Är du på väg till Helsingborg? Grattis – då har du härliga saker att se fram emot! Staden och dess omgivningar är en populär destination under sommarhalvåret, men har många ljusglimtar även när semesterfirarna har åkt hem. Åker du hit under lågsäsong får du en utmärkt anledning att ge dig ut på kallbad i Helsingborg. Staden erbjuder i dagsläget tre olika kallbadhus: Norra Kallbadhuset, mer känt som “Kallis”, Pålsjöbaden och Råå. I det här inlägget ligger fokus på Kallis och Pålsjöbaden, och framför allt en kallbadsupplevelse på Kallis.
Kallbad i Helsingborg
Börja prata om “kallbad” i ett socialt sammanhang och jag gissar att du får alla möjliga sorters reaktioner. Vissa fryser bara de hör ordet, andra ler nöjt och saligt, medan ytterligare någon fnyser om att det nog bara är en trend i spåren av pandemin – där folk är desperata och gör lite vad som helst för att få känna något. Låt oss konstatera att det förvisso finns en och annan trendkänslig kallbadare där ute, men att kallbad i Helsingborg knappast kan räknas som trend. De tre kallbadhusen talar sitt tydliga språk – helsingborgarna tar sina kyliga dopp år ut och år in vare sig det trendar eller inte.
#1. Kallbadsupplevelse på Kallis och “Spa på Helsingborgsvis”:
För egen del har jag förvisso fått ett och annat infall och med skräckblandad förtjusning badat både under tidig vår och sen höst, men någon rutinerad kallbadare är jag icke. När jag och min syster besöker Helsingborg får vi chansen att delta i en “kallbadsupplevelse” på Kallis, ledd av ingen mindre än…
… Mia Jansson, som är anläggningsansvarig på både Kallis och Pålsjöbadet. Vi är ett tiotal kvinnor som träffas i bastun. Vissa är veteraner i kallbadssammanhang, medan andra aldrig har provat överhuvudtaget. Efter en liten stund i bastun tillsammans med Mia och de andra kvinnorna ser jag Mia lite som en trygg doula. Hon berättar om kallbadets hälsoeffekter, ger oss konkreta tips om andning och kläder, och låter oss efter en stund i bastun kliva ner i vattnet efter pepp och hejarop. “Det här är spa på Helsingborgsvis”, ler Mia, och berättar om de fyra stegen som ger oss alla en lyckad upplevelse av kallbad i Helsingborg.
Spa på Helsingborgsvis – 4 steg för en lyckad kallbadsupplevelse
Steg 1. Dusch och saltskrubb
Till att börja med kan jag konstatera att jag inte har någon användning av baddräkten jag har packat ner i väskan – här på Kallis behövs inga badkläder. I omklädningsrummet klär du av dig och börjar kallbadsupplevelsen med en dusch och skrubb av kroppen. (Dusch innan bastubad är obligatorisk!). Kallis egen saltskrubb bestående av salt, torkade bär/örter och kallpressad rapsolja finns att köpa i receptionen. Snåla inte, använd hela förpackningen och skrubba av kroppen rejält innan bastu och bad!
Steg 2. Bastu
Efter dusch och skrubb kliver vi in i den stora bastun, vilket är en upplevelse i sig. Här väntar naturens element utanför de stora glaspartierna, och bastun håller en temperatur om 78-82 grader. Mia menar att det inte ska vara för varmt, eftersom folk ska kunna sitta länge och njuta. Vi får rådet att basta minst 15 minuter för att få upp värmen i kroppen innan det är dags för bad. I bastun möts både nybörjare och veteraner i kallbadssammanhang, en av tjejerna vi träffar har badat tre gånger i veckan under 20 års tid!
Steg 3. (Kall)bad
Med hjälp av Mias pepp, och i takt med att värmen stiger i kroppen, tar vi orutinerade kallbadare mod till oss och lämnar den trygga värmen i bastun för att öppna dörren ut mot bryggan och vidare mot badstegen. “Glöm inte att andas!” får jag höra, och utan att riktigt veta hur det går till befinner jag mig plötsligt i Öresunds virvlande vågor. Känslan efteråt beskrivs av Mia “som champagnebubblor som rusar i ådrorna, fast du slipper bakiseffekten…”. Och ja, där sätter hon huvudet på spiken! Jag känner mig stolt och glad – aldrig har det känts så rätt att nynna på Sias låt “Unstoppable”.
Vi får tipset att bada tre gånger (med bastu mellan gångerna), om tid och möjlighet finns. Det sägs att första gången rinner skiten av, andra gången rinner bekymren av, och tredje gången är du redo att bygga något nytt! För egen del är det väldigt mycket enklare att kliva ner i det kalla vattnet tredje gången än första. En gång är ingen gång, två gånger är en vana!?
Steg 4. Aufguss
Som grädde på moset får vi också uppleva en aufguss, vilket närmast kan beskrivas som en mindfullness-session i bastun. Det innebär att en bastuvärd (i det här fallet Mia) häller eteriska oljor på bastustenarna för att skapa väldoftande ånga – i vårt fall lavendel. Denna viftar Mia runt med en handduk på ett speciellt vis för att fördela ångor och heta vindar i bastun.
Efter inte mindre än fyra bad är jag och min syster upprymda och nästintill höga på känslan av att vara oövervinnerlig. Känslan håller i några timmar timmar, lagom till jag hugger in på en godispåse under tågresan hem till Stockholm. Eftersom vi får tipset att inte duscha av oss efter sista doppet finns havssaltet på huden resten av dagen, som ett bevis på att jag faktiskt är en tvättäkta kallbadare!
#2.) Kallbadhusen i Helsingborg
Så, hur väljer du bland kallbadhusen i Helsingborg? Nedan kan du läsa en kort beskrivning av Pålsjöbaden respektive Kallis. Efter att ha pratat med några rutinerade kallbadare förstår vi att det finns för- och nackdelar med både Pålsjöbaden och Kallis. Prova dig fram för att hitta din personliga favorit när det gäller kallbad i Helsingborg!
Pålsjöbaden
Pålsjöbaden är en ren fröjd för ögat, och som namnet antyder vilar det här kallbadhuset på pålar i vattnet. Detta kallbad i Helsingborg, som har anor sedan 1912, var från början till för “det fina folket”, men numera kan vem som helst gå dit. Under stormen Gudrun 2011 blev kallbadhuset rejält åtgånget, och fick därefter genomgå en totalrenovering vilket resulterade in en nyinvigning 2015.
Fördelen med att byggnaden står på pålar är att tång och sjögräs blåser in mot land. Som besökare får du gå lite längre från bastun för att komma i badet jämfört med Kallis, och det är heller inte lika insynsskyddat. Det kan också upplevas lite mer pratigt i bastun jämfört med Kallis.
Adress och kontaktuppgifter: Drottninggatan 151, 254 33 Helsingborg. Telefon: 042-10 61 96. Instagram: @Palsjobaden
Norra Kallbadhuset, “Kallis”
Norra Kallbadhuset, som har anor från 1865, går oftast under namnet “Kallis”. Om Pålsjöbaden förr om åren främst utnyttjades av det fina folket var istället Kallis folkets bad. Det nuvarande utförandet från 2012 har vi arkitekten Jeppe Hagaard Andersen att tacka för.
Jämfört med Pålsjöbaden har Kallis större fönster i bastun, vilket ger känslan av att komma “närmare naturen”. Det är också mer avskilt och avgränsat, och har närmare till bryggan och stegen. En nackdel kan dock vara att det blåser in mer tång (vid Pålsjöbaden blåser tången undan).
Adress och kontaktuppgifter: Gröningen Norra 1, 254 33 Helsingborg. Telefon: 042-10 61 95. Instagram: @kallishbg
#3.) Hälsoeffekter av att kallbada:
Så, varför ska man då bada bastu och kallbada? Frågan är väl snarare varför man inte ska göra det. Kvinnorna jag pratar med i bastun hyllar konceptet av många olika anledningar. Vissa lyfter den sociala aspekten och alla möten i bastun. I bastun, utan kläder, försvinner alla statusprylar och alla är mer eller mindre lika. Jag får också höra att bastu och kallbad känns själsligt renande, och att det är skönt att få tänja sina gränser och utmana sig själv och sitt pannben. Behöver du fler anledningar? Här kommer några (tagna från Pålsjöbadens och Kallis broscyhrer):
- Friskvård av bästa slag: Att bada bastu och kallbad är friskvård av bästa sort! Upplevelsen är avkopplande och får ner stressnivåerna, men lindrar också smärta och stelhet i muskler och leder.
- Kroppens eget reningsverk: När du badar bastu produceras en hel del svett på kort tid. På så sätt blir kroppen av med avfallsämnen (“slaggprodukter”) som exempelvis salter, nickel och kväve.
- Fördelar med värmeväxling: När kroppen utsätts för växelvis ändringar av kyla och värme slår hjärtat snabbare. Det innebär att både syreupptagning och blodcirkulation ökar. Dessutom främjas ämnesomsättningen och immunförsvaret.
- Lyckorus och god självkänsla: Värmen stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner. 1) Serotonin som bidrar till välbefinnande och god självkänsla 2) oxytociner som ger lugn och ro och slutligen 3) endorfiner för lyckokänsla och smärtlindring!
TÄNK PÅ ATT undvika bastu och kallbad om du känner dig sjuk, om du har akut migrän eller har haft en hjärtinfarkt! Äldre personer och personer med lågt blodtryck bör vara försiktiga med att kyla kroppen.
#4). Priser och bra att veta om kallbad i Helsingborg:
Priserna avser kallbad i Helsingborg på Kallis respektive Pålsjöbaden. Alla kort nedan kan utnyttjas både på Kallis och Pålsjöbaden.
- Dagskort: Vuxen kostar 70 kronor och 13-15 år kostar 35 kr. Barn under 13 år går in utan kostnad tillsammans med målsman.
- Klippkort 10 gånger: 600 kronor.
- Halvårskort: 1400 kronor.
- Årskort: 2300 kronor.
Handduk finns att hyra på plats för 30 kronor. Det finns även saltskrubb att köpa i receptionen. GLÖM INTE “bastuandan” och att visa respekt för övriga gäster på kallbadhuset och i bastun. Om du/ni verkligen måste prata, se till att göra det tyst. Bastun och relaxen är en plats för lugn och ro – vilket även innebär att telefonen ska vara på ljudlöst. Använd gärna badskor eftersom golven kan vara hala både ute och inne. Vissa gillar att ha på sig neoprenskor för att hålla värmen när de badar. Ett annat tips för att slippa frysa allt för mycket är att ha på sig en mössa i naturmaterial – vårt badproffs Mia har en ullmössa som ni ser på bilderna.
Tänk också på att det är alkohol- och rökförbud på Kallis och Pålsjöbaden (både inomhus och utomhus).
Tips om Kallbadsveckan i Helsingborg 26-31 januari 2022!
I slutet av januari 2022 går “Kallbadsveckan” av stapeln i Helsingborg. Under den här temaveckan erbjuds bland annat föreläsningar, chill i bastun, aufguss och andra aktiviteter. Program och biljetter finns på www.kallbadsveckan.se.
#5.) Fler tips om att resa till Helsingborg:
- Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten – 19 tips
- Helsingborg med barn – tips för en lyckad familjeresa
- Vandra Kullaleden med barn (Skåneledens delled SL5)
Inlägget om Kallbad i Helsingborg gjordes inom ramen för ett betalt samarbete med Visit Helsingborg. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inget annat anges. Omslagsbild Pålsjöbaden.