Någon väckarklocka behövs inte ställas idag heller, vi vaknar som vanligt av ett högljutt gäng tuppar på granngården. Sebastian sväljer de sista tuggorna av frukostmackan och slänger upp skolväskan på ryggen. Det är tisdag och först ut på skolschemat väntar en idrottslektion på stranden.
Lilla Svenska Skolan är, precis som det låter, en liten svensk skola för elever mellan 3-15 år och ligger ca 300 meter från stranden Klong Dao på Koh Lanta. Vår son Sebastian går i en klass med både ettor och tvåor. Antalet elever i klassen varierar under vår drygt tre månader långa skolperiod, men går aldrig över maxantalet om tolv elever. Den här tisdagen följer jag med under en vanlig, men i svenska mått ändå ovanlig, skoldag på Lilla Svenska Skolan för att se vad Sebbes klass “Kobran” egentligen sysslar med under hela dagarna.
En dag på Lilla Svenska Skolan, Koh Lanta
Kl 08:40 (Strandpromenad till skolan)
Jag lyckas nätt men jämnt få hålla min 7-årige son i handen i vart fall en liten bit av strandpromenaden bort till skolan. En av anledningarna till att vi bosätter oss på Slow Down, som ligger längst ner på Klong Dao, är just närheten till skolan. Sebbe åker ofta moppe med pappa Tobias, men den här tisdagen tar vi gärna den 15-20 minuter långa strandpromenaden bort till gympan. Det finns också möjlighet att få skolskjuts för de familjer som föredrar det.
Kl 09:00 (Samling och upprop inför idrotten)
Framme vid stranden slår sig barnen sig ner i en ring för upprop och ganska snart kommer en av strandhundarna och vill vara med i gemenskapen. Sebastians klass har idrott tillsammans med en annan ett/tvåa – och strax är barnen i full gång med att springa, hoppa och rulla sig i sanden under överseende av idrottsläraren Amelia.
Kl 10:00 (Tillbaka till Lilla Svenska Skolan)
Efter idrotten samlar eleverna ihop sig och går med lärarna i en samlad trupp den korta biten tillbaka till skolan. Omgivningarna känns ljusår bort ifrån min egen skolgympatid då vi kutade runt i ett elljusspår bland tallar och granar.
Kl 10:15 (Rast)
Tillbaka i skolan duschar barnen av sig och byter om till rena kläder, därefter väntar rast tillsammans med resten av eleverna på skolgården.
Ett par av barnen sitter och spelar kort i en bungalow…
… men Sebastian föredrar att hänga vid pingisbordet. Den personliga touchen här på skolan är påtaglig och jag gillar verkligen stämningen. Det känns som att barnen är inkluderande och inte drar sig för att hänga över klassblocken. (Ni missar väl förresten inte “Institutionen för slöjd” som håller till bakom pingisbordet? Oj vad jag skrattade gott första gången jag såg träslöjdshörnan.)
Kl 10:35 (Matte)
När klockan ringer in går Sebastians klass in i en av de bungalower som fungerar som klassrum. Både läraren, jag och barnen svalkar oss belåtet i den nerkylda luften från AC:n.
Efter idrotten är den dagliga fruktstunden extra uppskattad. I dag bjuds det på melon, ananas och guava.
Därefter är det dags för eleverna att plocka fram sina veckoplaneringar och börja arbeta. Vår lärare hemma i Sverige har löpande kontakt med den svenska läraren i Thailand och har mejlat över en planering som gäller för Sebastians skolklass i Nynäshamn. Det innebär alltså att vår son sitter och jobbar med samma uppgifter som sina skolkamrater där hemma – dock i en något mer exotisk miljö.
Kl 11:30 (Lunch)
Vid lunchdags går klasserna en efter en till “skolmatsalen”, vilket egentligen är en vanlig thairestaurang som ligger ett stenkast från skolan.
Idag står det kyckling, ris och grönsaker på menyn. – “Kyckling och ris igen!?” suckar min son. Nåväl, är man i Thailand så är man! Med tanke på att barnen bjuds på glass varje fredag tycker jag inte vidare synd om honom. (Men så råkar även kyckling med ris vara en av mina personliga favoriträtter här nere!)
Efter fem tysta minuter runt matbordet skrattas och pratas det snart för fullt, precis som i vilken svensk skolklass som helst.
Kl 12:00 (Rast)
Efter lunchen är det dags för rast på skolgården igen…
Kl 12:30 (Svenska)
… och därefter väntar svenska. Barnen arbetar som vanligt efter sina planeringar. Fröken Carin går då och då undan med enskilda barn för att ha en personlig genomgång om något specifikt ämne – allt enligt elevernas respektive planeringar.
Kl 13:30 (Engelska)
Skoldagens sista halvtimme spenderas i en ring på golvet. Barnen verkar väldigt angelägna om att lära sig prata bättre engelska – på så sätt blir livet här på Lanta både enklare och roligare. Det är onekligen en häftig känsla att se min son stega fram till restaurangpersonalen för att självsäkert lägga in en beställning på engelska.
Kl 14:00 (Skoldagen är slut)
När skoldagen är slut går jag och familjens skolkille en kort bit till 7eleven för att köpa lite fika. Eftersom vi glömde våra flipflops i lägenheten i morse och asfalten bränner under fotsulorna hoppar vi på en tuk-tuk och åker hem till Slow Down igen. Där väntar poolhäng och lek med nyfunna vänner innan det är dags för vår familj att gå ner till stranden och äta middag.
Cirkeln är sluten, här på Koh Lanta börjar och slutar våra dagar på stranden!
Fem snabba frågor till fröken Carin på Lilla Svenska Skolan:
1. Vilka är de största skillnaderna med att jobba som lärare i Thailand jämfört med Sverige?
Att det är så små grupper, här går det max tolv elever i varje klass. En annan stor skillnad är att alla elever har olika SO/NO-planeringar vilket kan göra det utmanande att få ihop lektionerna.
2. Hur är det att ha så många olika elever under relativt korta tidsperioder?
Det är inga större konstigheter, det tar ofta inte mer än en vecka att lära känna barnen. Barn är väldigt flexibla och det går snabbt att lära känna dem. Jag tycker att det är bra med skolans policy om att man måste gå i skolan under en minimiperiod om fem veckor – just för att få lite kontinuitet för både elever och lärare.
3. Vad saknar du mest hemifrån i din roll som lärare?
Material och böcker!
4. Vad är mest givande med att arbeta som lärare på Lilla Svenska Skolan i Thailand?
Alla elever har med sig olika material från sina respektive skolor vilket gör att jag får massor av inspiration till mitt jobb hemma i Sverige. Det är också jättekul att kunna åka på utflykter tillsammans med barnen. En av de roligaste utflykterna är att åka till templet där barnen får träffa buddhistiska munkar och prova på att meditera.
5. Slutligen, vad är härligast rent privat med en sådan här vistelse?
Det är att kunna vara nere vid stranden, jag älskar det! Tänk att få se det här var och varannan dag…
Här hittar du all praktisk information om och kostnader för skolan. Priserna varierar bland annat beroende på vilken period barnet går i skolan och hur länge man stannar. Det finns ytterligare en svensk skola på ön som heter Svenska Skolan Thailand – Sanuk. Sanuk finns, förutom på Koh Lanta, även i Hua Hin och Huay Yang.
17 comments
Kul att läsa om, även om vi inte har barn i skolåldern. Låter som en mysig skola! 🙂
Ja, vi är verkligen otroligt nöjda!
Jättebra och intressant inlägg! Man blir ju onekligen sugen alltså…
Tack Lisa! Ja, kanske får vi snart se bilder på S och M som springer fram med ryggsäcken på stranden!? 🙂
Lite skillnad på de skoldagarna och mina barns skoldagar här i Portugal. De börjar också nio men går till halv sex på eftermiddagen, måndag till fredag, med 90-minuterslektioner. Sedan har de läxor på det…
Oj Åsa! Hur gamla är barnen, gäller samma skoltider för ettor som för äldre barn?
Våra barn går i tvåan och trean, och ja de har samma tider redan från ettan. Först högre upp i årskurserna får de lite kortare skoldagar, men då har de å andra sidan mer läxor. Ska tillägga att våra skolbarn har ovanligt långa skoldagar på grund av att de har en och en halv timmes lunch, vilket i sin tur beror på att de åker buss till ett ålderdomshem och åter lunch. Annars hade de slutat redan vid fem! (
Bra inlägg! Kul att följa med på en skoldag och så gillade jag “mini-intervjun” i slutet 🙂
Tack Maria, kul att du gillade det.
Hej!!!
Fantastiskt och rolig läsning om skolan på Koh Lanta.
Jag och min familj (sambo och 4 barn) ska nämligen göra exakt samma resa mellan 26dec 2016 – 3 maj 2017.
Just på Koh Lanta och Lilla Svenska Skolan, samt även bo på Slow Down. Sambon min tar ett studieuppehåll och jag ska vara föräldraledig med våran yngsta son.
Vi samlar på oss all möjlig info om vår resa och vi var även på semester i februari 2016 på Koh Lanta. Besökte skolan och Slow Down, alla i familjen längtar…
Kommer följa dina blogginlägg om skolan…
Tack för bra läsning!!!
Hej Daniel, vad härligt det låter med en sådan lång thaimout! Lyssna gärna på mitt och Lisas avsnitt av “Att resa-podden” om just Thaimout, kanske hittar du något tips där? Under kategorin “Thailand” här i bloggen kan du också hitta en del matnyttig info.
Lycka till med alla förberedelser!