Vilken är din spontana reaktion när du hör “Gran Canaria”? Vissa kommer att svara uttjatat, överturistat och dötrist. Andra får istället något drömmande i blicken och tänker på Gran Canaria som soligt, tryggt och alldeles underbart.
Jag har själv ganska neutrala känslor för Kanarieöarna i allmänhet och Gran Canaria i synnerhet. Vår familj åker nog i ärlighetens namn hellre till Teneriffa med dess dramatiska natur och mäktiga vulkanupplevelse. Eftersom en av våra bästa vänner är född på Gran Canaria, har halva släkten på ön och därmed spenderar längre perioder i Las Palmas måste jag dock medge att övertalningskampanjen om resmålets förträfflighet börjar ge effekt. Upplägget att stundtals bo på ön känns väldigt långt bort (vi föredrar Thailand!), men vi åker gärna och hälsar på mellan varven.
I det här inlägget har jag samlat tips om boende, förslag på familjeaktiviteter, vackra vyer samt vandringar och annat som kan vara bra att tänka på. Inlägget bör inte ses som en heltäckande guide, utan mer en personlig reseguide baserad på egna erfarenheter och tips från våra vänner som periodvis bor på ön.
Läs mer: En vecka på Gran Canaria – vår resa dag för dag
Att göra på Gran Canaria: en reseguide
#1. Varför resa till Gran Canaria, Kanarieörna?
Tre gånger har jag besökt Gran Canaria i olika konstellationer och av olika anledningar. Första gången för att hälsa på en kompis som jobbade som personlig assistent i San Augustin. När hon hade tid över hyrde vi bil och körde runt i småbyarna. Andra besöket gjordes i form av vår bröllopsresa (en sista minuten-resa) för 17 år sedan. Vi bodde på ett hotell i Las Palmas och hyrde bil för att utforska resten av ön. Förra sportlovet åkte jag till Gran Canaria för tredje gången gillt med familjen på en spontanare över sportlovet för att hälsa på vänner.
Gemensamt för alla resorna har varit längtan efter värme och miljöombyte. Det går att komma undan med en relativt billig och smidig flygresa på runt fem timmar från Stockholm. Destinationen känns trygg och jag som besökare vet ungefär vad jag kan förvänta mig. Mycket är bekvämt och ganska förutsägbart, men visst finns också en hel uppsjö med pärlor bortom de mesta turiststråken. Att ha tillgång till bil gör stor skillnad för helhetsupplevelsen!
#2. Skillnad mellan södra och norra Gran Canaria?
Värmen och stränderna finns i söder. Här finns föga förvånande också turisterna. Och de är många. Rad efter rad med hotell, lägenhetskomplex, solstolar, soldyrkande kroppar och hus inbäddade i ökenlandskapet.
Jag drar stundtals paralleller till kolonierna i Star Wars, både på grund av landskapet men också avsaknaden av kanarier. Det här är turisternas och flyttfåglarnas land. Det känns brunt, sönderbränt och ganska fult överlag. Jag förstår att värmen lockar och att många flyttar hit för att fly vinter, depression och onda kroppar som mår bättre i värmen. Men går det inte att göra sida vid sida med lokalborna? Det verkar i alla fall inte vara fallet här.
Det riktiga (?) livet pågår längre norröver. Det kan inte nog betonas att Las Palmas och bergsbyarna i norra delarna av ön är något helt annat annat än livet i söder. Vår familj gillar förvisso stränder, särskilt barnen, men efter ett par dagar med strand- och pooldagar på södra delen av ön var det ett nöje att åka upp mot Las Palmas med omnejd.
#3. Byar i Las Palmas värda att besöka
Arucas (Moya)
Drygt tjugo minuters bilresa väster om Las Palmas ligger Arucas, en by eller för all del mindre stad med drygt 40.000 invånare. Här känns tack och lov paxade solstolar och tyska nudistbadare milsvida bort i alla bemärkelser.
Arucas är istället en charmig Gran Canaria-pärla där ingen verkar ha vidare bråttom. Här möts vi av kuperade gator, söta små gränder och vackra pastellfärgade byggnader.
En av de mest utmärkande byggnaderna är föga förvånande den stora katedralen San Juan Bautista.
Ta dig hit: Arucas ligger cirka tjugo minuters bilresa väster om Las Palmas.
Puerto de Mogan
Våra vänners son kallar Puerto de Mogan för “Kanarieöarnas motsvarighet till Trosa”. Den söta lilla orten går också under smeknamnet “Little Venice” mot bakgrund av alla kanaler i området. Den gamla fiskebyn och dess tillhörande hamn kantas av vajande palmer, vackra vita byggnader och färgglada blommor. Bered dig på mycket turister, men också en väldigt härlig stämning.
Ta dig hit: Puerto de Mogan ligger cirka 45 minuter från Las Palmas (kör via GC-1).
#4. Maten på Gran Canaria
Några maträtter som utmärkte sig under vår resa var Gambas pilpil, Papas arrugadas men också helt vanliga, fast ovanligt goda, avokados. En vanlig måltid för vår familj (2 vuxna och 2 barn) gick på ca 50 euro.
Gambas pilpil
Jag hade gärna ätit Gambas pilpil varje dag på hela resan. Maträtten är förvisso spansk, men extra poppis på just Kanarieöarna. Här kokas alltså räkor (som heter gambas på spanska) en i sås bestående av vitlök (japp, massor med vitlök), olivolja och chili. När såsen har kokat ihop blir den oljig och perfekt material för att doppa sitt bröd. För jo – den här rätten gör sig nästan bäst med en baguette. Nyttigt? Nja. Gott? Oerhört.
Papas arrugadas
Papas arrugadas är en annan typisk kanarierätt som också brukar serveras hemma hos våra vänner här hemma i Sverige. Det är kort och gott små potatisar täckta av ett saltlager. De kokas i lite vatten och mycket salt – när de är färdigkokta har saltet bildat ytterligare ett lager runt potatisskalet (de ser nästan ut som potatis som har badat lite för länge i poolen och får en sådan där typiskt vecklad yta). Potatisen serveras givetvis med mojo, alltså en sås. Jag föredrar den röda med paprika och chili, men det finns också en grön variant.
Avokados
När vi går och handlar i den lokala matbutiken pratar vi en stund med en kanarier som menar att Gran Canaria har godaste avokados i hela världen – tack vare väderleken. Stora ord, men visst håller jag med om att de avokados vi äter är ovanligt smakrika och fina!
Tips på restauranger i centrala Las Palmas: Gillar du tacos? Spana i så fall in tacostället Ay Carmela. Vill du ha god mat och klassisk kanarisk mat serverad av trevlig personal i en glad atmosfär rekommenderas El Gallo Feliz. Är du ute efter lokala snabbmatsrestauranger med schysta burgare kan jag istället tipsa om 200 Gramos.
Tips på restauranger strax utanför Las Palmas: Restaurante Nativo Las Palmas är ett ställe kanarierna själva söker sig till för diverse firanden och familjesammankomster. Maten är skön och inredningen snygg – klart värt ett besök (förslagsvis för brunch).
#5. Vackra naturvyer på Gran Canaria
Las Dunas de Maspalomas
Otippat nog ligger den här lilla miniöknen, tillika en av de absolut häftigaste sevärdheterna på Gran Canaria, precis granne med den ganska trista turistorten Maspalomas. Bara en kort promenad från de största hotellkomplexen breder ett enormt ökenområde på drygt 400 hektar ut sig. Som en jämförelse motsvarar detta nästan 600 fotbollsplaner! Säga vad man vill om turistattraktioner som denna, men Las Dunas de Maspalomas är mäktigt.
OBS! När vindarna blåser upp går det snabbt i svängarna, ta med solglasögon för att skydda ögonen från sand. Jag, som ville gå barfota i den sköna sanden, fick också se mina strumpor blåsa all världens väg.
Roque Nublo
Att ta sig ovanför molngränsen upp mot Gran Canarias bergslandskap är en utflykt alla borde göra om tid och möjlighet finns. Vi tar oss till Roque Nublo…
…och får på köpet utsikt hela vägen bort till vulkanen Teide på grannön Teneriffa.
Huvudattraktionen här uppe ä annars den enorma klippan Nublo som med sina 80 meter sägs vara en av världens största naturliga klippor. Syskonklippan heter La Rana och förtjänar väl också lite uppmärksamhet – Nublo hade inte varit lika mäktig utan en jämförelsepunkt. Vandringen upp hit från parkeringen är bara 1,5 h, men är brant och utmanande. Värt i slutändan? Absolut!
Ta dig hit: Bilresan hit från Las Palmas (bered dig på slingriga vägar!) tar cirka en timme.
Pico de las Nieves
Efter att ha kört igenom molntäcket och nått tillräckligt högt upp på bergsplatån går det knappt att se skillnad på linjen där havet slutar och himlen börjar. De branta sluttningarna är lika dramatiska som vackra och utsikten över ön är fantastisk. Är du ute efter en av Gran Canarias mäktigaste utsiktsplatser är det Pico de las Nieves som gäller (det spanska namnet kan översättas till ”Snötoppen” på svenska). Jag och Tobias valde att spendera en heldag av vår bröllopsresa på Gran Canaria för att besöka Pico de las Nieves och dess omgivningar.
Mirador del Molino (Artenara)
En annan vacker utsiktsplats extra allt är Mirador del Molino i Artenara på norra Gran Canaria. Utsikten över bergen i kombination med vyerna över den stora dammen Presa del Parralillo ger vibbar av Utahs coola landskap. Andra paralleller jag har hört handlar om Omans landskap. Hit kommer du med bil via GC-210.
Tips! Missa inte den söta lilla byn Tejeda som ligger alldeles i närheten!
#6. Att göra med barn på Gran Canaria?
AquaPark Maspalomas
Det spelar ingen roll att vår semester spenderas ett stenkast från både hav och pool, barnen är ända angelägna om att åka till (minst) en vattenpark. Gran Canarias stora lockbete för barnfamiljer heter AquaPark Maspalomas och har ett helt gäng roliga vattenrutschbanor att bjuda på.
Fotboll på Estadio Gran Canaria / The Gran Canaria Stadium
Har du fotbollsintresserade barn i sällskapet rekommenderas en match på Estadio Gran Canaria / The Gran Canaria Stadium. När vi är på besök spelar det lokala fotbollslaget UD Las Palmas i La Liga, som alltså är Spaniens högsta fotbollsliga. Arenan tar över 30.000 gäster och det blir fullt ös på hemmamatcherna!
#7. Tips på saker att göra i Las Palmas
Det känns nästan lite oförskämt att bara ägna en mellanrubrik för alla saker som finns att se och göra i Las Palmas, men jag får återkomma med ett specifikt blogginlägg framöver. Fram till dess kan jag nämna några favoriter:
- Strosa i Vegueta: Våra vänners dröm är att köpa en lägenhet i Vegueta, alltså Las Palmas motsvarighet till vårt Gamla Stan. I dessa kvarter väntar den ena vackra byggnaden efter den andra, kantade med caféer och butiker. Missa inte!
- Museum: Ta gärna en sväng in på El Museo Canario för en rejäl kulturdos och därtill mer förståelse för Gran Canarias historia.
- Shopping: Det finns massa små roliga butiker inne i Las Palmas. Vill du istället åt de stora shoppingkomplexen med tillgång till exempelvis Primark får du ta dig till köpcentrum El Mirador strax utanför centrala Las Palmas.
- Marknad: Inne vid den stora katedralen i Veguetas står ofta lokala försäljare vid sina små bord – här säljs allt från kläder till armband och annat hantverk.
- Stranden! Den cirka tre kilometer långa stranden Playa de las Canteras som sträcker sig längs västra Las Palmas är helt klart en av stadens absolut bästa tillgångar. Här händer ALLTID grejer, oavsett vilken tid på året du kommer. Här hänger och umgås möjliga alla åldrar och generationer. Barn leker, fotboll spelas, glass äts – livet levs helt enkelt på alla plan.
#8. Boendetips på Gran Canaria?
På den södra delen av ön ville vi åt hotell där poolerna håller bra temperatur (inte alls en självklarhet med uppvärmda pooler i Spanien). Dessa hittade vi på Servatur och Holiday Club Puerto Calma.
Inne i centrala Las Palmas fick vi gång på gång höra att Santa Catalina Hotel är det bästa.
Bo i grottor på Gran Canaria! Jodå, Gran Canaria har faktiskt en tradition med grottboenden – även i modern tid. Det är inte helt dumt att nyttja bergslandskapet till boenden, det blir uppenbarligen svalt på sommaren. Vi var jättenära att boka en natt på en av öns grottboenden, men får istället spara det till nästa vistelse.
Om du vill bo en längre period i Las Palmas finns ett bra utbud av lägenheter att hyra av privata uthyrare. Våra vänner hyr ett jättecharmigt hus med mycket karaktär i de centrala delarna nära stranden.
#9. Hur är vädret på Gran Canaria?
Om du ska till Kanarieöarna kan det vara bra att hålla koll på väderfenomenet “Calima” som det ofta pratas om. Detta fenomen inträffar när heta/varma vindar drar in över Atlanten från Sahara drar och slutligen når Kanarieöarna. När detta händer kan vädret slå om snabbt och luften upplevs varm och torr, dessutom blir sikten alldeles disig. Det innebär också att det drar in sand och stoff vilket kan lägga sig som ett tjockt lager på möbler och andra ytor. Det går inte att säga exakt när Calima ska dra in eller hur länge den kommer pågå – men ofta handlar det om ett par dagar.
I övrigt är vintern mild med temperaturer på runt 20 grader i söder, dock kallare norröver. Våren (tänk mars-maj) brukar bli riktigt skön med temperatur på cirka 25 grader i söder. Sommaren är förvisso varm, men inte extremt. Upp till 35 grader, men runt 30 är mer rimligt. Hösten (september till november) är behaglig, värmen dröjer sig kvar och droppar några grader jämfört med sommaren. För bästa (väder)upplevelse av ön brukar vår och höst rekommenderas.
#11. Om trafiken och att köra bil på Gran Canaria
Först och främst krävs inget internationellt körkort för att köra på Gran Canaria. Generellt kan dock sägas att trafikanterna beter sig väldigt… spanskt. Trafiken är faktiskt ganska galen mellan varven. Folk kör snabbt och utan vidare eftertanke.
Busstrafiken är riktigt bra på ön, alltså hela ön och inte bara inne i Las Palmas. Biljetterna är heller inte särskilt dyra, jag betalar motsvarande 16 SEK för att åka inne i Las Palmas.
Vi hyrde bil under vår vistelse och körde kors och tvärs över hela ön. I slutändan gjorde vi av med 30 liter bensin på en vecka och tankade för 44 euro innan hemresa. Kostnaden för diesel ligger på cirka 1,2 euro/litern (februari 2024).
#10. Övrigt som kan vara bra att veta om Gran Canaria
Alltså, södra Gran Canaria ÄR själva definitionen av charterparadis med allt ett sådant innebär. Det är inget att hymla om. Vill du ha tyska handdukar på badstolarna, buffé i oändliga rader och olika dansshower på kvällarna (detta förvisso i kombination med solsäkra dagar) kommer du trivas fint. Våra barn gillar pool, värme och semester – vilket gör att vi landar där i början av resan. Efter några dagar känns det MER än lagom att dra norröver till mysiga byar, stadsmyller i Las Palmas och overkligt vackra bergsvyer. Det finns såklart nackdelar med norra delarna också. Jag blev negativt överraskad av de kackerlackor som kröp runt i lägenheten vi hyrde i Las Palmas (usch!). Faktum är också att trafiken på Gran Canaria i allmänhet och Las Palmas i synnerhet var ett stort minus – den var värre än jag minns den från tidigare resor!
Här kan du läsa mer om att resa till Spanien.
1 comment