Kneippbyn är känd för sitt färgglada Pippihus, alltså det ”riktiga” Villa Villerkulla-huset som syns i Astrid Lindgrens filmer som spelades in på Gotland. Här finns också vattenland, karuseller och annat som kan tänkas förgylla sommarlovet för barnfamiljer.
Tips om Kneippbyns sommar- och vattenland i Visby, Gotland
Under sommarens familjeresa till Gotland 2022 får alla komma med önskemål om aktiviteter. Jag väljer Stora Karlsö och Fårö, min man vill ha raukar och utsikt från Högklint medan våra tre barn (13, 11 och 7 år) enhälligt röstar på Kneippbyn. Den här kombinerade nöjesparken och badlandet kan varken mäta sig med Astrid Lindgrens värld eller Liseberg, men fyller helt klart sin funktion för lek- och badsugna barn och ungdomar som befinner sig på Gotland. “Kneippbyn” heter egentligen Kneippbyn Resort Visby och är ett familjeföretag som ägs och drivs i andra generationen – Bobbo Werkelin är VD sedan 2015.
Läs mer: Astrid Lindgrens Värld och tips för en lyckad upplevelse
Kneippbyns Vattenland
Vi besöker Kneippbyn en stekande varm dag under midsommarhelgen. Vi har förköpt våra biljetter på nätet, där det finns flera olika varianter av entrébiljetter att välja på. Som exempel kan nämnas “Entré för en dag + äventyrsgolf” och “Entré till enbart vattenland”. För oss räcker det gott med en dag där vi köper kombinationsbiljetter för Sommarland/Vattenland.
Våra tre barn är laddade och smörjs in med solkräm från topp till tå. Vi hinner inte knipa några platser med parasoll, här verkar tyvärr den tyska handduks-metoden gälla. Det är svårt att hitta skugga mellan sessionerna av bad och lek i poolerna vilket efter en stund skapar solstingskänsla i värmen.
Det hade inte skadat med fler parasoll och mer möjlighet till skugga!
Barnen har fullt upp att åka rutschbanor i olika former och storlekar. Vattenlandet har i skrivande stund sju pooler samt nio vattenrutschbanor med 17 nedfarter. Vår åttaårings favorit blir Shark River, medan de äldre barnen åker den mer äventyrliga Halfpipe (gröna banan) med skräckblandad förtjusning. Här kan du läsa mer om Vattenlandet och dess åkattraktioner.
Vi spenderar mest tid vid Lagunen, den största poolen på området som håller en stadig temperatur på 25 grader. Temperaturen för övriga pooler varierar, men brukar enligt hemsidan ligga på drygt 20 grader.
Kneippbyns Sommarland
Efter flera timmar i poolområdet går vi vidare till Kneippbyns Sommarland – här är det färre besökare och därmed betydligt lugnare. Den stora attraktionen är givetvis…
…Pippis hus, som ståtar lika söt som en smällkaramell. Jag är nog mer nöjd än barnen över att se det berömda huset som syns i ”Pippi på de sju haven” och ”Pippi på rymmen”. Villa Villerkulla är en gammal förvaltarbostad som under inspelningen av filmerna låg i utkanten av ett skjutfält – och senare flyttades hit till Kneippbyn. Inför filmatiseringen målades rosa färg på den ljusgula villan, som också fick nya torn.
Jag hade naivt trott att Pippis hus också var inspelningsplats för scenerna hemma hos Pippi, men dessa spelades tydligen in i olika filmstudios. Villa Villerkulla totalrenoverades i början av 2000-talet för att försöka återskapa miljön som syns i filmerna. Det lyckades uppenbarligen – husets inredning här i Kneippbyn har nu Pippikänsla rakt igenom. Det pågår också ett ständigt jobb att försöka hitta originalmöbler och detaljer från filmerna, som exempel kan nämnas en soffa och Kling och Klangs polisbil.
Huset har flera små “tittskåp” för att underhålla barnen, här ovan husmusen och hans familj under Pippis köksbänk. Koncepten fungerar fortfarande utmärkt för vår sjuåring, men hade varit ännu mer uppskattat när hon var yngre. (Jag tänker att 2-6 år är optimalt).
Vi gillar nedre plan med alla färgglada möbler mest, men det finns också en “spökvind” en trappa upp.
Efter Pippi-bonzana fortsätter vi att utforska Sommarlandet. Här finns allt från hoppborgar till klassiska karuseller, men också ovanligare åkattraktioner av olika slag. Barnen blir väldigt förtjusta i Kneippbyns svar på Lisebergs “FlumeRide”…
… men gillar också den harmlösa “linbanan” över trampbåtsområdet. Vår trettonåring fastnar vid Gokart-området och hade kunnat tänka sig att stanna där ungefär hela dagen.
Sammanfattningsvis får vår familj en intensiv och aktiv heldag på Kneippbyn. Nöjesparker och badland är inte min personliga favoritutflykt, långt därifrån. Pengarna rullar iväg snabbare än jag hinner blinka för inträde, extra aktiviteter, mat och fika. Dessutom upplever jag att barnen blir helt hajpande av allt som finns att se och göra! Å andra sidan spenderas resterande semesterdagar på Gotland med natur, bad i havet och roadtrips över ön. Det blir en bra kompromiss som i slutändan innebär att alla familjemedlemmar känner sig nöjda med semestern.
Tips för en lyckad upplevelse på Kneippbyn
- Förköp biljetter på nätet för att undvika onödig tid i köerna. Barn under tre år går in gratis.
- Undvik Kneippbyn under högsäsong för bästa möjliga upplevelse. Kneippbyn delar upp året i perioder bestående av försommar, högsommar, sensommar och mellansäsong. Priserna och antal besökare skiljer sig mellan respektive period. Mer information om öppettider och priser finns på hemsidan. Tips! Spenderar du mycket tid på Gotland kan det vara värt att köpa ett säsongskort, vilket just nu kan köpas till kampanjpriset 1095 kr istället för 1295 kr.
- Ladda ner Kneippbyns app för smidig överblick av området och möjlighet att kunna föreställa mat på restaurangerna.
- Glöm inte solhatt/keps och drick mycket vatten – ta med en flaska och fyll på vid toaletterna under dagen.
- Sätt på barnen ett namnarmband med telefonnummer till en vuxen person.
- Funktionsnedsatta: Uppvisande av funktionsnedsättningsintyg samt ledsagarintyg krävs vid entrén.
- Boende i anslutning till Kneippbyn: I skrivande stund finns ca 760 sängplatser i anslutning till Kneippbyn. Här kan du bo i allt från villavagn och trädkoja till stuga och hotell. För egen del bokade vi ett AirBnb alldeles i närheten.
- Parkering ingår för boende i Kneippbyn. Utomstående betalar 50 SEK/dag, betalning sker via Easypark.
Fler tips om Gotland
- Gotland med barn: Familjevänliga tips över hela ön finns här: Gotland med barn – tips för familjesemestern
- Stora Karlsö: Stora Karlsö är ett fantastiskt resmål för både vuxna och barn som gillar djur och natur. Läs mer: Stora Karlsö utanför Gotland: sommarens bästa utflykt
- Höst i Visby: Vill du uppleva ett lugnare Gotland rekommenderas en resa under hösten: Att resa till Gotland på hösten – retreatresa till Visby
- Hotelltips i Visby: Prisvärt och snyggt hotell i centrala Visby: Hotelltips i Visby: Hotell Villa Borgen
Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler reserelaterade tips framöver!