Close
Att resa till São Tomé och Príncipe: tips och råd

Att resa till São Tomé och Príncipe: tips och råd

Det tropiska paradiset São Tomé och Príncipe är Afrikas näst minsta land och verkar helt okänt för de flesta. Själv hade jag inte ens hört namnet på landet förrän en poddlyssnare tipsade om platsen som ett drömresemål.

Strax efteråt tog Lonely Planet upp Sao Tomé och Príncipe på sin tio i topp-lista över bästa länder att besöka under 2019 och det är därmed hög tid att skriva ett utförligare inlägg om landet här i bloggen. Eftersom jag själv uppenbarligen har dålig koll på detta lilla land (vilket endast mäter en tredjedel till ytan jämfört med vårt eget Gotland) fick jag ta hjälp av resekonsulten Sara Grün, som hyllar detta land fyllt av regnskog, vattenfall och palmklädda stränder. Landet består i själva verket av två huvudöar, vilka in sin tur är delar i en ökedja bestående av tidigare aktiva vulkaner. Landet kallas också ibland för ”chokladöarna” tack vare sina kakaoodlingar. Här kommer ett inlägg baserat på Saras tips och råd om att resa till São Tomé och Príncipe.

karta sao tome och principe

Att resa till São Tomé och Príncipe: tips och råd inför din resa

#1. Berätta om dig och ditt reseintresse!

Jag heter Sara Grün, är 48 år, gift och har två fina, resvana barn. Lucas 10 år och Tove 7 år. Vi bor skärgårdsnära på Värmdö i Stockholm. Jag brinner för resor, det är det mest utvecklande och spännande som finns! Jag har arbetat 28 år inom resebranschen varav 17 år som VD. Nu driver jag den lilla och exklusiva resebyrån ELLGE i egen regi och har även andra uppdrag som föreläsare och affärsutvecklare. De flesta av mina resenärer är resvana och gör resor där det krävs lite mer handpåläggning än de resor man bokar själv på nätet. Jag har rest i 81 länder och mitt senast besökta resmål, São Tomé och Príncipe, hamnade direkt på min fem i topp-lista över världens bästa resmål. 

tips om att resa till Sao Tomé och Príncipe
Sara på kakaoplantaget São Tome under ett av många fina möten i landet.

#2. Hur kommer det sig att du valde att resa till São Tomé och Príncipe?

Jag saknar många platser jag besökte när jag åkte jorden runt som 18-åring.  Då var de helt unika i sitt slag, men idag är många överexploaterade av massturism. Det som då var näst intill orörda naturområden med små bungalowbyar har nu hårt trafikerade vägar, stora hotellkomplex, souveniraffärer och golfbanor. Jag ville hitta en plats som liknade det jag upplevt då, en plats där man känner sig som ett med naturen och havet, en plats säker att vara på och en plats där man tänker hållbart för att bevara det unika. På São Tomé och Príncipe fann jag allt det!

att resa till Sao Tomé och Príncipe2
Fiskmarknaden, Sao Tomé.

#3. Berätta om dina höjdpunkter från att resa till São Tomé och Príncipe.

De härliga vandringarna i regnskogen där vi badade i svalkande vattenfall och fick se och smaka på rötter, frukter och örter. En del var så kallade endemiska arter som jag aldrig tidigare sett eller smakat. Det finns inga farliga djur så det är bara att vandra fritt och upptäcka omgivningen. Vi åkte till de gamla övergivna kakaoplantagerna som vittnade om kolonialtiden då portugiserna förde hit slavar från fastlandet. Sedan 1974 är landet självständigt och flera av de gamla sjukhusen och plantagerna är numera övergivna. Det var oerhört spännande att få åka runt i byarna och se hur människor lever idag. Barnen går i skoluniform i klungor till skolan, även om det är flera kilometer. Människorna tvättar sina kläder i bäcken, plockar färska frukter i regnskogen och fiskar i havet. Det är som en resa i tiden.   

tips om Sao Tomé och Príncipe1

Där fanns snorkling, möjlighet att se sköldpaddor och delfiner. Maten var i många fall dagens fångst eller frukt och grönsaker från hotellet trädgård eller från regnskogen. Det kan nog inte vara mer ekologiskt och närodlat! En annan höjdpunkt var besöket i entreprenören Claudio Corallos chokladfabrik på Sao Tomé. Han har kommit på ett sätt att ta bort bitterheten i chokladen och framställer på sätt choklad med unik smak. Detta sker genom att, för hand, ta bort en liten millimeterstor kärna i varje chokladböna.

#4. Hur bor man på São Tomé och Príncipe?

Vi bodde i underbara bungalows direkt på stranden där regnskogen mötte de palmklädda sandstränderna. De flesta hotell och bungalows ligger utmed stranden och har även pool. Det finns allt från 3-5 stjärniga boenden. 

boendetips Sao Tomé och Príncipe
Bom Bom bungalow, Principe.

#5. Jag har tidigare nämnt här i bloggen att São Tomé och Príncipe ligger på Lonely planets tio i topp-lista över bästa länder att besöka 2019. Vad är det som gör landet unikt som resmål?  

Naturupplevelsen i detta tropiska paradis är storslagen! Lugnet är så unikt skönt på de oexploaterade öarna som i princip är täckta av regnskog med vackra sandstränder runt om. Det är fascinerande att få se människorna som bor och lever där i det närmaste med självhushåll. Trots att det är ett fattigt land som är beroende av bistånd, så träffade vi inte någon av lokalbefolkningen som tiggde.  Alla vi mötte var trevliga och gästvänliga. Här ropar man glatt ”Leve-Leve”, vilket ungefär kan översättas till ”ta det lugnt”.   

att resa till São Tomé och Príncipe1

#6. Vem ska åka till São Tomé och Príncipe?

São Tomé och Príncipe passar den resvana och flexibla resenären som vill uppleva vandringar i regnskogen, tropiskt klimat, palmklädda stränder, snorkling, fantastiska naturupplevelser och en resa till en plats som många inte ens kan hitta på kartan. 

att resa till Sao Tomé och Príncipe2
São Tomé Príncipe Pico Cao Grande, naturens version av en skyskrapa.

För att kunna upptäcka något unikt som detta lilla land behöver man vara flexibel. Infrastrukturen är inte så utvecklad så en väg kan vara den enda vägen på ön. Är den stängd för att ett träd fallit över får man vänta eller snabbt planera om. Ibland fick vi lägga om ordningen på utflykterna på grund av olika orsaker, men allt i programmet kom till slut med. Vi jobbar med väldigt duktiga, lokala guider som kan sin sak. Det finns fyr- och femstjärniga hotell, men man kan inte räkna med samma utbud på mat och dryck som i Europa. Det mesta av det man äter och dricker är ekologiskt och kommer från öarna. Undantag är bland annat vin och kött som importeras från Portugal.   

#7. Hur bokar man bästa resväg dit och bästa upplevelse på plats?

Det tar åtta timmar att flyga från Lissabon till Sao Tomé. Väl på plats gäller det att boka exempelvis boende på rekommendation. På nätets hotellbokningssidor ser du antal kilometer från flygplatsen till olika hotell, men du ser inte hur bra eller dålig vägen dit är. På grund av brister i landets infrastruktur kan det vara stora skillnader på transfertid. 

Det gäller också att hålla koll på klimatet och vilken tid på året du reser dit. Det går utmärkt att boka hela resan genom mig och då skickar man en förfrågan till resa@ellge.nu. Genom vårt samarbete med Reisebazaar i Norge har vi tillgång till den bästa kompetensen, priserna och guiderna – dessutom så har vi själva varit där. Det går att anpassa reseupplägg beroende på vilket speciellt intresseområde den specifika resenären har. Det kan vara fokus på exempelvis sköldpaddor, delfiner, snorkling, fågelskådning, fiske, regnskogsvandringar och så vidare.  

att resa till Sao Tomé och Príncipe

#8. Är det en risk att landet kommer att bli överexploaterat om fler planerar att resa till São Tomé och Príncipe?

Det är idag ett av världens femte minst besökta länder vilket bland annat beror på att det är så litet. Det innebär att det är svårt att utveckla både landet och turismen i större skala. Príncipe är till 90 procent täckt av regnskog och är ett av UNESCOs utvalda projekt som kallas Biosfärområde. Det är med andra ord ett område på jorden som anses extra viktigt att bevara både vad det gäller växter, djur och det marina livet. Staten verkar inte ha något intresse att utveckla turismen och den utveckling som skett av hotell och vägar är i stort privata initiativ.  Det här är inget kommande charterresmål så jag tror inte på en stor exploatering. Jag hoppas att fler kommer att få möjligheten att resa till São Tomé och Príncipe och därmed få uppleva denna lilla orörda pärla.  

tips om Sao Tomé och Príncipe
Bombom sett ovanifrån.

#9. Är det något särskilt man behöver tänka på inför att resa till São Tomé och Príncipe? 

Det officiella språket är portugisiska, men det går bra med engelska på de flesta ställen och vi bokar engelsktalande guider till de som önskar. Vaccin mot Gula Febern är obligatoriskt. Svenska medborgare behöver inte visum. Det finns Wi-Fi på de flesta hotell men svenska telefonerna fungerar inte utanför Wi-Fi zoner. Man behöver ha rätt kläder! Landet ligger mitt på ekvatorn och det är varmt och skönt men man blir blöt då och då. Även i den lilla huvudstaden São Tomé är du nära regnskogen och där regnar det med jämna mellanrum. Shorts, T-shirt och TEVA-sandaler är att rekommendera.

att resa till São Tomé och Príncipe
Byn vid Pestana Ecuador, São Tomé.

#10. Tio snabba om São Tomé och Príncipe:

 1. Huvudstad: Sao Tomé.
 2. Folkmängd: 204 327 (2017 Världsbanken) varav cirka 7000 på Príncipe.
 3. Styre: President.
 4. Valuta: Dobra.
 5. Officiellt språk: Portugisiska.
 6. Yta: 1001 km2 (jämför Gotlands yta 3198 km2).
 7. Unesco: Príncipe tillhör ett av UNESCOs Biosfärområden
 8. Religion: 80 procent kristna.
 9. Självständigt från Portugal: 1974 efter Nejlikerevolutionen i Portugal.
 10. Lokalbefolkningens motto: ”Leve Leve”, vilket kan översättas till ”ta det lugnt”.

Ett stort tack till Sara för att du ville dela med dig av dina erfarenheter av att resa till São Tomé och Príncipe! Omslagsbilden, foto 2 och 7 är tagna av Thor Vaz de Leon, övriga foton är tagna av Sara. Ett annat resmål i Afrika med oerhört vackra naturupplevelser är Madagaskar, som jag själv har besökt och skrivit mycket om här i bloggen: att resa till Madagaskar. 

9 comments

  1. Ja, men tänk att det landet hade gått mig helt förbi…

 1. Blev genast sugen! Har precis fått ett otroligt stort intresse för Afrika.🦒🐘🐅

  1. Låter faktiskt precis som en destination gjord för dig, Lena!

 2. Läste en till artikel om detta land för inte så länge sedan. Tror det var i Vagabond?
  Då åkte det in på listan. Nu står jag redo att boka! 🙂

  1. Haha, jag kan se dig redo – med (res)väskorna packade!

 3. Nyss hemkommen från Lissabon undrar jag nu varför jag åkte hem – och inte vidare till den här pärlan?! Öarna verkar underbara och, det som bekräftar vad jag läst om innan, väldigt intressanta med tanke på chokladen!

  1. Haha, ja, varför gjorde du inte det? Hade sett fram emot rapport… men å andra sidan har jag njutit av dina rapporteringar från vackra Lissabon också. SÅ fin stad ju.

 4. Ingrid Eckefeldt says:

  Hej!
  Hoppas du vill svara på ett par frågor som jag har om Sao Tome…
  Hur är det att resa dit i januari månad?
  Och om man redan befinner sig på rundresa i Afrika – vilken plats är då bäst att ta sig till Sao Tome ifrån?
  Mvh / Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close