Många tänker att Östersund är en stad att besöka främst under vintertid. Kanske inte så konstigt med tanke på att staden under tio år marknadsförde sig som “Vinterstaden” och förknippas med en logga bestående av ett hjärta format av snöflingor. Efter vårt familjebesök under juni månad kan dock samtliga familjemedlemmar konstatera att Östersund är så mycket mer än ett vinterhjärta!
Varje gång jag närmar mig de svenska fjällen gör jag det med skräckblandad förtjusning. Som uppvuxen i Blekinge är jag van vid vidsträckta slätter och havsbris. Vår fjällhöga nord tar jag mig an med stor fascination – det ligger något trolskt i att få uppleva en stad som omges av fjällandskap. Östersund möter oss inte bara med sina karaktäristiska fjällkulisser, utan också med sommarljus som aldrig tycks vilja ta slut. Storsjön glittrar och stadskärnan erbjuder allt som behövs och mer därtill. Det blir en ytterst angenäm uppgift för mig och familjen att ta reda på vad som finns att göra i Östersund under sommartid. I det här inlägget hoppas jag kunna inspirera att besöka Östersund – avsaknad av snö till trots (eller kanske just därför).
Att göra i Östersund under sommartid
Vår familj består av mig, min make Tobias och tre barn födda 2008, 2010 och 2014. Våra dagar i Östersund har av naturliga skäl fokus på aktiviteter som passar hela familjen, men under vårt besök hinner jag också utforska staden på egen hand.
#1. Att göra i Östersund för barnfamiljen
- Jamtli: För barnfamiljer som besöker Östersund borde Jamtli vara ett givet stopp, det hävdar jag med bestämdhet. Vi är här under en dag med strålande sol och spenderar den mesta av vår tid i Jamtlis utomhusdel, vilken kan liknas vid Jämtlands svar på Skansen i Stockholm. Här finns drygt 40 gårdar från olika tidsepoker och med Storsjön i bakgrunden samt inramningen med fjällen runt Storsjön är Jamtlis geografiska placering idealisk och idyllisk. Vi börjar vårt besök på Jamtli i historielandet och får sedan bokstavligen talat gå genom tiden. Personalen har tidstypiska kläder, små skådespel pågår under hela dagen och barnen har möjlighet att stifta närmare bekantskap med lantdjuren. Tänk på att vika minst en dag till det här stället, våra barn dröjer sig länge kvar redan vid första anhalten Hackåsgården där de hoppar på höskullen, flyger över hinder med käpphästar och snickrar i vedboden. En annan given favorit är Mejeriet, en lekmiljö där barnen får stifta närmare bekantskap med ett mejeri från början av seklet. Jamtlis inomhusdel består av utställningar om bland annat samer och vikingar, intressant och riktigt snyggt uppbyggt. Barnens klara favorit var dock utomhusdelen. Läs mer om vårt besök: Jamtli – Östersunds svar på Skansen. Adress: Museiplan 2
- Elektroniskt skidskytte: På skidstadion (som för övrigt är en riktig mäktig anläggning, räkna med mästerskapsvibbar för vintersport trots högsommar!) får vi möjlighet att testa elektroniskt skidskytte, vilket blir en succé för alla utom Nelly som är lite för liten. Vill du också prova? Kontakta Tord Wiksten Event & PR för närmare information. Skidskyttet bör du kombinera med ett besök upp till Arctura. Adress: Östersunds skidstadion
- Badhusparken: Ett uppskattat stopp för vår treåring blir den barnvänliga lekparken nere vid Badhusparken. Här finns även minigolf och möjlighet för fikastopp på Badhusparkens café, där du också kan låna storschack och kubb.
- Storsjöbadet: Vår sista dag i Östersund vräker regnet ner och vi spenderar dagen på inomhusbadet Storsjöbadet, som också har utomhusbassäng. Badet är inte hypermodernt, men är väldigt fräscht och lagom stort för att inte kännas hysteriskt. De stora barnens favoriter? Vattenrutschbanorna Black Hole, Magic Eye och Turbo. Adress: Krondikesvägen 95A
Tips: Skottland har Nessie, Östersund har i sin tur Storsjöodjuret. Vittnesmålen om dess existens är många (jag har en nära vän vars pappa är uppvuxen i Östersund som är helt övertygad om att han såg Storsjöodjuret som barn) och på Jamtli visas flera fångstredskap som har använts för att försöka fånga odjuret en gång för alla. Vill du och resten av familjen spana efter Storsjöodjuret? Ta er till observationsplatsen i Svenstavik, som ligger några mil från Östersund.
#2. Tips i Östersund för aktiva resenärer
Östersund som stad och Jämtland överlag är ett geografiskt område jag med all rätt förknippar med hurtbullar av alla slag. Fotbollslaget Östersunds FK satte Östersund på kartan för hela Europa, fjällvärlden ligger alldeles runt knuten och inbjuder till allehanda fysiska aktiviteter och staden är ständigt värd för olika typer av mästerskap. Här är några aktiviteter att ta er an om, eller snarare när, andan faller på.
- Surfbukten: Tänk er en mix av Bali, Filippinerna och Thailand – fast i Östersund. På pappret ser det omöjligt ut, i verkligheten har grundarna verkligen lyckats med sin grej. Under 2010 ställde initiativtagaren Simon Jaktlund hit en husvagn och ökade successivt verksamheten till en hel aktivitetspark. Det sprudlar av liv under de dagar jag är på plats i Surfbukten. En arena att uttrycka sig kreativt, som Simon säger. Jag passar på att testa en SUP för första gången i mitt liv (gratis att låna!), och här kan du också chilla i en hängmatta, låna longboards samt åka kabeldriven wakeskate. Det finns också en pump track för cykel och kickbikes. Jag lämnar resten av familjen åt fotbolls-VM:s öde på hotellrummet för att köra ett pass utomhusyoga, kvällen till ära har det samlats runt 200 deltagare vid Surfbukten. Surfbukten, som numera drivs i kommunens regi, är värd att återkomma till. Läs mer om Surfbukten.
- Löpturer: Med så mycket natur runt staden finns alltid många möjligheter att få till en fin löprunda. Själv drar jag på mig löparskorna och följer Storsjön över till Frösön. Två specifika löpturer jag blir rekommenderad är Bynäset runt (ca sju kilometer stig) och Frösöberget runt (ca sju kilometer asfalt).
- Cykla på Frösön: Vår familj tar oss an några timmar på cykel från Frösö Park ner till centrum. Vi tar god tid på oss och gör första pausen vid vackra Frösö Kyrka, tar oss vidare för ett stopp vid Frösö Handtryck, därefter till Frösövallens vackra utsikt samt avslutningsvis mot ett längre stopp vid Sommarhagen innan vi cyklar hem.
Tips: Har du inte tillgång till egen cykel och hjälm? Kontakta Micke på Lagg & Hoj som hjälper till med cykeluthyrning samt cykelvagn för mindre barn.
#3. Vackra naturvyer i Östersund
Det räcker för oss att titta ut från hotellfönstret för att överväldigas av Östersunds vackra inramning (omslagsbilden är tagen en sen kväll från vårt hotellfönster på Clarion Grand), med det finns givetvis fler platser som lämpar sig extra bra för fina naturvyer.
- Frösön: Nere vid Badhusparken kan du ta gång- och cykelbron över till Frösön, Sveriges tjugosjunde största ö och naturskön så det förslår. Här finns flera utsiktsplatser som bjuder på inbjudande vyer över landskapet, inte minst från Sommarhagen. På Frösön hittar du också Sveriges nordligaste runsten.
- Andersön: Vår första kväll i Östersund ber vi mina bloggkompisar tillika Östersundsborna Daniel (spana in hans reseblogg för fler fina Jämtlandstips) och Maria att guida oss till ett ställe med extra vacker natur. De tar sin uppgift på allvar och gör oss sällskap till Andersön, en ö som också är ett naturreservat. Det här utflyktsmålet är ett givet tips för fina naturupplevelser, ett tips är att ta med egen grillmat och grilla på angivna platser.
Tips: Det finns många vackra naturvyer en bit utanför Östersund. En av våra personliga favoriter blir Ristafallet, där delar av Ronja Rövardotter spelades in när det begav sig.
#4. Att göra i Östersund för kultur- och designdiggaren
Jag lyckas under vårt besök i Östersund också få min beskärda del av kultur, det finns mycket av den varan i den här staden. Några av mina favoriter under besöket blir följande platser.
- Nationalmuseum Jamtli: Få hade väl tippat att Jämtland skulle få en permanent filial till Nationalmuseum, men det är precis vad som har hänt. Konstarenan Nationalmuseum Jamtli är en storsatsning i världsklass! Förvänta inte enormt stora ytor, men likväl naggande goda. Adress: Museiplan 2
- Frösö Handtryck: Lokala initiativ är såklart extra roliga. Frösö Handtryck har funnits sedan 1946 och fabriken samt fabriksbutiken, som ligger på Frösön, är värt ett stopp. Vi kikar förbi under vår cykeltur och får en pratstund med Johan som numera äger och driver fabriken tillsammans med en kollega. Här finns ett 25 meter långt tryckbord där alla mönster fortfarande trycks för hand – enbart med miljövänliga färger. Flera av formgivarna som Frösö Handtryck arbetar med har lokala kopplingar till trakten, bland annat Petter Dahlström Persson och Emma Dahlqvist. Sedan december 2017 har Frösö Handtryck även en fysisk butik inne i Östersund centrum. Adress: Fabrik + fabriksbutik ligger vid Frösö Park. Frösö Handtryck General Store hittar ni på Storgatan 19.
- Sommarhagen: Kompositören och musikkritikern Wilhelm Peterson-Berger (“PB”) hade här sin sommarstuga vilken senare blev PB:s permanentboende. Här kan besökarna avnjuta vyn över Ovikenfjällen från fönstret och en fin dag ser man ända bort till Åreskutan. (Håll utkik efter den väl dolda luckan på övervåningen där PB kunde kika ut för att se vilka gäster som stod på farstun. Det var inte alltid han var sugen på att öppna, det ryktas om att han ibland smet ut via trapporna på baksidan av huset.) Adress: Petersons-Bergers väg
- Storsjöhyttan: Det här är Jämtlands första studioglashytta som när det begav sig startades av tre kvinnliga glasblåsare. Numera driver två av de ursprungliga grundarna, Nilla Eneroth och Ulla Gustafsson, vidare Storsjöhyttan – vilken utgörs av verkstad, butik och galleri inrymt i slående vackra lokaler i ett gammalt elverk vid småbåtshamnen. Adress: Sjötorget 5
Tips: Östersund har, utöver Frösö Handtryck och Storsjöhyttan, flera mindre butiker med personlig prägel att besöka för att köpa presenter till dig själv eller någon annan. Jag shoppar loss på Storsjöhyttan och botaniserar länge och väl på Jamtlis museumshop, där jag till slut fastnar för produkter från en lokal keramikkonstnär. En annan butik jag får tips om är hantverksbutiken Gaupa, där fokus ligger på jämtländskt hantverk.
#5. Restaurang- och fikatips i Östersund
Att ha tre barn med i sällskapet behöver inte nödvändigtvis innebära snabbmatshak under hela resan. Östersund har en riktigt bra matscen, dit vi också kan ta med barnen utan några problem.
- Jazzköket: Stämningen är skön, uteserveringen riktigt trevlig och maten? Fantastisk. Hållbart är ledordet och menyn ändras efter säsong. Alla restaurangens råvaror kommer från Jämtland, Härjedalen, Ångermanland och Trøndelag. På Jazzköket äter vi resans godaste middag alla kategorier, köttet är så mört att det smälter i munnen. Adress: Prästgatan 44
- Vezzo: Efter en heldag på Jamtli med trötta barn är det inte läge för någon fin sittning, därför passar Vezzo perfekt. Vi får ett hörnbord på innergården, kurar ihop oss under filtar och hugger in på pizza och pasta. Menyn är riktigt prisvärd, den dyraste rätten för en vuxenportion landar på 145 kronor. Adress: Storgatan 28
- Arctura: Den här restaurangen, precis intill Skidstadion, ligger 55 meter upp i Jämtlands ackumulatortank (tänk en jättetermos som rymmer tusentals liter vatten) med panoramautsikt över hela Östersund. Här äter vi lunch och njuter väl i och för sig mer av utsikten och upplevelsen än lunchbuffén i sig. Adress: Ösk-vägen 13
- Wedemarks: I de flesta städer i Sverige verkar de stora etablerade kaffekedjorna sakta men säkert ta över stadens fikautbud. I Östersund frågar jag mig fram efter ett klassiskt konditori och får rekommendation om Wedemarks, som troget har serverat sina sötsugna kunder sedan 1924. (Här ryktas det för övrigt om att smörgåstårtan uppfanns!) Jag får rekommenderat en nötduchess och är inte svårövertalad, med en islatte på chai-te är lyckan komplett. Adress: Prästgatan 27
Tips: Restauranger vi funderade över och fick rekommendation om, men aldrig hade tid att besöka, är bland andra Dalwhinnie, Lilla Saluhallen, Republiken Bar och Kök samt Brunkullan Brasserie.
#6. Att göra i Östersund: Kändisen Lisa “Knivlisa” Eriksson tipsar
Journalisten Lisa Eriksson, också känd som Knivlisa, är uppvuxen i Östersund och bor numera i Stockholm. Jag bad henne dela med sig av sina smultronställen från barndomsstaden och fick en direktrapport från Lisa som visade sig vara på plats i Östersund.
1. Andersön. När jag var barn åkte vi egentligen inte till det här fantastiska naturreservatet så ofta, men nu när jag är hemma och hälsar på familjen åker vi nästan alltid hit och grillar och badar. Så fin stenstrand med perfekta mack-kastarstenar. Till och med luften känns liksom vacker här. Tips är att åka längst ut på ön om man blir trött på stenarna och vill ha sandstrand. Stigen längs ön är nog även en av Sveriges vackraste att springa på.
2. Hjortronplock. Det bästa jag vet i livet är att plocka hjortron, om man räknar bort björnskräcken. Man behöver inte ta sig tio mil till Strömsund för att hitta helt otroliga hjortronmyrar. Det finns flera ställen i Brunflotrakten utanför Östersund. Senast vi plockade var vi tvungna att lämna flera årsförbrukningar oplockat guld därhän för att vi inte orkade böja oss mer.
3. Våfflor på Frösövallen. Det här utomhuscaféet har alltså utsikt över Oviksfjällen och storsjöbygden och man är i princip aldrig så lycklig som när man sätter första tuggan i deras våfflor med grädde och hjortronsylt.
Stort tack till Lisa för fina tips, ni hittar henne på Instagram, Facebook och bloggen Knivlisa.
#7. Fem snabba om Östersund
- Östersund är den enda staden inom Sveriges nuvarande gränser som grundades på 1700-talet, närmare bestämt år 1786.
- Östersund hittar ni i mellersta Sverige, mitt i Jämtlands län. Staden är geografiskt sett Sveriges mest centralt belägna stad och brukar därför kallas för Sveriges mittpunkt.
- Vackra Frösö Kyrka, som är byggd ovanpå en hednisk offerplats, är populär vigselkyrka.
- I Östersund har tre gånger, tillsammans med Åre, ansökt om att få vara värd för vinter-OS. Blir det måhända jackpot fjärde gången gillt?
- Östersunds FK fotbollsstolthet “ÖFK” tog sig hela vägen till slutspel i Europa Leauge och lyckades på vägen vinna över storlag som turkiska Galatasaray och Hertha Berlin. I slutspelet lyckades de med bedriften att slå Arsenal på bortaplan (Emirates).
#8. Praktiska tips och bra att veta om Östersund
Ta dig hit:
Med tanke på att Östersund ligger precis i mitten av Sverige blir staden också lättillgänglig att nå. Vi som Stockholmsresenärer har följande alternativ att välja på: bil (ca 6,5 h), tåg (5:25 h direkttåg), buss (ca 8 h) eller flyg (drygt 1 h).
Boende:
Vid en första anblick ser Clarion Hotel Grand Östersund tegelkoloss inte mycket ut för världen, men så snart du stiger in i hotellbyggnaden känns det ombonat och hemtrevligt. En stor fördel med hotellet är dess läge mitt i centrala Östersund, det är skönt att bo med Stortorget runt hörnet och gångavstånd ner till vattnet. Adress: Stortorget 8-12
Ett annat boendealternativ som tilltalar mig är Quality Hotel Frösö Park. Här ligger fokus på aktiviteter och sport, vår familj hade kunnat trivas bra med naturen runt knuten, spa, shuffleboard och möjlighet att låna spel i lobbyn, samt en rejäl hinderbana på baksidan. Det här hotellet ligger dock en bit bort från centrum. Adress: Cronstads väg 2
Här hittar ni fler boendealternativ i Östersund.
Evenemang under året:
Östersund bjuder på alla möjliga kultur-, idrotts- och underhållningsevenemang under årets gång, många av dem hittar du i stadens evenemangskalender. Under sommarmånaderna kan du exempelvis gå en guidad stadsvandring genom staden under onsdagar och söndagar. Kontakta Visit Östersund för övrig information om saker att göra i Östersund med omnejd.
Inlägget om saker att göra i Östersund är skrivet i samarbete med Visit Östersund, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen under 2018, men uppdaterades senast under januari 2024.
14 comments
Åh vilket fint inlägg!
Jag måste verkligen ge Östersund mer kärlek än bara matstopp på väg till eller från Åre. Så mycket staden verkar ha att erbjuda! Tack för inspiration och information!
Tack Lisa! Ja, ni bort verkligen oförskämt nära i Åre, dags att vidga vyerna lite!? 🙂
Vi har endast swischat förbi Östersund på våra resor norrut. Dags att stanna till och kolla lite närmare på stan och omgivningarna nästa gång förstår jag!! Ni verkar ha haft några härliga dagar.
Ja Linda, se till att stanna nästa gång. Vi hade verkligen fina dagar på plats.
Efter vår utflykt till Skara och Borås vill jag stanna överallt! Sverige är verkligen fantastiskt.
Sverige ÄR fantastiskt, håller med till 110 procent!
Oj vilket omfattande inlägg, det känns som du/ni måste ha varit längre i Östersund än ni faktiskt var 🙂
Det var väldigt roligt att ses och att få visa er ett av alla guldkorn, Andersön naturreservat.
Kram!
Vi fick en utmärkt intro av er, tusen tack. Förstår verkligen att ni trivs där uppe. Kram!