Close
Bayon: tempelruinen som betraktar betraktaren

Bayon: tempelruinen som betraktar betraktaren

Vissa reseminnen betyder mer än andra, speciellt om det är ett stycke unik historia med i bilden. Att få dela en stund med min familj bland söndervittrade stenansikten i tempelruinen Bayon är en upplevelse som jag håller, och kommer att hålla, extra högt genom livet.

Vi befinner oss i norra Kambodja, närmare bestämt i utkanten av staden Siem Reap. Den värsta jetlagen hemifrån Sverige har lagt sig och vi är äntligen här, vid Bayon, ett av många tempel i ruinstaden Angkor. Den ihopsnickrade trätrappan upp till templet känns nästan inte värdig den drygt tusenåriga ruinen. Hela familjen ställer prydligt upp oss för att föreviga vårt besök för eftervärlden.

bayon_temple

Bayon Tempel

Jag har haft en målbild om att stå här, framför templet, tillsammans med min familj. Och tripp, trapp, trull – tre barn senare står vi faktiskt här. Det är en onekligen en speciell känsla.

 

bayon

Vi kommer hit sent på eftermiddagen och lyckas på så sätt undvika de värsta turistmassorna som istället med stor sannolikhet trängs framför templet Angkor Wat för att fånga den perfekta bilden av den berömda tempelsilhuetten i kvällssol.

bayon temple

Efter att ha vandrat omkring på tempelområdet får jag en allt starkare känsla av att det knappast är jag och min familj som är åskådare här på Bayon. Istället är det vi som blir föremål för nyfikenhet – templets karaktäristiska stenansikten finns utspridda överallt och iakttar oss tyst.

bayon_families

Tempelruinen Bayon ligger i mitten av Angkor Thom, som är den centrala delen av ruinstaden Angkor. Angkor Thom är ett 9 kvadratkilometer stort område i kvadratform och rymmer förutom Bayon ett flertal andra tempelruiner. Området är omgärdat av en mur och en vallgrav. Just det här templet byggdes på 1200-talet av kungen Jayavarman VII.

bayon_temple

De tysta och stumma stenansiktena utstrålar auktoritet och bestämdhet, men samtidigt visar deras leenden att det visst finns utrymme för glädje här i livet också.

bayon_temple

Julias (t.v.) något bekymrade uppsyn har som vanligt att göra med dilemmat att ha en mamma som gör allt för att hitta den perfekta kameravinkeln – ett tacksamt problem här inne på tempelområdet. För här finns verkligen vinklar, massor av perfekta kameravinklar.

bayon_temple

Templet och alla dess omsorgsfullt snirkliga detaljer är en guldgruva för fotografer.

bayon temple

På eftermiddagen har solens brännande strålar avtagit och det är betydligt mer behagligt att strosa runt med barnen bland ruinerna än mitt på dagen.

bayon

Vad är det då som gör vårt besök vid tempelruinen Bayon så speciellt? För mig handlar det om en nyfikenhet på och fascination av områdets historia.

bayon_temple

Under sin storhetstid på 1200-talet var Angkor världens största stad. Spekulationerna om hur och varför metropolen gick under går fortfarande varma, men förmodligen blev storleken stadens undergång. Ruinerna står nu kvar som en påminnelse om svunna storhetstider och lockar besökare från hela världen – inklusive tre blonda små knoddar och deras föräldrar från andra sidan jordklotet. Tack för besöket Jayavarman VII, det gjorde du bra!


Under vår vistelse i Kambodja fokuserar vi på tre tempel, förutom Bayan Temple åker jag för att se solen gå upp över Angkor Wat. Hela familjen åker dessutom till Ta Prohm (även känt som ”Tomb Raider-templet), som är välkänt för sina häftiga träd med enorma rötter som växer över hela tempelområdet. 

12 comments

 1. Känns liksom givet vad jag kommer skriva – MAGISK upplevelse! Men alltså, det är ju inte mindre än det. Så så så fantastiskt!
  Tänk att jag var där innan systemkamerornas tid… Det måste betyda att jag behöver åka tillbaka? 🙂

  1. Haha, var så nära att döpa inlägget till ”MAGISKA BAYON”, men avstod i sista sekund… 🙂

 2. Så fina bilder Annika, framför allt den med tre barn i fönstret! Vet inte hur många du tog men jag älskar att du inte har en där alla barn ser perfekta ut. 🙂

  1. Jag tog många bilder… men gillade den här bäst, trots operfektheten! 🙂

 3. Fantastiskt ställe!

  1. Verkligen Maria, älskade varje sekund.

  1. Tack Jeanette! Ja, det var onekligen bra fotomaterial där borta…

 4. Helt chockad över hur coolt det ändå är! Att det är så stort, det har jag nog missat. Alla tycks ju bara fota Angkor Wat och soluppgången i en rak vinkel. Det är knappt jag har sett några andra bilder. Tomb raider bilderna ser jag fram emot. Har du redan publicerat dem föresten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close