Close
Weekend i Tallinn

Weekend i Tallinn

På andra sidan Östersjön, på behagligt avstånd från Stockholm, väntar många guldkorn. Tallinn har seglat upp som ett populärt weekendresmål hos svenskarna och det är lätt att förstå varför.

tallinn

När jag rådfrågade vänner och bekanta om vad jag skulle se och göra i Tallinn fick jag tipsen att få spabehandlingar, spana in vackra hantverk och gå på KGB-museum.

tallinn1

Staden har en spännande historia, med bland annat tyskt, nordiskt och ryskt styre under perioder. Inte minst märks det på stadens arkitektur där ryska kupolkyrkor blandas med tidstypiska hansabyggnader.

tallinn2

Ringmuren var på 1500-talet en av de starkaste befästningarna i Europa och är i stort sett helt bevarad.

tallinn3

Om ni bara ska äta en enda sak i Tallinn måste det bli en pavlova på det anrika fiket ”Maiasmook Café” från 1864. Smakupplevelsen tillsammans med den vackra inredningen visar sig vara en så pass lyckad kombination att jag och mitt resesällskap hinner med tre fikor här inom loppet på tre dagar. Dålig fantasi? Smaka pavlovan själva så får ni se.

tallinn4

Tallins gamla stadskärna finns av förståeliga skäl med på Unescos världsarvslista. Ett besök på Estlands historiska museum beläget i Stora gillets hus är ett utmärkt sätt att på ett snabbt och snyggt sätt få en överblick över landet och dess historia. Runt Rådhustorget finns många vackra byggnader…

tallinn6

… och utanför självaste rådhuset kan den matmodige prova en skål älgsoppa för två euro.

tallinn7

Förutom hantverk, spa och museum är Tallinn välkänt för sin marsipan. Både Tallinn och Lübeck är övertygade om att marsipan i själva verket härstammar från deras respektive stad. Oberoende av vem som har rätt i den frågan kan jag nöjd, belåten och mätt (!) konstatera att Tallinn kan det där med marsipanpraliner.


Tallinn är helt klart ett prisvärt weekendresmål jag skulle rekommendera till både gammal och ung. Prismässigt kan man komma riktigt billigt undan. Vi bokade biljetter med Ryan Air för en femhundralapp per person tur och retur. Flygresan går på drygt en timme, lika lång tid som det tar för mig att flyga ner hem till Blekinge. Det går också båtar hit. Och boende då? Nja, trots att Olevi Residents såg riktigt mysigt ut på hemsidan, förstår jag nu varför boendet var så pass billigt som 200 kr/natt. Jag skulle inte rekommendera det hotellet i första hand. Läget var dock fantastiskt, mitt inne i Gamla Stan.

2 comments

  1. Wow vilken arkitektur! Tallin hoppade genast upp på weekendstäder jag vill åka till:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close