Resetrender brukar vara ett omdebatterat ämne i resebranschen, det finns många aspekter att vrida och vända på. För ganska exakt ett år sedan var jag och min poddkollega Lisa på ett möte med Plan International Sverige och diskuterade bland annat vår podd-spaning om att resor för ett större syfte skulle bli allt viktigare framöver. Det hade då redan börjat bubbla rejält i klimatgrytan, och soppan kokade på under året.
När sedan den stora reseaktören Booking.com släppte sin trendrapport inför 2019 fanns det mycket riktigt med en trendspaning om aktiva val för att resa med ett större syfte. Trenden lär fortsätta växa framöver och jag gissar att den här för att stanna.
Att resa för ett större syfte – reflektioner om resetrenden
Att resa med ett syfte är i sig inget nytt under solen. Varje resa vi gör kan väl i slutändan sägas ha ett syfte – oavsett om det handlar om att spendera tid med familjen, att uppleva nya vyer och sevärdheter, att byta miljö eller att varva ner från jobbet. Parallellt med denna önskan om att resa börjar nu folk i min omgivning – som en direkt följd av klimatdebatten – att reflektera allt mer kring sitt resande. Hur reser vi? Vart reser vi? Varför reser vi?
Den senaste veckan har jag spenderat tillsammans med ett gäng svenskar som har gjort ett aktivt val att lägga tid och pengar på Plan International Sveriges fadderresa till Myanmar (Burma) och Thailand, en resa som arrangeras tillsammans med Världens Resor. Vår grupp har haft den gemensamma nämnaren att alla är vana resenärer – och genuint intresserade av Plan Internationals projektverksamhet.
Av totalt 14 dagar spenderas 5 av dem ute på fält för att se Plan Internationals projekt på plats. De flesta resenärerna har varit eller är engagerade volontärer på olika håll och på olika sätt, och några i gruppen har egna fadderbarn i området som de också har fått träffa.
Under veckan i Myanmar (Burma) har vi fått vara med om minnesvärda möten – det händer verkligen något i mötet! Det har också varit starkt att få se hur barnrättsorganisationen jag och mina medresenärer har valt att stötta faktiskt arbetar i praktiken.
Det större syftet handlar i det här fallet om att se skillnaden på plats och att se hur pengarna jag och många med mig ger hemma i Sverige skapar möjligheter för ett långsiktigt förändringsarbete här i Myanmar. A och O är samarbetet mellan de lokala kontoren tillsammans med bland annat barn- och föräldragrupper samt byutvecklingskommittéer.
Men varför vill vi då resa för ett större syfte – vad är det som lockar?
Under den här veckan har vi pratat en hel del om att det “kollektiva samvetet” i Sverige gör sig påmint – i takt med att klimatdebatten blir mer högljudd letar vi efter sätt att gottgöra (?) resorna med ett större bakomliggande syfte. I andra fall handlar det om ett intresse för att göra skillnad som har funnits med sedan uppväxten – engagerade föräldrar har helt enkelt satt spår i det egna synsättet på världen. Jag hoppas såklart också att det ökande resandet i allmänhet skapar en ökad förståelse för hur världen ser ut, vilket i sin tur gör oss mer angelägna om att göra en insats för ett större syfte. Leder detta i sin tur till att vi vill resa på ett sätt som känns meningsfullt? Tja, jag tror faktiskt det. Vad tror du?
Den aktuella resan gör jag i egenskap av Flickafadder och resande reporter för Plan International Sverige.
3 comments
Min bild av att ha varit engagerad i internationella frågor är att resa till den riktiga verksamheten i fält höjer upp engagemanget gånger 1000. Att ge pengar hemma kan känns bra, att uppleva vad det handlar om på plats gör en till betydligt mer engagerad och lojal stödjare/medlem. Önskar att fler i Sverige fick uppleva den typen av engagemang
Intressant att höra dina reflektioner, som verkligen bekräftar mina egna känslor. Lojala stödjare/medlemmar behövs det fler av i Sverige.