Close
Årets sommarstad 2017? Kalmar. (Igen!)

Årets sommarstad 2017? Kalmar. (Igen!)

Jag har med spänning följt Reseguidens Twitterflöde om Årets sommarstad 2017 under de senaste dagarna. Igår avslutades omröstningen och det visade sig att Kalmar knep titeln för tredje gången gillt!

Min röst la jag (föga förvånande) på Karlskrona, men Kalmar är definitivt en värdig vinnare. Eftersom jag själv är född och uppvuxen i Karlskrona har Kalmar, som bara ligger tio mil bort, varit ett naturligt utflyktsmål för mig och resten av familjen. Vi har ofta stannat till i Kalmar på vår väg mot lata sommardagar på Öland, men också för att gå på julmarknad i Kalmar Slott. Och ja, det där slottet skulle jag kunna prata om länge. Första gången jag som barn fick se ”det riktiga slottet” i Stockholm började jag nästan gråta av besvikelse – det var ju inte en enda spira så långt ögat kunde nå. Förmodligen hade jag väntat mig en ännu större och bättre variant av Kalmars dito, men se där fick jag tji. Måhända är just det vackra och omtalade slottet en av anledningarna till att staden knep den eftersträvansvärda titeln i år också.

– En gång är ingen gång, två gånger är riktigt kul. Tredje gången gillt visar att Kalmar verkligen är Årets sommarstad i Sverige. Citat: Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande (Källa: Barometern)

sommar

Reseguidens omröstning om Årets sommarstad 2017

Som jag tidigare har nämnt här i bloggen anordnades tävlingen om Sveriges sommarstad av Reseguiden för tionde året i rad. Den slutgiltiga placeringen i omröstningen såg ut enligt följande:

 1. Kalmar
 2. Västervik
 3. Härnösand
 4. Halmstad
 5. Karlskrona
 6. Falkenberg
 7. Visby
 8. Varberg
 9. Hjo
 10. Mariestad

Den enda staden på listan som jag inte har någon relation till är Härnösand eftersom jag aldrig har varit där, övriga städer kan jag dock absolut gå i god för som fina svenska besöksmål.

sveriges sommarstad varberg

Varberg får en extra eloge eftersom jag där spenderade 1,5 av de absolut bästa åren i mitt liv. Det är en ljuvlig stad på alla sätt och vis, läs mer om anledningarna här.


Vad tror ni, finns det någon chans att Karlskrona kniper titeln som Sveriges sommarstad 2018, eller blir det Kalmar igen? Vilken stad i Sverige skulle ha varit ditt givna val som Årets sommarstad i år om du var med i omröstningen?

 

10 comments

 1. Jag tycker det är intressant att Halmstad ligger så högt. Jag älskar Halmstad och spenderar mycket tid där om somrarna, men jag tycker ändå att det finns ännu mer potential än vad som utnyttjas. De skulle SÅ kunna öka ett snäpp i turismen tänker jag.
  Aldrig varit i Karlskrona, Västervik eller Kalmar. Haha! Spontant skulle jag sätta Visby 1a. Sååå magisk stad och ö!

  1. Om någon från Halmstad läser det här – läs och begrunda Lisas kommentar! Jag var där en del när jag bodde i Varberg, och har också en svåger som bor där. Halmstad kommer, oavsett vad, alltid att ha en viss stjärnglans över sig för mig. Vi har där och kikade på när Halmia spelade när Sebbe var liten – och fick en pratstund med Per Gessle efter matchen. Starstruck much? Du anar inte!

   Och Visby…. ja!!!

 2. No offense Härnösand men… eh? Visst, den är väl vacker här och var och åker man ut till Smitingen så är det ju fina badmöjligheter. Men sen då? Äh, skeptisk. 😉

  1. Hahaha, anar jag en ”Kejsarens nya kläder”!? Hm, jag måste nog åka dit bara för att nu!

 3. Min barndoms Västervik som kom tvåa får ju min röst år efter år. Därifrån blev det många skolresor till Kalmar i den södra landsänden, med hästen Anita på slottet (du skulle liksom jag nog gillat Tre Kronor mer i Stockholm om det hade överlevt).
  Bodde faktiskt på Slottshotellet i förrgår när dottern tog studenten i Torsås och det ÄR mysigt i Kalmar. Många bevarade trähus jämfört med Karlskronas mer pampiga stenstad även om man hittar trä där också om man lämnar marinkvarteren. Svårt det här. Visby med sina rosor och strand mitt i stan är ju också underbar.

  1. Härligt att läsa dina upplevelser av svenska sommarstäder! Vi har ett gäng härliga, jag förstår att Västervik får din röst.

 4. Borde man verkligen få vinna flera år i rad undrar jag… 😉

  Känns som om jag borde börja bocka av den här listan. Hela sydöstra sidan av Sverige har jag liksom extremt dålig koll på. Vem ska bjuda in mig så jag får anledning att åka dit måntro? Hehe

 5. Jag tycker att min hemstad, Malmö, är bästa sommarstaden! Tror inte det finns någon annan stad i Sverige där det finns så mycket gratis att göra hela sommaren.

 6. Fast som Malmöbo sedan femton år saknar jag skärgården sommartid. Alla trängs på Ribban, Klagshamn och Skanör istället för att sprida ut sig på öar. I Västervik har nästan varenda människa båt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close