Choklad, lakrits och mackor är mina stora laster i livet. Under resan till Madagaskar hade jag glädjen att få en specialguidad tur på ett kakaoplantage för att lära mig mer om min (och stora delar av övriga världens) mest uppskattade böna.
Resan till Madagaskar innehöll inte bara magnifika naturvyer, minnesvärda djurupplevelser och intressanta möten. Efter mitt besök på ett kakaoplantage fick jag också komma hem med en påfylld kunskapsbank på chokladfronten.
Millot cocoa plantation: kakaoplantage på Madagaskar
Millot cocoa plantation, som grundades redan 1904, är ett plantage som ligger strax utanför Ambanja i nordvästra Madagaskar. Det geografiska läget mitt emot Moçambique ger optimala klimatförutsättningar för odling av kakaoträd.
Här odlas även bland annat vanilj, peppar (grönpeppar och rödpeppar) och växter som används vid parfymproduktion. Den moderna världen med dess traktorer är lika påtaglig som…
… det traditionella jordbruket där nötkreaturet sebun fortfarande spelar en stor roll på Madagaskar.
Inget går till spillo på plantagen, skalet från kakaofrukterna används som utfordring till djuren.
Kakaoträdet tillhör familjen malvaväxter och det latinska namnet Theobroma cacao betyder något i stil med ”Gudarnas föda” (theos = Gud, broma = föda). Ordet cacao, liksom plantan själv, kommer ursprungligen från Syd- eller Centralamerika.
Det tar drygt fyra till fem år innan kakaoplantan är redo att ge frukt. Därefter tar det drygt fem månader från blomning till dess att kakaofrukten är redo att skördas. För att skydda kakaoplantorna/träden odlas högre träd (så kallade umbrella trees) runt odlingarna för att ge skugga.
Kakaoträdets blommor och frukter är speciella på så sätt att de växer både på grenarna och direkt på stammen. Det tar ett tag att vänja sig vid synen av en rugbyliknande “boll” som växer rakt ut från stammen. Själva frukten blir olika stor beroende på växtförhållanden och art, men brukar ligga runt 15-30 cm. Kakaofrukten i sig kan väga upp till ett halvt kilo.
Inuti frukten ligger kakaoträdets fröer, det vill säga kakaobönorna, inbäddade i ett mjukt och sött fruktkött/hölje. Bönorna, med hölje och allt, är förvånansvärt god att suga på. Höljet har en len och söt smak som dröjer sig kvar i munnen.
Kakaoplantan finns i tre olika sorter, detta visar sig genom att bönorna har olika färg: criollo (vita), forastero (lila) och trinitario (vit och lila).
Fermenteringsprocessen, det vill säga jäsningen, sker i så kallade “sweat boxes” och är en hel vetenskap som varar i totalt sex dagar. Fermenteringen görs i fyra separata steg som följer lådorna från översta raden till den nedersta. Under första steget/översta raden täcks bönorna över med bananblad tillsammans med vatten och socker, därefter flyttas de ned ett trappsteg. Bönorna stannar varsin dag på det andra och tredje steget/raderna för att sedan landa på den sista och nedersta raden under två dagar. När vi lyfter på bananbladen som täcker bönorna är de alldeles varma, det är mäktigt att känna den värme som fermenteringsprocessen alstrar.
Efter totalt sex dagar i de olika lådorna är bönorna redo att soltorka, en process som tar mellan tio dagar upp till en månad. Bönorna läggs ut på den stora gula plattan ovan, om det börjar regna samlar personalen in bönorna med en rasande fart. Jag frågar om de aldrig blir överraskade av regnet, men får till svar att de har stenkoll på vädret och dess skiftningar och därmed vet exakt när det ska börja regna.
De torkade kakaobönorna har en skarp och nästan rökig smak, vilken skiljer sig betydligt från den mjuka och lena smaken från höljet/fruktköttet.
Efter torkningen sorteras bönorna, bara de bästa duger gott nog till kunderna, av vilken Valhrona lär vara mest välkänd bland oss svenskar.
Efter processen packas bönorna i säckar och skeppas vidare till fabrikerna för att skapa chokladmagi.
På Millot cocoa plantation finns också utrymme för lokala kakaoodlare att använda den utrustning som krävs för fermenteringsprocessen.
Innan vi packar ihop oss och åker vidare mot nästa anhalt avslutas den guidade turen med en rejäl lunch, tillagad från grödorna på plantaget, som dukas upp i den vackra trädgården vid huvudbyggnaden. Som krona på verket serveras vi mangoglass och en rejäl bit chokladkaka. Allt annat vore en besvikelse!
Mer information om guidade turer och lunch hittar ni på (den franskspråkiga) hemsidan.
Läs mer: Att resa till Madagaskar.
Resan till Madagaskar var en pressresa arrangerad av CBI. Mer läsning om resan utöver det aktuella inlägget om kakaoplantage hittar ni under kategorin Madagaskar.
1 comment