I min hemstad Karlskrona har varje årstid sin charm. Lagom till de sista sommargästerna har åkt hem byter skärgården om till höstskrud. Luften blir klarare, färger och dofter mer intensiva. Karlskrona lyfts ofta som en sommarstad, men jag vill slå ett slag för att också uppleva staden under yttersäsongen framåt höstkanten. När sensommaren slår över i september, oktober och november behövs pauserna från hektiska jobbscheman och vardagsrutiner som mest. Under den här tiden på året kan vår skärgårdsidyll i söder bjuda på oförglömliga stunder att ta med sig när mörkret faller.
Varför resa till Karlskrona på hösten?
Efter en intensiv sommar rullar morgondimman in med lugn och stillhet över skärgården i södra Sverige. Det känns som att hela landskapet gör en kraftansträngning och blommar ut i en färgexplosion inför kommande vinter. Under den här tiden på året handlar mina resplaner om att varva ner och ladda batterierna efter en intensiv sommar. Värmen i havet från sommarens soliga dagar dröjer sig forfarande kvar och efter en stund i bastun skapas ultimata förutsättningar för sköna och uppfriskande dopp i Östersjön.
I det här inlägget har jag samlat ett antal förslag på lämpliga aktiviteter och sevärdheter dit jag själv söker mig när hösten gör sitt intåg i Karlskrona. Tipsen är indelade i sex olika kategorier :
- Tips på restauranger och fik i centrala Karlskrona under hösten
- Tips på utflykter och aktiviteter i Karlskrona skärgård under hösten
- Kulturtips i Karlskrona under hösten
- Tips på familjeaktiviteter i Karlskrona under höstlovet
- Tips på boende i Karlskrona under hösten
- Fler tips på saker att göra i Karlskrona på hösten
Att göra i Karlskrona på hösten: 15 tips för din resa
Tips på restauranger och fik i centrala Karlskrona under hösten
#1. Restaurang Bette
Vill du äta en måltid med smaker och råvaror efter säsong? Boka i så fall bord på Restaurang Bette som ligger vägg i vägg med syskonrestaurangen Vinberga Vinkiosk. Den här miljön lämpar sig utmärkt för kvällar när höstvindarna viner runt knuten. Ägartrion Ros, Elias och Björn vet hur man adderar guldkant till Karlskronas restaurangutbud. Bette känns om en lyxigare variant av kvarterskrog som passar utmärkt för allt från after work till syskonmiddagar. (Vill du gå ytterligare en nivå upp på matupplevelse och prisklass är det Vinberga Vinkiosk som gäller). Extra bonus för fina alkoholfria förslag på dryckesmenyn!
Adress: Landbron 1B, Karlskrona
Fler tips på restauranger i Karlskrona: Karlskronas bästa restauranger – 5 personliga favoriter
#2. Catering från Blomlöfs Rökeri, Saltö
Väntar en väderprognos med strålande höstsol? Se då till att duka upp en lyxigare middagsvariant på någon av Karlskronas otaliga öar! Ett bra tips är att beställa catering från Blomlöfs på Saltö. Det finns flera olika fisk- och skaldjursbufféer som alternativ. Vårt val faller till slut på “Blomlöfs Rökta Buffé” vilken innehåller varmrökt dubbelfilé (lax), kallrökt lax, rökta räkor, aioli, gravlaxsås och favoritsås. Det krävs minst fyra portioner för att beställa och kostnaden ligger på 195 kr/person. Vi ser till att komplettera serveringsfatet från Blomlöfs med egna chips, körsbärstomater, bröd och dricka – och avnjuter härligheterna i sällskap av en guldglittrande septembersol.
Adress: Saltö Fiskhamn, Karlskrona
#3. Våffelstugan i Wämöparken
Wämöparken är Karlskronas svar på Skansen i Stockholm och förtjänar att lyftas som tips på utflyktsmål i Karlskrona året runt. Här finns ett antal torp och stugor med historisk anknytning till Blekinge (ladda ner Blekinge Museums audioguide under besöket i parken för att lära dig mer). Efter en tur bland torp och vacker parkmiljö kan du svänga förbi den söta lilla Våffelstugan som har stått på plats sedan början av nittonhundratalet. Här serveras bland annat bakpotatis, matiga våfflor och klassiska dessertvåfflor som du kan runda av med en kopp kaffe.
Adress: Wämöparken
#4. Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri
Rejäla och rustika surdegsfrallor smakar av någon anledning extra bra under hösten. Vill du ha Karlskronas bästa småbröd ska du styra stegen mot Systrarna Lindqvist Café & Surdegsbageri. Vägg i vägg med caféet bakas alla härligheter som går att beställa i serveringen, men det går såklart också bra att svänga förbi butiken (som öppnar tidigare än caféet) och bulla upp med godsaker.
Adress: Borgmästaregatan 3, Karlskrona
Fler tips på caféer och fik: Karlskronas bästa café, fik, konditori, bageri och chokladbutik
Tips på utflykter och aktiviteter i Karlskrona skärgård under hösten
#5. Bastubåt på Ytterön
När sommarens algblomning är ett minne blott blir baden i Östersjön extra njutningsfulla! Mina höstbad kräver dock lång uppladdning i en varm bastu. För att ta del av en unik bastuupplevelse i Karlskrona skärgård kan du skriva upp bastubåten på Ytterön på önskelistan. Här får jag och mitt sällskap uppleva en oförglömlig höstkväll i total stillhet. Bastubåten går att hyra även för utomstående gäster som inte övernattar på Allans på Ytterön. Prislappen går på 3000 SEK/två timmar och därefter 500 kr för varje påbörjad timme. Det går att vara 12-15 personer på båten, men upplevelsen blir en annan med färre personer ombord.
Adress: Ytterön 413, 370 42 Torhamn
Fler tips på bastubad i Karlskrona: Hyra bastuflotte i Karlskrona (Dragsö Stugby & Camping)
#6. Drottningskärs kastell, Aspö
En annan skärgårdsutflykt som lämpar sig under hösten är Drottningskärs kastell på Aspö. Den här bastanta försvarsbyggnaden i sten är ett arv från Karlskronas dagar som nygrundad marinbas i slutet av sextonhundratalet. Idag är kastellet en given medlem i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och även en av mina personliga favoritbyggnader i staden.
Under den här hösten hålls flera spännande evenemang på Drottningskärs kastell. Som exempel kan nämnas guidade visningar och spökjakt för barn under världsarvsdagarna som pågår 1-3 november. För att ta dig till Aspö kliver du på en kostnadsfri bilfärja från centrala Karlskrona. Färjan avgår varje dag året runt.
Läs mer om aktuella evenemang på kastellet. Här hittar du ett tidigare inlägg om kastellet på bloggen.
Kulturtips i Karlskrona under hösten
#7. Karlskrona Porslinsmuseum
Karlskronas gamla porslinsfabrik utgör numera ett museum…
…där du kan ta del av porslinsklassiker från nittonhundratalet. I lokalerna finns också ett litet café där det serveras kaffe och hembakt. Behöver jag säga att kaffet serveras i koppar från Karlskrona Porslinsfabrik? Läs mer på hemsidan.
Adress: Östra Hamngatan 7D, Karlskrona
#7. Trefaldighetskyrkan på Stortorget (“Tyska kyrkan”)
Trefaldighetskyrkan på Stortorget invigdes 1709 och är Karlskronas svar på Pantheon i Rom. Kopplingen är inte helt tagen ur luften eftersom arkitekten Nicodemus Tessin den yngre ritade kyrkan efter italienska förebilder. De italienska kopplingarna till trots kallar de flesta karlskroniter fortfarande den åttakantiga byggnaden för “Tyska kyrkan”. Namnet hänger fortfarande kvar mot bakgrund av att kyrkan fram till mitten av artonhundratalet var samlingsplatsen för Karlskronas tyska församling. Den enorma takkupolen skapar en mäktig känsla och akustiken blir därefter. Trefaldighetskyrkan är sedan 1988 upptagen som ett av objekten i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
Adress: Stortorget, Karlskrona
#8. Fredrikskyrkan i Karlskrona
Även Fredrikskyrkan är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Jag skulle gissa att det här är en av Karlskronas mest fotograferade silhuetter. Bygget av kyrkan påbörjades bara några år efter invigningen av Tyska kyrkan på Stortorget. Föga förvånande stod Nicodemus Tessin den yngre även för dessa ritningar. De senaste åren har kyrkan genomgått en stor och påkostad renovering (återinvigningen skedde 2018)…
… och har därefter förärats ett besök av vårt svenska kungapar. När H.M. Konungen firade 50 år på tronen firades det bland annat med ett besök i Karlskrona och specifikt Fredrikskyrkan där det bjöds på konsert av kända musiker med koppling till staden. Vill du också ta del av Fredrikskyrkans kungliga glans i höst kan du följa aktuella uppdateringar om evenemang på Instagram.
Adress: Stortorget 3, Karlskrona
Läs mer: Kungaparet till Karlskrona – följ i deras fotspår
Tips på familjeaktiviteter i Karlskrona under höstlovet
Även om jag själv föredrar lugna höstdagar framför fartfyllda aktiviteter finns det ytterligare fyra medlemmar i min familj som gärna hittar på en massa grejer under höstlovet. Vi planerar att spendera höstlovet vecka 44 i Karlskrona och kommer då att ta sikte på följande aktiviteter.
#10. Halloweek på Dragsö Camping & Stugby
Dragsö Camping & Stugby är duktiga på att hitta på roliga aktiviteter och festligheter fördelade över hela året. Under höstlovet dekoreras campingområdet till ett enda stort halloween-skådespel med allt från skelett och spindlar till kusliga tipspromenader. Den populära minigolfbanan bestående av ett Karlskrona i miniatyr förvandlas till en spökstad och för att toppa det hela kommer mystiska figurer att inta Dragsö.
Läs mer om Halloweek på Dragsö Camping & Stugbys hemsida.
#9. Boda Booooo på Boda Borg i Karlskrona
Ett annat uppskattat (och återkommande!) höstlovsevenemang med halloween-tema är Boda Booooo på Boda Borg i Karlskrona. Under ett antal kvällar under höstlovet släcks hela byggnaden ner för ett extra minnesvärt höstbesök bland spöken och andra läskigheter. För att garanteras plats rekommenderas att du förbokar ditt besök!
Läs mer om Boda Booooo på Boda Borgs hemsida.
Tips på boende i Karlskrona under hösten
#11. Allans på Ytterön
Letar du efter ett unikt boende i Karlskrona som utmärker sig från de stora hotellkedjorna? Då ska du absolut spana in Allans på Ytterön. Jag har redan nämnt Allans bastubåt under punkt fem ovan, men visst förtjänar det här stället att nämnas även som boendetips i Karlskrona. I somras blev Allans en stor snackis som ett ytterst välkommet tillskott på destinationskartan. Bakom satsningen står upplevelsebyrån Paraply som fått det fina förtroendet att förvalta gården efter år av renovering och upprustning. Ledorden är Skärgårdsupplevelse, Gastronomi och Boende.
På denna gård bedrev Allan och hans släkt öns lanthandel under delar av nittonhundratalet. Gården fungerar idag som en arena för unika upplevelser, möten och event. Jag och mitt sällskap checkar in i “Honungsboden” och kombinerar boendevistelsen med en kväll nere vid bastubåten. Det är så fint att se hur varje detalj är varsamt planerad för att bevara och förvalta platsen! Läs min hotellrecension här: Allans på Ytterön – en minnesvärd skärgårdsupplevelse i Karlskrona.
Adress: Ytterön 413, 370 42 Torhamn
Boka boende via hemsidan för Allans på Ytterön.
#12. Fregatten B&B (Björkholmen)
Letar du boende i centrala Karlskrona kan jag varmt rekommendera Fregatten B&B på Björkholmen. Jag började följa Fregattens Instagramkonto i somras och gillade det jag såg. Intrycket och avtrycket som förmedlades via sociala medier visade sig stämma – det här stället är småskaligt, personligt och ombonat med en genomgående känsla av att komma hem!
Ägarparet Kåre och Lilian har jobbat i hotell- och restaurangbranschen i över 40 år och har stenkoll på hur service bedrivs. Alla beståndsdelar i Karlskronas egen lilla variant av Stockholms bästa hotell “Ett Hem” är genomtänkt in i minsta detalj. Att vi hotellgäster har ett stenkast ner till vattnet är en välkommen bonus. För ultimat höstmys kan också konstateras att det på Fregatten B&B finns tillgång till en kamin i vardagsrummet och en fräsch bastu i relaxavdelningen för att förgylla vistelsen! Läs min hotellrecension här: Fregatten Bed & Breakfast i Karlskrona: en recension.
Adress: Fregattgatan 27, Karlskrona
Boka rum via hemsidan för Fregatten B&B.
Fler tips på saker att göra i Karlskrona på hösten
#13. Världsarvsdagarna i Karlskrona 1-3 november
Under 1-3 november går världsarvsdagarna av stapeln i Karlskrona. Under dessa kulturdagar finns ett gediget program på plats för alla åldrar. Missa för allt i världen inte att ta del av programutbudet om du har vägarna förbi Karlskrona! Här kan du läsa mer om alla de objekt som ingår i Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
Tips! Hela programmet för världsarvsdagarna finns att ta del av på den här länken.
#14. Fler hösttips i Karlskrona
Bowling, Biljard, Bio och Bibliotek: Öser regnet ner? Misströsta inte, hösten är en perfekt årstid för de fyra B:en: bowling, biljard, bio och bibliotek. Bowlar gör du till exempel hos Cyberzone på Saltö, där det också går att spela biljard. För biobesök är det Biostaden i Karlskrona på Ronnebygatan som gäller. Föredrar du istället mysläsning på biblioteket bör du knalla upp till Stortorget och se vad Karlskrona Stadsbibliotek har att erbjuda.
Co-working, plugg och fika på The Pot: Ett av Karlskronas skönaste häng för jobb, plugg och fika heter The Pot och ligger på Blekingegatan 1. Läs mer på hemsidan för The Pot.
Shopping i Karlskrona: Är du sugen på att uppdatera höstgarderoben eller köpa akvarellfärg och penslar för att äntligen ta itu med dina målarambitioner? Ge dig ut bland Karlskronas gator och torg för att hitta din favoritbutik. Läs mer här: Butiker i Karlskrona – tips på personliga affärer att besöka.
Höstvandring i Karlskrona: Det finns en uppsjö av fina vandringsleder i Karlskrona, varav ett flertal av dem finns längs de länkade kustlederna ARK56 samt Blekingeleden. Tjurkö Kulturstig är ett annat förslag för dig som vill kombinera en kortare promenad med en dos kultur. Stigen är blott 1,5 km lång och tillgänglig året runt!
#15. Mer läsning om saker att se och göra i Karlskrona
- Tips om Karlskrona under vårkanten: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet
- Karlskrona med barn: 9 tips för en lyckad resa
- Marinmuseum i Karlskrona: ett av mina favoritmuseum i Sverige
Fler tips om aktiviteter och evenemang finns på Visit Karlskronas hemsida.
Inlägget om att resa till Karlskrona är ett betalt samarbete med Visit Karlskrona. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inget annat anges. Omslagsbild från Allans på Ytterön.
6 comments
Vilket inspirerande inlägg om Karlskrona, det får mig att se med lite nya ögon å stan trots att jag bor i närheten (Nättraby). Blekinge i stort behöver lyftas som turistmål och du gör det på ett mycket bra sätt!
Tack snälla Josefine, det är det finaste betyget jag kan få!
Men så fin beskrivning av Karlskrona. Vilka färgstarka bilder!
Tack Linda. Tänk att du kom och hälsade på!
Älskar min hemstad! Jättefin artikel.
Tack Monnah! En dag ska jag flytta tillbaka, så är det bara.