Close
Att resa till Bohuslän: en återkommande sommartradition

Att resa till Bohuslän: en återkommande sommartradition

När höstdimman lägger sig som en grå massa över både landskap och stundtals också humör är det fint att kunna drömma sig tillbaka till sommarens höjdpunkter.

Till skillnad från mina barn och min man förknippar jag inte sommarloven under min uppväxt med krabbfiske, salta bad och klippbad, utan snarare lummiga skärgårdsöar på östkusten. Nuförtiden har jag lyckan att resa till Bohuslän varje sommar för att hälsa på min mans släkt och vänner, medan han i sin tur har fått anledning att upptäcka Sveriges östkust. Vi har med andra ord vidgat varandras horisonter på bästa möjliga sätt! Sommarens resa till Bohuslän resulterade i mängder av foton – här kommer ett uppsamlingsheat med korta dagboksanteckningar och resrutt, samt länkar till tidigare publicerade inlägg för att kunna djupdyka om du vill veta mer.

sälsafari

Att resa till Bohuslän – vår resrutt sommaren 2018

Dag 1: Karlskrona – Fiskebäckskil, Skaftö

Efter en hel sommarmånad i Blekinges skärgård tar det sin lilla tid att städa ut sommarstugan, försöka få ihop packningen och slutligen stuva in hela familjen i bilen för att köra upp mot Bohuslän. Från dörr till dörr tar det ungefär fem och en halv timme att ta sig mellan Sturkö och Fiskebäckskil, men vi tar det lugnt och stannar till för lunch i Bollebygd (av alla ställen på jorden).

sommar i bohuslän

Vi checkar in i vårt familjerum på fina Gullmarsstrand lagom till middagen och äter en riktigt god måltid (dagens fångst är ett hett tips!) på Resturang G innan barnen och Tobias tar sikte på minigolfen.

skaftö gullmarsstrand

Själv checkar jag in på anläggningens spa och njuter i fulla drag av det bohuslänska lugnet.

gullmarsstrand

Kvällspromenaden bort mot badbryggorna tillsammans med resten av familjen blir dagens finaste stund, äntligen är vi tillbaka!

Läs mer: När juli blir augusti fortsätter vår sommar i Bohuslän

Dag 2: Skaftö och Lysekil

soluppgång gullmarsstrand

Jag stiger upp redan klockan 05 för att fota soluppgången. (Jag ångrar faktiskt fortfarande att jag inte tog ett morgondopp där och då.)

skaftö gullmarsstrand båt till Lysekil

Inför resan har vi funderat över två alternativ för dagen 1) färjan från Grundsund till Gåsö och sedan vidare till Lysekil och 2) färjan från Gullmarsstrand till Lysekil för att fortsätta med sälsafari med utgångspunkt från Havets Hus. Alla röstar för sälsafari i slutändan, vilket visar sig bli en uppskattad utflykt.

havets hus

Efteråt hinner vi också med ett besök inne på Havets Hus, där barnen verkar mest fascinerade av sjöstjärnorna som de också får känna på.

båtluffa Bohuslän

Färjan tillbaka från Södra hamnen (Lysekil) till Gullmarsstrand tar bara 13 minuter och väl hemma på hotellrummet hinner vi knappt byta om innan vi åker ut igen. Den ursprungliga planen att flanera runt i Grundsund…

islandsberg skaftö

… slutar istället med att vi följer tipset om att ta bilen och fortsätta till fots mot det kuperade kustlandskapet vid Islandsberg.

skaftö familj islandsberg

Resten av familjen vill ta sig hela vägen bort till det före detta fyrhuset, men den här gången är det jag som är trött och hungrig. Efter många om och men övertalar jag resten av gänget att vända tillbaka mot kvällens middag.

brygghuset Fiskebäckskil

Och vilken middag sedan! Fisksoppan på Brygghuset i Fiskebäckskil är på allvar den godaste jag har ätit hittills.

skaftö familj Fiskebäckskil

Promenaden hem genom Fiskebäckskils gator är ett rent nöje, tänk att det finns sådana här pittoreska kustsamhällen på riktigt. Bara den här stadsbilden gör det värt att resa till Bohuslän!

Läs mer: Att göra på Skaftö och utflyktstips i närheten

Dag 3: Skaftö – Hunnebostrand – Hamburgö – Grebbestad

stocksund fiskebäckskil

På morgonen smyger jag åter igen iväg innan resten av familjen vaknar, den här gången för att ta en cykelrunda på ön. (Nästa sommar hoppas jag att Gullmarsstrand har barncyklar att hyra, det fanns inte i år.) Jag är tillbaka hos familjen lagom till frukosten dukas fram –  Gullmarsstrands frukostbuffé vill jag inte missa.

Hugo bar café grundsund

Efter ett par fina och fullmatade dagar checkar vi ut från Gullmarsstrand och tar en avstickare till idyllen Grundsund för en sista promenad och glassfika innan vi lämnar Skaftö för den här gången.

nordens ark

Nästa anhalt på resan blir Nordens Ark vid Hunnebostrand där vi äter lunch (deras Fish & Chips är riktigt bra!)…

nordens ark

… innan de äldre barnen blir uppslukade av att dokumentera djuren i parken med hjälp av sina kameror, medan Nelly istället går loss med kikaren.

hamburgö

Nästa stopp på resan blir en bilfärja över till Hamburgö, där vi har fått tips om en riktigt fin badplats.

hamburgö

Hela familjen är överens om att en dag komma tillbaka hit!

resa till Bohuslän

Efter badstoppet kör vi vidare till resans nästa boende, den här gången en stugby vid TanumStrand. Barnen är lyriska när de får se alla barnanpassade aktiviteter som erbjuds, Tobias är lyrisk över middagsbuffén och jag… jag är lyrisk över att få fota ännu en magisk solnedgång i Bohuslän.

Läs mer: Att vakna i Fiskebäckskil och somna i Grebbestad

Dag 4: Grebbestad – Tanumshede – Strömstad

Direkt efter frukostbuffén laddar vi för badhuset på TanumStrand, och till vår lycka har vi i stort sett bassängerna och vattenrutschbanan för oss själva. Lagom till badet börjar fyllas på med barnfamiljer gör vi oss redo för resans nästa stopp – vilket innebär en kulturdos vid Vitlycke museum, Tanumshede.

vitlycke museum

Det är mäktigt att få se de unika hällristningarna på plats, vilka i sin tur toppas med ett besök på Bronsåldersgården där vi nästan inte får med oss Julia från pysselhörnan.

Läs mer: Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp

Från Vitlycke fortsätter resan norrut mot Strömstad, där vi har lyckan att checka in på Strömstad Spa & Resort. Kvällens middag är en lyxig sådan…

Strömstad spa hotell

…och efter ett besök i spaavdelningen slocknar jag i hotellsängen inom ungefär två millisekunder.

strömstad spa

Läs mer: Strömstad Spa & Resort: att bo vid Kosterhavet

Dag 5: Strömstad – Kosteröarna

strömstad soluppgång

Att vakna i ottan för en fotopromenad är ett lyckat koncept, så även idag. Efter en rejäl frukost tar vi linjefärjan över till Strömstad, där vi tar oss vidare med båt till Kosteröarna.

Kosteröarna med barn

Ett besök på Kosteröarna har stått på min önskelista i åratal och jag är så glad att hela familjen är med på noterna när vi trampar fram på våra cyklar. Väl tillbaka i Strömstad blir det sightseeing och en Skagenburgare på Backlunds som kvalar in på sommarens topplista över matupplevelser.

Läs mer: Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

Dag 6: Strömstad – Fjällbacka – Göteborg

fjällbacka Bohuslän

Sjätte och sista dagen i Bohuslän för den här sommaren maxar vi med bad på Saltö utanför Strömstad och ytterligare ett bad- och matstopp i Fjällbacka. Nu är vi redo att fortsätta sommarlovet med stadspuls i Göteborg!

fjällbacka utsikt

Har du ännu inte haft lyckan att besöka Bohuslän? Grattis, du har en hel skattkista fylld med unika skärgårdsupplevelser som väntar!

Läs mer: Fjällbacka: att stanna för bad, räkmacka och Kungsklyftan


Delar av resan gjordes i samarbete med Turistrådet Västsverige. Här hittar du mer inspiration om att resa till Bohuslän

7 comments

 1. Wow vilken underbar vecka ni hade! Så kul att ni besökte min motsvarighet Skaftö till ditt Vackra Sturkö. Bohuslän är verkligen em guldgruva med vackra vyer, aktiviter och avkoppling. Jag mår alltid såå bra på somrarna på västkusten. Lugnet, myser och härliga sommar kvällar.

  Fina bilder.

  Stor kram

  1. Visst är det en guldgruva, vilken skatt att ha en sådan plats att återvända till. Tack snälla!

 2. Ja, tänk att jag skulle behöva bli nästan 50 för att uppskatta Bohuslän! Så vackra bilder du delar med dig av. ❤️

  1. Ja, men bättre sent än aldrig – visst? 🙂 Tack!

 3. Bohuslän är så otroligt vackert! Nästa år tror jag att det måste bli en liten sommarresa dit. Det är alltför många år sedan jag var där senast.

  1. Ja, men det liknar liksom INGET annat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close