Letar du tips om södra Sveriges vackraste vandringsleder? I så fall är Kullaleden som ringlar fram över Kullaberg ett alternativ du bör spana in. Här väntar branta klippavsatser, skummande hav och Sveriges högst belägna fyrplats. Naturen på Kullahalvön är den mest dramatiska Skåne har att erbjuda. Som extra grädde på moset är halvön välsignad med gulliga små byar värda att besöka. Aktiviteten vandra på Kullaberg hamnar definitivt på tio i topp-listan över mina personliga utflyktsfavoriter i Skåne!
Vandra på Kullaberg – tips om en ovanligt vacker vandring längs Kullaleden
Den drygt sju mil långa Kullaleden är en av sträckorna på Skåneledens delled ”SL5 Öresund” och löper längs Kullahalvöns kustlinje i Skåne. Leden ser på kartan ut som en pilspets som sträcker sig från Helsingborg i söder vidare mot Höganäs, Kullaberg och Arild bort till Utvälinge. Leden delas i sin tur upp i sex olika delstäckor som skiftar i karaktär längs hela sträckan.
- Helsingborg – Höganäs (22 km) – Sträckan Sofiero – Domsten är perfekt för barn.
- Höganäs – Mölle (12 km)
- Mölle – Kullens fyr (5 km) – Förmodligen Kullaledens vackraste sträcka!
- Kullens fyr – Arild (12 km)
- Arild – Jonstorp (10 km)
- Jonstorp – Utvälinge (11 km)
Jag har haft möjlighet att vandra ett par olika delsträckor av Kullaleden under olika årstider. I det aktuella inlägget får ni ett smakprov på vandringarna Mölle – Kullens fyr (med min syster under hösten) samt Helsingborg – Höganäs (med man och tre barn under sommartid).
#1. Att vandra Kullaleden mellan Mölle och Kullens fyr
Den lilla kustpärlan Mölle där vi startar vår vandring är ett besöksmål i sig. Läget vid utloppet av Öresund och med Kullaberg som kuliss har lockat turister sedan Skåneturismens begynnelse, i synnerhet badsugna sådana. Många har hört talas om “Synden i Mölle”, ett fenomen som var betydligt mer oskyldigt än det låter. Begreppet började sprida sig i början av 1900-talet när män och kvinnor (ofta iklädda klassiska tvärrandiga baddräkter) började bada tillsammans efter inspiration från Tyskland.
Jag och min syster kör till Mölle från Helsingborg, parkerar bilen nere vid torget och gör oss redo för att ge oss ut på Kullaleden som är väl skyltad från samhället (ta sikte mot Kullaberg!). Eftersom vi är här i skarven september/oktober är vi nästan ensamma både vid parkeringen och på vandringsleden i sig, vilket ger en extra härlig dimension till vandringen.
Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten – 19 tips
Vilt, vackert och vidunderligt är en bra sammanfattning av landskapet längs Kullaleden. Vår vandring mellan Mölle och Kullens fyr tar oss drygt 1,5 timme enkel väg och vi stannar flera gånger stanna till för att ta in landskapet, bland annat vid klapperstensstranden i Solvik. Området är perfekt för adrenalinstinna junkies som vill dyka, springa trail och utforska grottor, men också för sådana som vill ta sig fram i sakta mak och uppleva en ovanligt vacker vandring.
Vår favoritsträcka under vandringen uppdagar sig när ungefär samtidigt som vi skymtar Kullens fyr över krönet och horisonten breder ut sig i fjärran. Det blåser rejält här uppe på toppen, vilket för vår del bidrar till känslan av naturens storhet.
Min syster som har vandrat stora delar av Skåneleden hävdar bestämt att sträckan mellan Mölle och Kullens fyr är den vackraste. Vi ser hav så långt ögat kan nå (här möts Östersjön och Kattegatt!), möts av mäktiga och dramatiska klippformationer…
…men också betande boskap på en halvö som trots begynnande höstvindar på sina håll fortfarande är inbäddad av grönska. Allt är så väldigt vackert och dessutom motbevisas alla teorier om att Skåne är platt som en pannkaka!
När vi till slut når fram till Kullens fyr ser vi till att stanna en stund vid naturum Kullaberg, ett besökscenter som ligger precis i anslutning till fyren.
Naturum Kullaberg är ett besökscenter vid Kullens fyr längst ut på spetsen mot norra inloppet till Öresund. /…/ Naturum Kullaberg erbjuder utställningen ”Porten till Kullaberg” vilken visar Kullabergs naturreservat från himmel till hav.
– Informationstext, Kullabergs naturreservat
Själva fyren är inte den finaste jag har sett, men läget uppe på de branta klipporna är svårslaget och måste upplevas på plats. Den nuvarande fyren dateras till början av nittonhundratalet och kan stoltsera med titlar som både Sveriges ljusstarkaste respektive högst belägna fyr, men en fyrplats har funnits på samma plats sedan tolvhundratalet. Lite extra roligt är det förstås att astronomen Tycho Brahe ansvarade för fyrplatsen under åren 1577-1601. Här hade han uppenbarligen både tid och vyer tillräckliga för att spana på himlavalvet efter stjärnor och supernovor.
Läs mer: Svenska fyrar värda att tipsa om
Vi stannar en stund och beundrar utsikten (har du tur kan du se tumlare leka ute på havet nedanför klipporna!)…
… innan vi nöjda och trötta vandrar tillbaka mot Mölle och vår parkerade bil.
Bra att veta: Vandringen mäter 4,8 kilometer enkel väg, en sträcka som tar ca 1,5 timme om du vandrar i lagom takt. Vandringen är relativt lättvandrad, men benen får jobba lite extra i några trapp-partier. Mina äldre barn (12 och 14 år gamla) hade älskat vandringen! Vi ser ett par komma med en liten knatte i bärsele, barnvagn är dock långtifrån aktuellt på den här vandringen.
Vandringslunch på Hotell Kullaberg
Innan eller efter vandringen rekommenderas ett rejält skrovmål på det anrika Hotell Kullaberg i Mölle för att fylla på energidepåerna.
Jag och min syster beställer in varm fisksoppa och skånsk äggakaka och gottar oss i fulla drag av maten framför oss, men också av omgivningarna med tillhörande utsikt över det stålgrå havet.
#2. Att vandra på Kullaberg med barn (sträckan Sofiero – Domsten)
Vår familj har tidigare besökt både naturum Kullaberg samt Kullens fyr…
… men vi har även vandrat en del av Kullaleden som går mellan Helsingborg och Höganäs.
Läs mer: Vandra Kullaleden med barn (Skåneledens delled SL5)
Eftersom hela etappen på 22 kilometer är i längsta laget för vårt yngsta barn väljer vi att påbörja vandringen vid Sofiero där vi parkerar bilen…
… för att sedan avsluta med varsin hett efterlängtad mjukglass vid Domsten innan vi tar bussen tillbaka till Sofiero. Det blir till slut en behaglig och lättvandrad sträcka på drygt 6,5 kilometer, med pauser för att gunga, röja loss i lekparker och samla strandfynd. Vandringen är med andra ord alldeles lagom för vår familj innan det är dags att ta sig an andra barnvänliga aktiviteter i Helsingborg.
Läs mer: Helsingborg med barn – tips för en lyckad familjeresa
#3. Bra att tänka på om du ska vandra Kullaleden
- Är det okej att tälta på Kullaberg? I Kullaberg naturreservat får du endast lov att tälta på anvisad plats. Tältplatsen ligger i anslutning till fyrparkeringen, dricksvatten finns att hämta vid naturum.
- Vindskydd finns på sex platser i området, bland annat i Domsten, Josefinelust och Skäret.
- Mer information om Kullaleden finns på ledens egen hemsida.
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver.
1 comment