Close
Songkran (Thailändskt nyår)

Songkran (Thailändskt nyår)

Happy Songkran, Happy New Year, ”Sawasdee Pi Mai”! Tänk vilken enorm tur vi har som har lyckan att fira nyår två gånger inom loppet av bara några månader.

Songkran igen, yippie och hurra! Det har alltså blivit dags att fira thailändskt nyår. Musiken pumpar ut från högtalare från alla håll och kanter. Folk dansar, sjunger och skrattar – men framför allt är de genomblöta. Våra egna barn är överladdade och har pratat om det stora vattenkriget under flera dagar. Strategin är tydlig: häll vatten på allt, och alla, undantagslöst.

songkran koh lanta

Det thailändska nyåret, som infaller 13-15 april, kallas alltså Songkran och inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Vår ö förvandlades idag till ett enda stort vattenkrig – det är no mercy som gäller. Vatten kastas, slängs, sprutas och hälls i mängder överallt och ingenstans. De riktigt seriösa Songkran-firarna har fixat isvatten för att maxa upplevelsen. (Alltså, det må vara hur varmt som helst här i Thailand, men att få en hink med isvatten över sig är aldrig helt härligt.)

songkran4

Ingen går fri, inte ens vår lilla Nelly, som lite lätt bekymrad och plaskvåt sitter i bärselen på min mage och säger ”oj”, och ”oj, oj”, eller när det blir riktigt blött: ”ojojojojojoj”…

thailändskt_nyår

Längs vägen finns stora behållare med vatten uppställda (och när vattnet tar slut kan behållarna uppenbarligen användas för att söka skydd, smart!).

songkran

Songkran firas inte bara här i Thailand, utan också i Laos, Burma och Kambodja.

songkran

Anledningen till vattenbombningen är att man ska fira in det nya året ren och lycklig. Man slänger också vit färg (vatten blandat med babypuder) – att bli målad vit är tydligen ett tecken på lycka.

songkran

Nelly var förmodligen öns mest skeptiska Songkran-firare: ”Men VARFÖR sprutar de vatten på mig!?


Gott nytt år på er. Here’s to a year filled with happiness!

2 comments

  1. Ojojoj! 🙂 Söt den lilla!

    1. Haha, ja, vi skrattade gott åt hennes ojande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close