Close
Resplaner med Sverigefokus: Uppsala, Kalmar och Dalarna

Resplaner med Sverigefokus: Uppsala, Kalmar och Dalarna

Många funderingar må kretsa kring Thailand just nu, men för den sakens skull finns ingen anledning att tappa mitt Sverigefokus.

De allra flesta av mina resor under 2018 har haft Sverigefokus och resterande veckor av året kommer att fortsätta i samma anda. Här kommer ett smakprov på de orter ni kan förvänta er att läsa mer om här i bloggen framöver.

Resplaner med Sverigefokus

Ljusfestival i Uppsala:

Orangeriet i Uppsala. Foto: Jeanette Seflin

Först ut är Uppsala, dit jag i samarbete med Destination Uppsala åker redan nu i helgen för att addera ännu en besöksvärd ort till min inläggsserie Resfredags Svenska Pärlor. För några år sedan hade jag ett styrelseuppdrag i Uppsala, vilket innebar flera resor till den vackra och anrika studentstaden. Jag var också där flera gånger när jag pluggade, men hur jag än letar i fotogömmorna hittar jag inga bilder (tack för lånet Jeanette). Det får det bli ändring på – räkna med både bildbomb och konkreta Uppsalatips här i bloggen framöver. Just den här helgen ligger stadens fokus på Allt ljus på Uppsala, som kan liknas vid en stor konstutställning som arrangeras utomhus i centrala Uppsala. Temat i år? Ingmar Bergman! I år var det hundra år sedan den hyllade regissören föddes i Uppsala och på lördag ska jag och en kompis gå på premiären av Den sjunde inseglet på Uppsala Stadsteater. Min dansidol Fredrik Benke Ryman är inblandad som koreograf, jag räknar alltså med succé. Om ni har några grymma Uppsalatips som jag inte bör missa får ni väldigt gärna kommentera.

Läs mer: Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Julmarknad i Kalmar:

sverigefokus

Redan för en månad sedan började jag få beslutsångest över vilken svensk julmarknad jag skulle satsa på i år. Jag inser redan nu att jag aldrig kommer att hålla mig till en, men jag måste börja någonstans. Efter att ha funderat fram och tillbaka några vändor köpte jag till sist en tågbiljett till Kalmar, där planen är att under den första helgen i advent återuppleva barndomsminnen på Kalmar Slotts julmarknad. Mina systrar var inte svårövertalade att möta upp mig – och som bonus följer jag sedan med ”hem” till Karlskrona och fortsätter adventsfirandet. Fatta vilken lycka!

Läs mer: Svenska julmarknader 2018: inspiration och tips

Julstämning och skidor i Dalarna:

fira jul i sälen

När Sebbe var nyfödd presenterade min mans familj det vinnande konceptet att fira jul i Dalarna. Vi har två storfamiljejular i Sälen bakom oss och i år kommer jag, Tobias och barnen att fira lilljul i Orsa Grönklitt. På schemat hoppas vi få vår beskärda del av glittrande snö, ett stjärnklart himlavalv, hundspann (!) och en familjetur i Orsa Grönklitts skogar för att se tomtenissarna förbereda julen. Vi hoppas också hinna ett stopp på Tomteland strax söder om Mora när vi ändå är i krokarna. En bättre uppladdning inför själva julafton lär bli svår att hitta. Tobias och barnen kommer i vanlig ordning att försöka övertala mig nerför skidbacken och i år har jag faktiskt inte en enda ursäkt att komma med – snarare tvärtom. Visst kan jag fortsätta harva på i längdskidspåren den här vintern också, men jag vill verkligen ta itu med de där liftarna en gång för alla! Resan gör vi i samarbete med Visit Dalarna och även den kommer att resultera i fler svenska pärlor (och podd) framöver.

Läs mer: Fira jul i fjällen: som en vintersaga!


Omslagsbilden är tagen en sagolik julaftonskväll i Sälen. Hur kommer ni att avsluta årets sista veckor i resväg, blir det Sverigefokus för hela slanten?

5 comments

 1. Jag som egentligen inte är överförtjust i julmarknader öht, har faktiskt åxå sagt åt familjen att vi drar till just Kalmar Slott på julmarknad, vilket alla verkar vara med på!😊 Miljön är så vacker och har en intressant historia.
  En annan julis som är lite udda är den i Tykarpsgrottan (i närheten av Hässleholm). Julmarknad under jord! Har man tur får man se en och annan fladdermus där åxå!🦇

  1. Kul, då kanske vi stöter på varandra i slottsgångarna… 🙂 Men vilken cool grej med Tykarpsgrottan, hade inte hört talas om den tidigare. Så mkt roliga platser det finns att upptäcka i Sverige alltså!

 2. Vi ska också till Uppsala i helgen för att kolla på ljusfestivalen och fixa en massa ärenden. Uppsala är ju min närmsta stad. När det gäller julmarknader har jag dock inte bestämt mig än, men det blir nog inte alltför långt bort!

  1. Men vad kul Linda, det visste jag faktiskt inte! Hoppas att ni får en effektiv dag med alla ärenden, själv samlar jag mina på hög – men det börjar bli ohållbart nu….

 3. Några ”jobbresor” till Kanarieöarna står på agendan. Först ut är Teneriffa imorgon. Jag hoppas hinna med någon julmarknad oxå. Vi avslutar året med att fira jul i Thailand men sen vet man aldrig vad som dyker upp. Kanske blir det en julresa till Danmark oxå. Vi får se helt Enkelt.

  Trevlig helg kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close