Close
Kungaparet till Karlskrona – följ i deras fotspår

Kungaparet till Karlskrona – följ i deras fotspår

Idag är det torsdag och Kung Carl XVI Gustav och Drottning Silvia är dagen till ära på besök i Karlskrona. Jag åkte därifrån i tisdags och lämnade över stafettpinnen till Kungaparet som åkte dit i anledning av Kungens 50-årsjubileum på tronen.

I år firar H.M. Konungen 50 år på tronen och det är även 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till Sveriges konung. Jubileet firas både i Stockholm och i landets 21 residensstäder. Den 20 april besöker DD.MM. Konungen och Drottningen Blekinge och residensstaden Karlskrona.

– Kungahusets hemsida

Själv var jag i Karlskrona för en vårweekend i Sveriges vackraste stad och hann med både jobb och nöje. Det är kul att se Kungaparet besöka samma ställen jag själv nyss besökt, men ännu roligare att uppleva sin egen hemort i egenskap av turist!

Min storasyster hade äran att medverka i kören under Jubileumsevenemanget i Fredrikskyrkan och passade också på att knäppa några mobilbilder under dagen.

kungaparet till karlskrona

Här möttes deltagarna av allt från Sjöstridsskolans fanvakt…

… till Hemvärnets Musikkår Blekinge och ett gäng lokala artister och musiker. Jag missade de kungliga festligheterna med ett par dagar, men klickade in på Kungaparets officiella program i Karlskrona och kollade också en stund på videolänken min syster skickade från konserten.

Jag kommer som vanligt tillbaka från Karlskrona med en allmän nöjdhetskänsla över staden och dess vyer. Det är en ynnest att kunna promenera runt längs med vattnet och se öarna avlösa varandra. Saltö, Trossö, Långö – med vetskapen om att Aspö, Sturkö och Tjurkö vilar en bit bort. Det är lyxigt att kunna ta sig runt till fots, det behövs inget mer än ett par bekväma skor och ett luftigt schema för en lyckad dag. Det verkar som att Kungaparet hann skrapa lite på ytan, men det var å andra sidan inte första gången de kom på besök. Så här såg dagen ut – jag har tagit mig friheten att utgå från det officiella programmet som återfinns på Kungahusets hemsida och lagt till lite egna tips på vägen.

Kungaparets officiella program i Karlskrona

10.30: Fotoutställning Blekinge museum

”Kungaparet besöker Blekinge museum och bjuds på historiska tillbakablickar med fotoutställningen ”50 år på tronen – genom blekingarnas ögon”. Saltöskolans elever visar upp målade porträtt på Kungaparet och en Sverigekarta som de skapat i slöjden med landskapsvapen och landskapsdräkter. Fotoutställningen öppnar för allmänheten klockan 13.00 och visas fram till den 20 maj.

Blekinge museum grundades redan 1899 och är därmed en klassiker i alla möjliga sammanhang, både för turister och lokalinvånare. Jag tror ingen av oss Blekingeungar glömmer sitt första möte med den tvåhövdade kalven från studiebesöken med skolan?

För egen del vill jag slå ett slag för lekplatsen Grevagrundet som tillhör museet. Det här är utan tvekan Karlskronas mysigaste lekplats. Fint att se hur Blekingetemat plockas upp och att museets verksamhet vävs in på ett naturligt sätt!

Läs mer: Blekinge museum

11.00: Bilkortege längs Borgmästaregatan

”Allmänheten kan följa Kungaparets bilfärd längs Borgmästaregatan till Amiralitetsparken.

Innan vi går över till Borgmästaregatan måste jag nämna Borgmästarekajen, som jag skrev en skoluppgift om under gymnasiet. Det enda jag minns är att det ursprungliga namnet var Borgmästarebron. Oavsett gatunamn är det här idag en sällsynt härlig promenadsträcka längs vattnet som bör vara en given om du besöker staden.

Borgmästarekajen viker av mot Borgmästaregatan – en gata kantad av butiker, hotell och caféer – som fortsätter ner mot Amiralitetsparken. Älskar för övrigt signalflaggorna som vajar över både Borgmästaregatan och Drottninggatan. Jag hade blivit uppriktigt ledsen om de plockades ner, de är liksom en del av stadsbilden.

11.15: Jubileumsceremoni i Amiralitetsparken

”H.M. Konungen medverkar vid en trädplantering. Välkomsttal hålls av Peter Glimvall, kommunfullmäktiges ordförande i Karlskrona, och Kulturskolans elever uppträder. Konferencier Thomas Deutgen.

Klockstapeln Karlskrona

Amiralitetsparkens kronjuvel är den mörkgula klockstapeln som uppfördes redan 1699. Den är så stilig med sina stjärnor och halvmåneformade fönster! Stapeln byggdes från början som Karlskronavarvets ”vällingklocka”, som alltså angav tiden för jobbarna inne på örlogsbasen. I början av nittonhundratalet började klockstapeln att användas för kyrkoringning av den minst lika vackra träkyrkan Amiralitetskyrkan…

Amiralitetskyrkan Rosenbom Karlskrona

…som ligger alldeles i närheten.

11.30: Kungaparet promenerar till Stortorget

”Kungaparet promenerar längs Södra Kungsgatan till Stortorget. Under tiden spelar Hemvärnets Musikkår Blekinge samlingsmusik och avslutar med den nykomponerade jubileumsmarschen ”För Sverige – i tiden” utanför Fredrikskyrkan. Där står även fanvakt från Sjöstridsskolan.

Karlskrona Stortorget

Karlskrona stad är väl knappast unik om att döpa stadens stora torg till… Stortorget. Å andra sidan kan inte många svenska städer stoltsera med ett gäng Stortorgs-byggnader som ingår i ett världsarv. Det kan Karlskrona, och närmare bestämt de pampiga byggnaderna Rådhuset, Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan. Under hela min uppväxt fungerade torget mer eller mindre som en enda stor parkeringsplats, med undantag för typ Lövmarknaden och liknande event. Efter en rejäl uppfräschning under de senaste åren finns färre parkeringsplatser, ett finare torg och mer planer på ett mer levande torg – inte bara under de stora evenemangen. Bra om ni frågar mig!

12.00-12.45: Jubileumsevenemang i Fredrikskyrkan

”Kungaparet tar del av ett program under 45 minuter med artister och musiker från Blekinge – Sofia Loell, Linus Norda, Emilio Walter, Lukas Wägbo, Malou Prytz, Anna Neah Deutgen och Jens U Nilsson. Körer och musiker från länets kyrkor deltar. Tal hålls av H.M. Konungen och landshövding Ulrica Messing. Konferencier Thomas Deutgen. Evenemanget sänds på storbildsskärm utanför kyrkan samt via Musik i Blekinges Youtube-kanal Scenkanalen Blekinge. Till sändningen på YoutubeLänk till annan webbplats.

Fredrikskyrkan Karlskrona

Japp, här inne i Fredrikskyrkan har det sjungits för fulla muggar idag. Eftersom min syster är medlem i Fredrikskyrkans Kammarkör måste jag ju såklart slå ett slag för den och alla proffsiga konserter som hålls i kyrkan. Den stora snackisen om Fredrikskyrkan är väl annars den omfattande renoveringen som pågick i evigheter, där slutnotan blev 100 miljoner (!) dyrare än planerat. Men det är en annan historia!

13.00: Lunch på residenset  

”Kungaparet lämnar Fredrikskyrkan och avslutar dagens firande med lunch på residenset tillsammans med särskilt inbjudna gäster. En trerätters meny med Blekinges landskapsrätt serveras.”

Residenset Karlskrona

Jag gissar att det är fler än jag som gärna flyttar in i Residenset i Karlskrona, som rymmer bostad och representationslokaler för landshövdingen i Blekinge vars titel för närvarande innehas av Ulrica Messing. Byggnaden är oerhört vacker i sig, men ligger också med ett svårslaget läge som vetter mot Stumholmen.

Jag måste också nämna ett par ord om Blekinges officiella landskapsmåltid som serverades inne i residenset. Initiativet med Svenska Landskapsrätter skapades i samband med att Stockholm utsågs till Europas Gastronomiska huvudstad 2023. Tre olika aktörer i Blekinge fick tävla om att skapa ”essensen” av vårt landskap. Vann gjorde Eriksberg med följande meny som serverades till Kungaparet idag:

  • Friterad sill med gubbröra på rågskorpa.
  • Kroppkaka med vildand, brynt smör, honung och vinbär.
  • Kronans kaka med jordgubbar marinerade i flaggpunsch.

Jag ska tillägga att det finns flera aktörer och organisationer som har tagit fram olika landskapsrätter under årens lopp. Sjömansbiff är helt klart förknippad med Blekinge – det var för övrigt min mammas favoriträtt när hon växte upp!

Kungagåva från Karlskrona Lampfabrik

Efter måltiden gissar jag att Kungaparet sa tack och hej då till Karlskrona för den här gången. Innan dess fick de dock med sig en finfin present från Karlskrona kommun som förhoppningsvis kommer att få en framträdande plats på slottet. Jag kan inte komma på någon lämpligare gåva än de kungsblå Karlskronalamporna som tillverkas vid Karlskrona Lampfabrik:

karlskronalampa
Skärmdump från Karlskrona kommuns FB-sida.
karlskrona byggnadsvård lampfabriken

Jag besökte fabriken i fredags och fick höra om en massa roliga planer i fabriksområdet framöver – allt från café till större butik och museum/utställning.

Läs merKarlskrona Lampfabriks hemsida.

Nästa gång kungaparet besöker Karlskrona…

… får de gärna hänga med på fler äventyr. Under helgen besökte jag förvisso ungefär samma ställen som kungligheterna, men fyllde också på med annat. Jag stannade kvar på hemmaplan längre än jag hade planerat från början. Tur är väl det eftersom jag hade extra svårt att slita mig från Karlskrona den här gången. Det blev förvisso en väldigt kylig start med vinterstränga vindar, men ju längre jag stannade desto härligare blev det. I söndags kämpade sig solen fram…

Karlskrona Bastuflotte Dragsö Camping

…vilket lirade utmärkt med vår bokning på Dragsö Campings bastuflotte. Under dagen fick jag se årets första vitsippor, solen värmde, fåglarna kvittrade och livet kändes extra härligt i största allmänhet.

JA Hotel karlskrona

I samband med Karlskronavistelsen gjorde jag ett uppdrag för Visit Karlskrona och JA Hotel Karlskrona som bland annat kommer att resultera i en weekendguide här på bloggen. Det innebar att jag och min svägerska Sara fick lyxa till det med hotellövernattning, eller hemester för all del, på JA Hotel som ligger på Borgmästaregatan (som ni väl känner igen från Kungaparets kortege idag).

Vy från Brändaholm Karlskrona

Jag hann också med några favoriter i repris, som Kungaparet verkar ha missat den här gången. En av dem var vyerna över Karlskrona sedda från Brändaholm (se omslagsbilden), som för övrigt är en av Sveriges sötaste vykortsidyller. Just nu är en fastighet på Mångatan vid Brändaholm till salu för dig som drömmer om en egen liten röd stuga i skärgården. Utgångspris? 2,8 miljoner. Om Kungen kan tänka sig att låna ut en slant köper jag såklart på studs!

saltö karlskrona

Det verkar också som att kungligheterna glömde badplatsen på Saltö. Kanske nästa gång?

karlskrona saltö

Tusen tack för den här gången Karlskrona. Nästa gång Kungaparet har vägarna förbi hoppas jag kunna vara på plats och säga hej i egen hög person!

Läs mer: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet


Här kan du läsa mer om Karlskrona och Blekinge på bloggen. Omslagsbild: sommarbild på Brändaholm, Karlskrona.

2 comments

  1. Kul att du fick användning av bilderna! 🙏

    1. Kul att jag fick använda dem. Och att du fick se Kungaparet live, i självaste Karlskrona. Fina grejer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close