Istället för att förnärmat skratta åt försök att jämföra svenska fenomen, städer och monument med utländska motsvarigheter hejar jag på varje gång någon gör ett försök att lyfta Sverige som destination. Alla sätt är väl bra om det leder till fortsatt uppmuntran till svemester? Nej, du kan inte resa till Borås som fullvärdigt alternativ till New York, men jämförelsen är inte helt tagen ur luften. Muralmålningar, en modescen som går sin egen väg och innovation. Och nej, Trollsjön är inte – och kommer inte bli – ett substitut till Gardasjön, men visst är det något trollbindande med både den lappländska sjökändisen och dess italienska storasyskon? De görs ju med glimten i ögat, jämförelserna. I veckan såg jag ett pressmeddelande om ett projekt som har gått ut på att kora “Västsveriges sju underverk”, och blev såklart nyfiken på vad det kunde tänkas vara för något.
Idén om att kora sju svenska underverk är inte unik i sig, under 2007 gjordes dubbla ansträngningar att utse unika byggnadsverk via både Aftonbladet och Vetenskapsradion Historia i Sveriges Radio P1. Bland de sju underverken som stod som vinnare i Aftonbladets tävling fanns Göta kanal, Visby ringmur, Regalskeppet Vasa, Ishotellet i Jukkasjärvi, Turning Torso, Öresundsbron och ja, vår stora svenska golfboll Globen!
Västsveriges sju underverk
Bakom projektet i västra Sverige ligger Västarvet, en förvaltning i Västra Götalandsregionens natur- och kulturarv. Omröstningen drogs igång för ett år sedan, och sedan dess har Västarvet nominerat ett underverk var i regionens 49 kommuner:
Syftet med projektet har varit att lyfta fram värdefulla miljöer och spännande historia i regionen, och för att locka folk till att besöka dem. Gravplatser, fästningar, kyrkor och fyrar har varit med bland bidragen.
– SVT om Västsveriges underverk
Så, vilka platser i Västsverige kan då titulera sig som underverk från och med nu – och hur många av dem känner egentligen du till? För egen del hade jag koll på fem av dem (fästningarna, slottet och fyrarna), medan Torpa stenhus och akvedukten i Håverud har gått mig helt förbi. Här har ni dem, Västsveriges sju underverk:
#1. Torpa stenhus
I Tranemo kommun ligger Torpa stenhus, ett rejält borgliknande hus som är vackert i sin enkelhet. Huset uppfördes någon gång runt 1470 – och faktum är att dagens ägare har ärvt huset i direkt nedstigande led utan en enda försäljning på vägen. Stort!
Torpa stenhus är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från medeltiden, av typen enkelhusborg. Dessa byggnader uppfördes ursprungligen som försvarsanläggningar och bestod av ett fyrkantigt stenhus med tak.
– Västarvet om Torpa stenhus
#2. Stångehuvuds fyrhus
Stångehuvud ligger i Lysekils kommun, och vid havet finns ett av många fyrhus här i Sverige. Fyrhuset som står här är inte särskilt uppseendeväckande i sig, litet och fyrkantigt som det är, men den bohuslänska havsutsikten från de rödskimrande klipphällarna lär vara desto mer vidunderlig. Hit, till Stångehuvuds fyrhus, vill jag åka under nästa tur till Bohuslän!
#3. Karlsborgs fästning
Karlsborgs fästning bär på ett rejält stycke svensk historia, och det kunde ha blivit mycket mer om Sverige hade råkat i krig. Fästningen var tänkt att fungera som Sveriges reservhuvudstad i krigstider, vilket innebär att fästningsområdet byggdes som en liten stad i sig. Vår familj åkte förbi fästningen i somras, och trivdes så bra att vi åkte tillbaka redan några dagar senare.
Läs mer: Västgötaturen
#4. Akvedukten i Håverud
I somras var vår familj i Wales, och besökte bland annat den Pontcysyllteakvedukten, som också är upptaget som världsarv av Unesco. “Kul att visa barnen, vi har väl inte direkt några akvedukter i Sverige?”, tänkte jag… och tänkte fel. Jag hade uppenbarligen ingen aning om att akvedukten i Håverud existerade.
Akvedukten och Dalslands kanal kom att spela en väsentlig roll för Sveriges infrastruktur, inte minst eftersom denna farled även förenades med Göta kanal. Tack vare att alla dessa vattenvägar sammankopplades kunde man nu lätt ta sig emellan hamnar i både Östersjön, Vänern och rakt ut i havet på västkusten.
– Västarvet om Akvedukten i Håverud
#5. Bohus fästning
Fästningar och fyrar verkar vara den gemensamma nämnaren i listan. Bohus fästning och dess ruiner är en klassiker för folk från västkusten, och ja, folk som råkar vara gifta med folk från västkusten. Fästningen har varit belägrad inte mindre än 14 gånger, men förblivit ointaglig. Det är ett under(verk) i sig!
#6. Läckö slott
Vår familj gjorde vårt premiärbesök på Läckö Slott i somras, och det var kärlek vid första ögonkastet! Det söta sagoslottet ligger i Lidköpings kommun med ett svårslaget läge vid Vänern. Personligen uppskattar jag att gänget som förvaltar slottet och arbetar i dess omgivningar gör det på allra bästa sätt – utan att ett besök vid slottet med omnejd känns det minsta kommersiellt.
Läs mer: Läckö Slott – ett av Sveriges vackraste slott
#7. Hållö fyr
Det är någonting med mig och fyrhus alltså, jag kan inte riktigt se mig mätt på dem! Hållö fyr, på ön Hållö utanför Smögen och Kungshamn, invigdes 1842 och stoltserar med titeln Bohusläns äldsta (bevarade) fyrhus. Den här rödvita och bildsköna fyren har fått vara med om mycket – under andra världskriget släcktes den ner stundtals för att inte länderna som låg i krig skulle dra nytta av dess sken.
Läs mer:
- Underverk i Västra Götaland (beskrivning av respektive nominering från Västarvet)
- Här är Västsveriges sju underverk
Vilket av de sju underverken i Västsverige skulle du vilja åka till om du bara fick välja ett?
6 comments
Torpa Stenhus är en av Sveriges mest hemsökta platser också. Det var en väldigt speciell stämning där.
Håverud hade jag velat till länge när vi kom dit förra sommaren men det var lite av ett antiklimax. Akvedukten är imponerande men den var uppfälld i flera timmar. Inte en båttur! Tacka vet jag Wales där jag till och med kunde promenera på den, haha.
Jag saknar Varnhem på listan av Västarv.
Oj, läste det där om spöken men tog det med en nypa salt. “Hemsökt” och “speciell stämning” låter däremot… alltså – det låter som att vi behöver prata mer om det här!
Varnhem – åh, ja…
Jag har ju varit både på Läckö slott, Bohus Fästning (säkert fem ggr 😁) och bara för ett par veckor sen var jag faktiskt på Hållö, då vi var på jobbresa i Smögen.🤩 Men av de som är kvar på listan blir Karlsborg nästa sommarsemesters projekt!
Det är dock obegripligt för mig att Carlstens Fästning inte är med på listan.🤔
Vad härligt med jobbresa till Smögen och Hållö! Mmm, Carlsten borde funnits med…
Sån rolig grej! Men alltså läste detta “Göteborgs bidrag var lyktstolpar från 1900-talet. Men de nådde inte hela vägen fram.” och blev lite besviken. Hur tänkte Göteborg där? Haha. Skansen kronan hade väl, typ, varit ett bättre val.
Alla Sveriges slott förresten, de borde man ta en roadtrip och besöka… Eller kanske börja beta av en och en. Besökt ett par men inte så många.
Men det där hemsökta stenhuset skippar jag gärna…
Jadu, undrar varför de där lyktstolparna inte nådde hela vägen fram? 🙂
Slotten, JA, jag bockar av dem sakta men säkert. Mitt första möte med det “riktiga slottet” blev dock en flopp, började GRÅTA när jag såg det första gången som typ 6-7-åring eftersom jag tyckte det var så fult… hade förväntat mig tinnar och torn! Läckö hade fallit mig bättre i smaken. Jag är också sugen på en fyr-roadtrip, vill besöka ALLA!