår familj om visum direkt via konsulatet i Göteborg. Inför den här vistelsen tog vi dock hjälp av Alla Visum mot bakgrund av att vi ville ansöka om ett turistvisum för multipla inresor – en process som jag inte kände mig helt bekväm i med tanke på att regelverket för visum till Thailand ändrades under november 2015.

Turistvisum för en inresa (single entry):

Med ett sådant här visum kan du stanna i landet i 60 dagar. Därutöver kan du förlänga visumet på plats och på så sätt få 30 extra dagar, en så kallad ”extension”. I vårt fall skulle detta innebära att vi efter 60 dagar i landet får åka till Immigration Bureau i Krabi och betala en avgift för att få en stämpel som tillåter oss att stanna ytterligare 30 dagar i Thailand (60+30 dagar totalt). Den här typen av visum är giltigt för inresa i tre månader, vilket innebär att du måste åka in till Thailand senast tre månader efter att du har fått din visumansökan godkänd (du tjänar med andra ord inget på att ”vara ute i god tid”, snarare tvärtom). Dagarna du får uppehålla dig i Thailand börjar räknas i samma sekund du landar i Thailand. För att ansöka om ett turistvisum för en inresa behöver du följande:

 • En korrekt ifylld och underskriven ansökningsblankett (här hittar du instruktioner om att fylla i blanketten).
 • Ett oskadat pass i original, som är giltigt minst sex månader efter inresedatum.
 • Kopia av passet.
 • Två stycken passfoton i färg, max sex månader gamla. Tänk på att de ska vara i storleken 4,5 x 3,5 cm och inte 5 x 5 cm – trots att fotoautomaterna marknadsför detta format som tillämpliga för just visum. (Lär er av våra dyrköpta misstag!)
 • Kopia av flygbiljett eller bokningsbekräftelse som tydligt visar både inrese- och utresedatum.

Turistvisum för multipla inresor (multiple entry):

Visumet gäller för obegränsat antal inresor till Thailand inom sex månader. Med ett sådant här visum kan man stanna i upp till 60 dagar per inresa (därefter får man lämna landet, alternativt åka till immigration bureau för extention, se ovan). Visumet, som börjar gälla från utfärdsdatumet, gäller sex månader framåt. Det är betydligt hårdare krav på att få godkänt en sådan här ansökan än en single entry, i vårt fall krävdes det följande dokument:

 • En korrekt ifylld och underskriven ansökningsblankett (här hittar du instruktioner om att fylla i blanketten).
 • Passet i original, giltigt i minst 9 månader efter inresedatum.
 • Kopia av ditt pass.
 • Två stycken passfoton i färg, max sex månader gamla. Tänk på att de ska vara i storleken 4,5 x 3,5 cm och inte 5 x 5 cm (se ovan).
 • Kopia av flygbokning (med uppgifter om första inresa samt sista utresa).
 • Hotellbokning/bekräftelse för de första dagarna på plats i Thailand.
 • Kontoutdrag som visar att varje ansökande har och har haft minst 57 000 SEK på sitt bankkonto under en period om minst sex månader tillbaka i tiden.
 • Har ni barn krävs ett intyg om att föräldrarna kommer att stå för barnens kostnader under vistelsen.
 • Familjebevis från Skatteverket.
 • Arbetsgivarintyg eller skolintyg.

foto_visum

Faller man inte inom kategorin ”turist” finns ett antal andra visumvarianter som jag dock inte kommer att gå närmare in på i det här blogginlägget. Det gäller följande typer av visum (läs gärna mer på Alla Visums hemsida): Pensionärsvisum, Långtidsvisum ”O-A” för den som är 50+, Arbetsvisum, Affärsvisum, Studentvisum, Praktikvisum, Volontärsvisum och Familjevisum.


Inlägget är skrivet i samarbete med Alla Visum.

18 comments

 1. Hehe ja då kan det bli som för min arbetskollega som inte hade kollat upp om han behövde visum till Indien. Flög hela vägen ner blev stoppad i tullen för att han inte hade visum och fick sätta sig på första bästa flyg och åka tillbaka hem igen….

  1. Haha, men oj Jeanette, vilken mardröm! Ja, om inte annat så lärde han sig en läxa. Det gäller att ha stenkoll på alla papper…

 2. Hur funkar det när man gör en ”utresa” för att få ytterligare 60 dagar, behöver man besöka en thailändsk ambassad eller räcker det att resa ut och tillbaka?

  1. Man måste lämna landet och komma tillbaka. Åker man till Immigration Bureau och ansöker om extension (vilket kostar pengar) får man 30 extra dagar i landet.

  2. MOTM Although the cricket issue may be different, perhaps the north and south of England are similar places. I had a working class youth and a working class education, but now have a middle class job and I compensate my lack of charm and quwit-icktedness with a capacity to drink heavilly. And I recognise a lot of what you wrote. But like I say, come five o’clock in the afternoon and we always had to kick people out of the Oval – never kicked anyone out of football though.

 3. Vilken bra blogg du har, har läst och fått inspiration. Har en fråga gällande visum, du skrev arbetsgivarintyg el skolintyg. Menar du skolintyg på barnen? Eller gäller det oss vuxna? Ska göra en långresa till Thailand ?

  1. Kul att du tycker det Therese, tack! Här är det i första hand för vuxna som studerar, vi behövde inte lämna skolintyg för barnen.

   1. It¡¦s actually a cool and useful piece of info. I¡¦m satisfied that you simply shared this helpful intaomrfion with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 4. Hej! Hur ofta kan jag ofta till thailand på det vanliga turistvisumet som gäller i 30 dagar? Är det bara en gång om året? Kan jag vara 30 dagar i thailand och sedan komma tillbaka 2 månader senare och få 30 dagar igen eller ?

  1. Hej Johan! Jag vågar faktiskt inte svara på den frågan. Kolla gärna in gruppen ”Visum Thailand” på FB, där brukar folk ha stenkoll.

 5. Hej!

  Vart tog ni era foton så man får exakta mått?

  1. Hej, vi tog fotona inne på ett fotocenter (drop in) – brukar finnas i de flesta köpcentrum. Se till att kolla upp vilka mått som gäller, fotoställena brukar erbjuda lite olika alternativ. Lycka till!

 6. Hej! Jag har tänkt att stanna med min familj 90 dagar i thailand. Vi ska ansöka om turistvisa för 60dagar sen förlänga med ytterligare 30dagar på plats.

  Men jag är osäker behöver man ansöks turistvisa för barnen 5år och 0år och 3år.

  Blir ca 7000 för oss då på bara visum känns som en kraftig summa. Blir betydligt billigare om de bara är vi vuxna som behöver.

  1. Hej Linn. Jag vågar tyvärr inte svara på din fråga eftersom reglerna ändrar sig hela tiden – inte minst nu under pandemin… Mitt tips är att kolla med thailändska ambassaden.

 7. hej tack f ör en bra sida
  ska pensionera mig o tänkte vara i thai en längre tid
  måste jag verkligen ha så mkt pengar på kontot
  o 18500 efter skatt har jag inte efter skatt
  vad göra
  kan jag åka int o ut i landet efter 60dagar o var söker jag nytt visum
  mvh sten godin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close