Close
Västkusten och mina tre semesterpärlor

Västkusten och mina tre semesterpärlor

Västkusten är sol, vind och vatten, pittoreska fiskebodar och färska räkor. Västkusten är vitmålade hus på karga klippor, otaliga fiskebåtar och nästan lika många bryggor. Västkusten är vykortsvackert och en given destination på vår roadtrip genom ett Sverige i sommarskrud. Här berättar jag mer om mina semesterpärlor längs vägen.

sol på malö

Västkusten – mina tre semesterpärlor:

# 1. Mollösund, Orust

Västkusten Mollösund

orust7

orust3

Mitt första möte med Orust och Mollösund för över tio år sedan var egentligen mitt första möte med skärgården i västra Sverige överhuvudtaget. Min man är uppvuxen i Göteborg och när vi började dejta förklarade han ofta sin kärlek för de karga klipporna, de karaktäristiska fiskebåtarna och det vilda havet. Jag, som är uppvuxen i Karlskrona skärgård, var skeptisk. Hur skulle något, någonsin, kunna mäta sig med mitt sommarparadis? När vi steg ur bilen nere vid hamnen i Mollösund och möttes av vitmålade hus byggda på höjden, långa rader av båtar och doften av tång förstod jag vad han menade. Till Mollösund återvänder jag gärna gång och på gång och numera delar jag kärlek till orten med min man.

Missa inte: Bo mysigt på Mollösunds Värdshus, köp med lunchbaguetter från Baguetteboden och avnjut dem på en av klipporna efter ett dopp på Mollösunds barnvänliga badplats Kattevik.

#2. Smögen, Bohuslän

Sol över Smögen

smögen4

smögen1

Att köra över bron med utsikt över Smögens inlopp känns som att köra rakt in i en svensk sommarsaga! Visst är här mycket folk under högsäsongen, men någonstans är det också en del av charmen att gå på Smögenbryggan för spana på lyxbåtar och rikt båtfolk i sällskap av ett gäng andra turister. Vill du uppleva Smögen under lugnare former rekommenderar jag dock en resa hit på höstkanten för att satsa på en spaweekend på Smögens Hafvsbad. Så firade vi svärmors sextioårsdag för några år sedan och Smögen var (minst) lika mysigt då som under en högsommardag i juli.

Missa inte: Ät en räkmacka av den större modellen på en av alla restauranger i hamnen, flanera längs Smögenbryggan för att spana på lyxbåtar och checka sedan in på Smögens Hafvsbad.

# 3. Varberg, Halland

Västkusten Varberg

varberg

varberg1

Vackra, vackra Varberg – här spenderade jag 1,5 av de bästa åren i hela mitt liv! Jag älskade mitt jobb och min lilla vindsvåning med utsikt över Varbergs fästning, jag älskade de dagliga strandpromenaderna längs havet och jag älskade småstadskänslan i staden. Det här är en av få städer jag skulle kunna tänka mig att bo i permanent med familjen. Att komma till Varberg är som att komma hem, hit åker jag gärna tillbaka varje sommar.

Missa inte: Skäm bort dig själv med boende och spa på Varbergs Stadshotell och Asia Spa, få en dos historia på Varbergs Fästning och njut sedan av den härliga Strandpromenaden längs ett hav med tusen nyanser av blått.

11 comments

 1. Åhh, ännu mera västkusten-inspiration! Det kan man inte få nog av! Så fina bilder 🙂

  Ps. När man kommenterar står det NAME / E-MAIL / NAME, sista ska kanske vara ”website” eller liknande?

  1. Tack Jennifer! Ska kika på det där med kommentarsfältet.

 2. Älskar ju oxå vöstkusten! Dock aldrig varit i Mollösund! Smögen var länge sedan!

  Mina pärlor är ju Grundsund, fiskebäckskil och Lysekil!

  Varberg var en härlig utflykt i år!

  Njut av Gotland!!! Kramar

  1. Spännande att höra dina favoriter. Jag gillar också Fiskebäckskil (var på bröllop där för några år sedan), men har inte koll på Grundsund och Lysekil. Kram!

 3. Det här är nästan en vit fläck på min karta. Måste åtgärdas!

 4. Västkusten är bra jädra fin! Har blivit en del bloggande därifrån hos mig också men då främst om de kala klipporna. Varberg och hela Halland är dock outforskat från min sida men någon gång ska jag ta mig an stränderna där. Varberg låter ju fantastiskt mysigt. För att inte tala om vindsvåning… Halland är absolut ett ställe där jag kan tänka mig att leva permanent också.

  1. Så, bloggnäste i Halland snart – eller vad tror vi? 🙂

   1. Vem vet. Vem vet. Men jag har fler att övertyga på den punkten. 😉

 5. Journalist, webbredaktor, radioreporter och filmare. Alskar att Resa. Min resesajt ar jordenrunt.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close