Inlägget om att vandra Biosfärleden är ett betalt samarbete med Destination Läckö-Kinnekulle.
Området runt Läckö-Kinnekulle vid Vänern i Västergötland är en svensk pärla det finns anledning att lyfta med jämna mellanrum i bloggen. I helgen var det dags för ännu ett besök i trakterna, den här gången för att vandra Biosfärleden tillsammans med ett par vänner.
Biosfärleden räknas som en låglandsvandringsled och består av 9 delsträckor som tillsammans mäter 138 kilometer. Leden löper hela vägen från Läckö Slott i väster, genom Lidköping, vidare över Kinnekulle och fram till Mariestad i öster. Delar av Biosfärleden går ihop med Pilgrimsleden och Kinnekulle Vandringsled, men de respektive lederna har hela tiden sin egen märkning.
Kinnekulle med Vänerskärgården blev år 2010 officiellt utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Målet med detta är att skapa en långsiktig och hållbar relation mellan människa och miljö. Området täcker delar av Lidköpings, Götene och Mariestads kommuner.
– Västsverige.com om att vandra Biosfärleden
Läs mer: Biosfärleden
Under vår vandring på Biosfärleden i slutet av maj möts vi av ett helt hav väldoftande ramslök, av rapsgula västgötaslätter, lilafärgade syrener och en exploderande försommargrönska. Sverige gör sig verkligen till vid den här tiden på året, när försommaren står i full blom och varenda liten molekyl i naturen tycks ta fart.
Eftersom Biosfärleden passerar genom centrala Lidköping får vi också stifta närmare bekantskap med staden som även brukar kallas “Lidköping vid Vänern” för att inte förväxlas med Linköping. Vänern går däremot inte att ta miste på – vi möter dess blanka vyer gång på gång från olika vinklar. Sveriges största sjö har tillräckligt mycket skärgård för att blidka till och med oss inbitna havsälskare. Addera dessutom den karaktäristiska silhuetten av Kinnekulle så förstår du kanske varför många väljer att återvända hit. Att vandra fram på Biosfärleden är ett utmärkt sätt att i lugn och ro få se, uppleva och lära känna mer av den här besöksvärda delen av Sverige.
I inlägget nedan kan du läsa mer om vår resplan, en beskrivning av Biosfärledens delsträckor 3 och 4, samt andra tips för en lyckad vistelse i området.
Att vandra Biosfärleden vid Läckö-Kinnekulle
#1. Vår resplan för Biosfärleden
Dag 1:
- Bilresa från Stockholm till Filsbäck (Bäverli Hills)
- Tåg och buss till Råda kyrka, startplats för delsträcka 3
- Vandring Råda kyrka – Lidköping – Filsbäck (Bäverli Hills)
- Lunch på Skafferiet i Lidköping
- Grillmat och övernattning på Bäverli Hills
Total vandringssträcka ca 15 km, lätt vandring.
Dag 2:
- Frukost på Bäverli Hills
- Vandring från Bäverli Hills – Källby station (start för delsträcka 4) – Kinnekulle – Trolmen
- Tåg från Trolmen – Filsbäck (Bäverli Hills)
- Lunch på Café på Klostret
- Grillmat och övernattning på Bäverli Hills
Total vandringssträcka ca 19 km, medelsvår vandring.
Dag 3:
- Frukost och utcheckning Bäverli Hills
- Del av etapp 2 med start vid Råda kyrka
- Bilresa tillbaka mot Stockholm
#2. Vandring Råda kyrka – Lidköping – Filsbäck (nästan hela delsträcka 3)
Delsträcka 3 startar vid Råda kyrka, dit det går smidigt att ta sig med kollektivtrafik via Lidköping.
Vi har svårt att slita oss från startplatsen vid den gamla stenkyrkan med anor från tolvhundratalet. Här tänder vi ljus för nära och kära, bättrar på våra historiekunskaper och kliver sedan ut i sommargrönskan för att påbörja vandringen.
Tips att tänka på! För att gå delsträcka 3 ska du följa den blå Biosfärledsmärkningen till vänster om kyrkan. Vill du gå etapp 2 mot Läcköhållet följer du istället skyltningen precis intill busshållsstationen Råda kyrka.
Vi har knappt hunnit starta vandringen innan vi når utsiktsplatsen vid Råda vy, där Kinnekulles välkända konturer breder ut sig framför oss. Kinnekulle är ett så kallat “platåberg” vars högsta punkt Högkullen mäter 306 meter över havet. Det låter kanske inte så mycket för världen, men på de platta västgötaslätterna ser det ändå ut som ett fjäll i sammanhanget.
Vår vandring fortsätter förbi fotbollsplaner och villaområden…
… men också på finare motionsspår genom skogspartier. På vägen möter vi både barnfamiljer, cyklister, motionärer och för all del pensionärer. Lidköping kryper allt närmare, likaså trafiken, och efter en längre transportsträcka skymtar vi snart åter igen konturerna av “kullen” nere vid vattnet.
Vi har nu nått den inbjudande strandpromenaden intill Vänerns kant, och slår oss ner vid första bästa strandremsa. Det visar sig att vi hamnat på “hundbadstranden” i Framnäs. Här kan både badgäster, hundar och hästar svalka sig enligt hundägaren jag pratar med. En bit längre fram ligger det mer familjevänliga Framnäs strandbad (där inga hundar tillåts bada). Strandbadet är uppskattat inte bara för den fina sandbotten och det faktum att det är långgrunt , utan också för att utebad, lekplatser och fotbollsplaner ligger alldeles i närheten. Efter en fin stund nere vid vattnet fortsätter vi följa Biosfärledens blå skyltar…
… mot en av delsträckans höjdpunkter för vandrare med kurrande mage.
Framme vid Skafferiet hugger vi in på en rejält tilltagen lunch. Här får vi också en trevlig pratstund med trion Linda, Bettina och Carina som tillsammans har skapat en uppskattad lunchrestaurang i Lidköping – lämplig för både utomsocknes vandrare och lokalbor.
Mätta och belåtna traskar vi sedan vidare…
… förbi den prunkande tulpanrabatten vid Lidköpings rådhus (som ursprungligen låg på Kållandsö och fungerade som Magnus Gabriel de la Gardies jaktslott!), och över en av stadens broar som höjer sig över älven Lidan.
Det faktum att vi vandrar på en led rakt genom stadslivet gör verkligen att Biosfärleden sticker ut från den uppsjö av leder som finns att välja på i Sverige. Ena stunden tar vi oss fram genom täta skogspartier, för att senare strosa längs en strandpromenad och därefter spatsera förbi butiker, caféer, restauranger och vackra byggnader.
Efter en liten paus nere vid Limtorget (den här delen av staden klarade sig från den stora branden som härjade i Lidköping 1849) lämnar vi Lidköping bakom oss och passerar naturreservatet Östra Sannorna på väg tillbaka mot Filsbäck. När vi återvänder till Bäverli Hills får vi höra att den sista skogssträckan hem tydligen var den ridväg Gabriel de la Gardie och hans följe använde för att ta sig mellan Stockholm och sommarboendet på Läckö Slott.
Höjdpunkter på delsträcka 3:
- Råda kyrka: Vi börjar vandringen genom att tända ljus inne i den vackra och stämningsfulla kyrkan.
- Blicka ut över Vänern och Kinnekulle, både från utsiktsplatsen vid Råda vy och från strandpromenaden.
- Vandra genom staden (särskilt Limtorget!): Det är onekligen speciellt att vandra på en välmarkerad led rakt igenom en stad.
- Skafferiet: vällagad och rejäl lunch.
#3. Vandring Filsbäck – Källby station – Trolmen (delsträcka 4)
Vi börjar dagen med att gå den återstående biten av delsträcka 3 från vårt boende fram till Källby station, vilket mer eller mindre är en transportsträcka. Den roliga vandringen börjar strax efter Källby station vid Myråsen, och ännu mer när vi når fram till själva Kinnekulle och ser skyltarna för Kinnekulleleden. Nu får benmusklerna börja jobba på riktigt, det är stundvis branta stigningar som ska avverkas.
Gatuskyltarna skvallrar om vad som väntar…
… och vi får vår beskärda del av både ramslök och kalk.
Ortsnamnet “Blomberg” kan inte vara mer passande – vid den här tiden blommar bokstavligen talat hela berget av ramslök.
Jag har fått tips om Café på Klostret från flera olika håll, och kön in till bageriet bekräftar att vi har kommit rätt.
Lagom till energin börjar ta slut fyller vi på med soppbuffé – där den krämiga ramslökssoppan är ett givet val. Till efterrätt hugger vi in på rabarberpaj, morotskaka och de omtalade vaniljbullarna.
Tips att tänka på! Café på Klostret ligger inte precis utmed leden. Vi väljer att följa cykelvägen mot Hällekis vid Västerplana Storäng-grinden, men det går också att ta andra vägar till caféet beroende på i vilket skede du vill fika/äta.
Efter en lång lunchpaus väntar fortsatt vandring och vi följer cykelvägen tillbaka mot naturreservatet Västerplana Storäng. Det som väntar i reservatet blir en av mina personliga höjdpunkter under delsträcka 4. Till vänster skymtar Vänern bakom en tät vägg av grönska…
… och hela området bjuder på omväxlande naturvyer, den ena vackrare än den andra.
Strax innan Västerplana kyrka börjar värmen ta ut sin rätt och vi stannar till för en vattenpaus vid helgens vackraste rastplats.
Vi fortsätter upp förbi kyrkan och när vi når alvarmarken (alvar används som beteckning för mark på kalkberg där jordlagret är mycket tunt) känner jag igen mig från barndomens alla utflykter till Ölands alvar.
Strax därefter väntar ännu en fin rastplats med både vindskydd och toaletter, perfekt för att hämta andan och dricka.
När vi närmar oss slutstationen Trolmen får vi en närmare inblick av det faktum att Kinnekulle till stor del är uppbyggt av avlagrade sedimentära bergarter. Jag får flashbacks till skolbiologin när jag läser informationsskyltar och googlar vidare om sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och diabas – där det lokala namnet på västgötabergets diabas tydligen går under “trapp”. Naturformationerna i området är fascinerande, den här delen av leden hade mina barn verkligen gillat att gå!
Efter prunkande ramslöksfält, tusentals steg och diverse bergarter når vi så småningom fram till delsträckans slutstation som ligger drygt 600 meter från leden. Och det är inte vilken slutstation som helst…
… utan tågstationen Trolmen, som ligger längs med den berömda Kinnekullebanan. Jag och mitt sällskap är överens om att det här förmodligen är Sveriges sötaste tågstation med vajande flagga, eget minibibliotek och en stoppskylt du själv får vända på för att visa att du ska med tåget.
Den oelektrifierade tågsträckan går mellan Lidköping – Mariestad och har blivit utsedd till Sveriges vackraste tågsträcka/järnväg enligt en omröstning initierad av SJ.
Innan vi kliver på tåget får vi som bonus en lång pratstund med Nisse som bor i det gamla stationshuset intill rälsen. Han är urtrevlig, såklart, precis som var och en av de personer vi träffar på under dagarna i Läckö-Kinnekulle. När vi kliver av tåget “hemma” i Kilsbäck igen visar dagens stegräknare över 35.000 steg, och vi är väl förtjänta av den svalkande brisen nere vid Vänerns strand.
Höjdpunkter under delsträcka 4:
- Kinnekulle: Platåberget är bokstavligen talat en höjdpunkt – här ryms många härligheter (i synnerhet under den blomstrande försommaren). Vyerna över Vänern gör såklart inte saken sämre, inte heller de spännande kalkformationerna.
- Ramslöken förtjänar en egen rubrik, den är både bildskön, väldoftande och dessutom delikat att äta!
- Trolmens tågstation är en storfavorit. Vi blir nästan glada över beskedet att tåget är försenat – det ger oss extra tid att slappa i gräset intill den sockersöta stationen.
#4. Att vandra Biosfärleden – tips om andra delsträckor
Jag och mitt sällskap vandrar också en bit av delsträcka 2 från Råda kyrka mot Läcköhållet, vilket är en annan upplevelse jämfört med trean och fyran.
Delsträcka 2 är en lantlig version av Biosfärleden, där vi möts av stora rapsfält, åkerlandskap, ängar och välskötta gårdar.
Tips! Mer information och vackra bilder från delsträcka 1 och 2 finns hos fotografen Åsa Hellman: Vandring på Biosfärleden till Läckö.
Om du vill få ut maximalt med upplevelser och sevärdheter på en relativt kort sträcka ska delsträcka 5 mellan Trolmen och Hällekis Station vara ett bra alternativ. Delsträckan som mäter 12 km lär vara en av vackraste längs Biosfärleden med vyer över Munkängarna, Kinnekulle Stenbrott och vandring längs Vänerns kant.
#5. Boende på Bäverli Hills, Filsbäck
Den här resan skippar vi tältlivet till förmån för ett bekvämligare vandringskoncept, där vi får sova i sköna sängar och duscha varmt. Det välskötta stughotellet Bäverli Hills, som drivs av entreprenören Annette, kan liknas vid en lyxigare variant av “Lilla huset på prärien” och ligger i Filsbäck strax intill Biosfärleden. Vi är tre stycken i sällskapet som delar upp oss på två stugor (det finns två sovplatser i varje stuga). På området finns tillgång till gemensamt kök, orangeri, bastu och härliga sittplatser vid lägerelden. Frukost ingår i vårt boende och Annette på Bäverli Hills kan även ordna matkasse till middagen om man frågar i förväg.
Tänk på att Bäverli Hills främst är avsett för vuxna gäster (reser du med familjen gäller en minimiålder på 15 år.) Barnfamiljer som behöver boende kan istället kika på Kronocampingen.
Läs hotellrecension här: Bäverli Hills – ett stughotell vid Vänern
#6. Övriga tips och bra att veta om att vandra Biosfärleden
Karta och märkning för att vandra Biosfärleden:
Själva ledmärkningen för att vandra Biosfärleden är föredömlig, den ljusblå märkningen är lätt att följa. Däremot finns i skrivande stund få etapp/översiktsskyltar uppe vid startplatserna, vilket kan bli förvirrande eftersom leden kan vandras åt båda hållen. Dubbelkolla därför kartor och gps innan och under vandringen. En bra översiktskarta via Google Maps finns här: karta över biosfärleden.
Öppettider och trafikändringar:
Tänk på att dubbelkolla öppettider för matställen (Skafferiet har exempelvis bara öppet veckodagar mellan 11-15). Vi fick också höra att det har varit en hel del störningar i tågtrafiken under senaste tiden, med inställda tåg och ersättningsbuss. Ha koll på kollektivtrafiken i appen Västtrafik To Go, alternativt SJ:s app för tågen. Passar inte tiderna ditt schema kan du givetvis ringa taxi, förslagsvis Taxi Lidköping på telefonnummer 0510-220 80.
Packning:
Går du på våren och sommaren? Glöm inte solkräm, keps och dubbla uppsättningar vattenflaskor! (På kartan finns utmärkta stationer för att fylla på med nytt vatten). Ta också med skräppåse för att plocka med ditt skräp efter dig! Vandringskängorna var skönt att ha delsträcka 2 och 4, men delsträcka 3 hade det fungerat lika bra med vanliga gymnastikskor.
Wow-faktor:
Biosfärleden växlar mycket i karaktär under de olika delsträckorna, så förvänta dig inte wow-faktor hela tiden. En så här lång vandring innehåller också mindre roliga och enformiga transportsträckor i bostadsområden, längs vägar och industriområden. Men visst får vi flera wow-upplevelser under vår vandringshelg, inte minst uppe på Kinnekulle. Den vackraste sträckan lär vara delsträcka 5 som vi inte hann göra den här gången.
För vem passar det att vandra Biosfärleden?
Biosfärleden passar överlag alla som gillar promenader och låglandsvandring, och som uppskattar att komma ut i naturen. Eftersom det finns flera olika delsträckor går det givetvis att anpassa vandringen och gå delar av leden. Jag och mina vänner är överens om att sträckorna över Kinnekulle lämpar sig för aktiva barnfamiljer – här finns bland annat spännande kalkformationer, bra äventyrsutrymme och få “transportsträckor” som lätt kan bli enformiga för barn.
#7. Fler tips på sevärdheter/saker att göra i närheten
Inlägget om att vandra Biosfärleden gjordes som ett betalt samarbete med Destination Läckö-Kinnekulle, men tankar, åsikter och bilder är mina egna. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om att resa i Sverige framöver. Omslagsbild från Råda vy (delsträcka 3), med utsikt över Kinnekulle.
8 comments
Man blir ju lite sugen att ge sig ut på vandring…
Ja, ta med hela familjen och satsa på leden vid Kinnekulle – det tror jag att ni skulle tycka om!
Så himla fint – och vilken ovanlig och härlig variation! Detta måste jag lägga på minnet 👌🏻
Tack för din kommentar Lisa. Gillade verkligen variationen, både skog, stigningar och stad!
Vi var inne på detta i vår också. Men det blev för mycket hemma med jobb, stuga osv, så vi kom inte väg. Fint att se dina bilder!
Ni får ta en revansch när det lugnar sig, den här passar er helt säkert. Tack Gunilla!
Så vackert! Skulle jag känna ett behov att röra på mig hade jag önskat mig åt det där hållet.
Ja, det är så himla fint – särskilt den här tiden på året.