Close
Stockholm – Helsingfors med Viking Line

Stockholm – Helsingfors med Viking Line

En styck mamma med en alldeles för tung ryggsäck, en styck nyfiken femåring och en styck turbosnabb bebis som inte vill sitta still. Tillsammans utgör vi en förväntansfull (och svettig) trio som står vid Stadsgårdskajen redo att hoppa på Viking Lines fartyg M/S Mariella mot Helsingfors och därifrån vidare till Borgå.

Viking Line

Under flera veckors tid har min dotter Julia bett mig berätta sagor om sjömannen Kalle Teodor och hans äventyr på haven. Nu är det äntligen dags för Julia att ta sig an kanske inte sju, men i vart fall ett av världens alla hav. Vid sin sida har hon den nyfunna kompisen Max som är en äkta liten globetrotter. Själv får jag sällskap av hans resebloggande mamma Lisa.

Viking Line

Julia, som numera är ganska resvan, gör sig snabbt hemmastadd i vår hytt med havsutsikt. Jag gör mitt bästa för att försöka svara på hennes frågor om hur det är möjligt för en sådan här stor båt att flyta utan att sjunka. Jag berättar att mamma och pappa spenderade nästan en hel vecka på ett ännu större fartyg i Karibien och uppenbarligen klarade oss alldeles utmärkt.

Viking Line

När det vankas middag i restaurangen har jag siktet inställt på att frossa färska räkor, medan Julia förser sig med köttbullar och pommes frites från barnbuffén. Beslutsamt styr vi sedan tillsammans stegen mot dessertbordet – och vi har inte bråttom därifrån.

Viking Line

Efter ett flertal rundor till efterrättsbuffén och ett besök av Ville Viking i full mundering är energidepåerna fyllda och barnen längtar efter att bada i det omtalade bollhavet. Jag blir positivt överraskad av både storlek och kvalitet på fartygets lekrum, och försjunker snabbt in i WiFi:n förtrollade värld medan barnen röjer loss bland bollar och leksaker.

Viking Line

Och jo, visst blir det också ett obligatoriskt besök i taxfree-shopen. Min lilla fröken har väldigt svårt att bestämma sig för ett av de olika motiven på anteckningsböckerna som hon så omsorgsfullt väljer ut på leksaksavdelningen.

Viking Line

Som vanligt dissar jag själv alkoholavdelningen till förmån för godishyllorna. Jag vänder och vrider på de olika färgglada förpackningarna med diverse godsaker, men det slutar det alltid på samma sätt. Ett par gulsvarta påsar fyllda av stänger med citronlakritssmak. ”Fazer Lemon Lakritsi” – vilken genialisk uppfinning!

Viking Line

För vår yngsta familjemedlem lockar de lurviga och mjuka djuren i hyllorna på markplan…

Viking Line

… medan jag personligen är mer nyfiken på inredningshyllorna där Finlands nationalhelgon Mumin dominerar stort.

Viking Line

Efter mat, lek och shopping är vi redo att dra oss tillbaka till våra hytter för att sänka tempot innan vi förbereder oss för natten. Själv hinner jag knappt in i hytten efter den överdådiga middagen innan jag, som vanligt, börjar fantisera om frukostbuffén. Nu väntar några spännande dagar i Finland innan det är dags att återvända hem till Sverige igen.

Hur upplever vi då vår tid på havet? Jodå, en sån här resa gör vi gärna om. Viking Lines fartyg är måhända inga kryssningfartyg i samma kaliber som de från Royal Caribbean (vågsimulatorer och klätterväggar är svårslagna), men visst har vi det bra. Känslan av att somna i Sverige och vakna i Finland, det är ett vinnande koncept som vi absolut borde göra oftare.


Inlägget är skrivet i samarbete med Viking Line.

6 comments

  1. Åh blir nostalgisk. Åkte de där båtarna med familjen till våra finska släktingar minst en gång om året under hela min barndom och minns bollhavsförälskelsen! Kanske inte lika exciting idag, men gillar också fortf bufféerna;-)

    1. Äh Sofia, det hade säkert funnits plats för dig i bollhavet nu också… 🙂

  2. Men oj, Kalle Teodor slutade det väl inte så bra för? Kan bara pippis visa….
    Ni verkar haft det bra iallafall! 🙂

    1. Nä Johanna, det slutade inte alls speciellt bra för Kalle Teodor i just den sången… Fast i mina sagor lever han lycklig i alla sina dagar! Älskar att hitta på mina egna versioner på sagor för barnen, och med tanke på att de ber mig fortsätta berätta kväll efter kväll verkar de gilla mina knasiga historier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close